Etsintäkuulutus: eläinkokeeton kosmetiikka

kosmetiikka.jpg

 

Miami-blogin Mia F haluaa vaihtaa koko kosmetiikka-arsenaalinsa eläimillä testaamattomiin tuotteisiin ja aivan erityisesti hän kaipaa vinkkejä hyvien meikkien suhteen. Tule siis apuun ja paljasta omat eläinystävälliset meikkitärppisi:

Mitä eläinkokeetonta kosmetiikkaa sinä käytät?

 

Kuva blogista.

Kommentit (18)
 1. Mitä jos tekisi itse?

  Moni peruskosmetiikan valmistus on naurettavan helppoa ja halpaa ja tällöin alkuperästä ja valmistusprosessista voi olla varma.

  Voiteiden ja huulirasvojen valmistus on käytännössä vain hyvien raaka-aineiden lämmitystä ja sekoittamista. Saippuankaan valmistus ei ole monimutkainen prosessi.

  Kunhan saan blogini vauhtiin, ja jos lukijoita kiinnostaa, jaan mielellään helppoja ja toimivia neuvoja kosmetiikan valmistamiseen.

  http://www.lily.fi/blogit/lehdotar/pala-saippuaa

  ♥’ L

 2. Marianna Lammi
  1.3.2014, 10:58

  Moikka!

  Ihan loistava aihe – ja tärkeä! Kiitos siitä!

  Valitettavasti eläinkokeeton kosmetiikka on tosi monimutkainen juttu. Eläinkokeettomuus on kuluttajille kaikissa mielipidekyselyissä aina supertärkeää, minkä vuoksi mikään tuotesarja ei halua kertoa testaavansa eläimillä, vaikka niin tekisikin. Kosmetiikkaosastojen myyjät eivät usein oikeasti edes tiedä, eikä kukaan halua uskoa pahaa lempimerkistään, joka vakuuttaa eläinkokeettomuuttaan.

  Lisäksi moniin hyviin kosmetiikkasertifikaatteihin, kuten Vegan- ja Biocert (luonnonkosmetiikka)-standardeihin kuuluu vaatimus eläinkokeettomuudesta. Pupulogoja on monia erilaisia, yhden niistä omistaa Peta ja toisen Deutscher Tierschutzbund, joissakin on teksti ”Cruelty Free” tai ”Against animal testing”. Ja kaiken kukkraksi EU kielsi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden eläinkokeet vuonna 2003, ja voimaan kielto astui 11.3.2013, siis melkein vuosi sitten. Kielto koskee niin raaka-aineita kuin valmiitakin tuotteita ja estää ulkomailla testatun kosmetiikan myymisen EU:n aluueella.

  Missä siis vika? Eikö kosmetiikan pitäisi nyt olla eläinkokeetonta ja eettistä? Valitettavasti ei. Valvontaa ei ole. EU ei valvo direktiivinsä toteutumista eivätkä luonnonskometiikka- tai vegaanisertifikaatit välttämättä sen paremmin. Luonnonkosmetiikkafirmojen alihankkijoilta ei eläinkokeettomuutta enää edes vaadita. EU:n kieltoa heikentää oleellisesti myös se, että raaka-aineita voidaan testata kosmetiikkamerkin omistavan emoyhtiön lääke-tai kemianteollisuusalan testeissä.

  Sitten on vielä Kiina, joka tekee suuresta osasta täällä mainituista kosmetiikkamerkeistä eläinkokeellisia. Kiinan markkinoille siirtyminen nimittäin edellyttää Kiinan valtion suorittamia eläinkokeita, oli tuote miten tahansa testattu muualla maailmassa.

  Eläinsuojeluliitto Animalia ylläpitää eläinkokeettoman kosmetiikan listaa, jonka tunnistaa hyppäävän pupun logosta. Kyseinen lista on kansainvälinen. Se on ainoa sertifikaatti, joka ulkopuolisesti valvoo ja tarkastaa tuotteiden eläinkokeettomuuden. Se myös vaatii eläinkokeettomuutta kolmansilta osapuolilta eli alihankkijoilta ja estää tuotteen myynnin Kiinassa, missä eläinkokeet olisivat pakolliset. Hyppäävä pupu on globaali merkki, eikä sitä saa tuotteelleen, mikäli yritys suorittaa jossain muualla maailmassa eläinkokeita.

  On totta, että Animalian listalla olevien merkkien ainesosia on joskus testattu eläimillä. Kaikki maan ja taivaan välillä oleva on joskus testattu eläimillä, alkaen vedestä, alkoholin sekavuutta aiheuttavasta olotilasta ja kovien äänien vaikutusta kuilon heikentymiseen. Tällä hetkellä maailmassa on 8000 hyväksyttyä kosmetiikan raaka-ainetta, mutta sekään ei vielä riitä kosmetiikkateollisuudelle, vaan jotkut näkevät tarpeelliseksi kehittää uusia raaka-aineita ja siksi teettää eläinkokeita. Menneisyyttä ei voi muuttaa, eikä turhia eläinkokeita saa tehtyä tekemättömiksi, mutta toiset tekevät NYT päätöksen olla eläinkokeettomia, niin kosmetiikkavalmistajat kuin kuluttajatkin.

  Animalian kosmetiikkalistaan voi tutustua osoitteessa http://www.animalia.fi/kosmetiikkalista. Siellä ei ole lueteltuna pelkkää kosmetiikkaa, vaan myös kodinpuhdistusaineita. (Kyllä, tiskiaineitakin testataan eläimillä.)

  Käykääpä tutustumassa! Tuotteiden hintahaitari on suuri muutamien eurojen hintaisista kosteusvoiteista ammattilaisten käyttämiin huipputuotteisiin. Eläinkokeettomia shampoita ja voiteita saa etenkin S-ryhmän marketeista sekä Sokoksista, missä on tarjolla tuotteita laajemmalla kirjolla ja myös meikkejä. Sekä S- että K-kaupat myyvät ainakin Ecoverin eläinkokeettomia kodinpuhdistusaineita. Kaikki luontaistuotekauppojen tuotteet eivät ole eläinkokeettomia, joten siellä saa olla tarkkana, sillä montaa merkkiä myydään Kiinassa. Nettikaupoista saa tilattua itselleen mitä ikinä kosmetiikkaa tarvitseekin, hyviä linkkejä löytyy tuolta kosmetiikkasivulta.

  Ystävällisin terveisin,
  Marianna Lammi,
  koe-eläinvastaava,
  Eläinsuojeluliitto Animalia
  http://www.animalia.fi
  http://www.koe-eläin.fi

  1. Kiitos perinpohjaisesta vastauksesta! Mä olin ennen töissä BUAV:lla ja mietin, jaksaisinko vastata kunnolla, mutta onneksi sä ehdit ensin… 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *