Facebook-kirppikset tekivät meistä typeryksiä

header_uusi_anna.jpg

Pari vuotta sitten aloin kailottaa kaikille Facebook-kirppisten ilosanomaa: Miten näppärää päästä eroon lapselle pieneksi jääneestä talvihaalarista! Ja miten ihanaa on selailla oman suosikkimerkin pilkkahintaisia vaatteita, ja kaupan päälle saa vielä hyvän mielen kierrättämisestä! Kanssakäyminen muiden kanssa oli helppoa ja mutkatonta. FB-kirppikset olivat täysin uudenlainen tapa verkostoitua ja uudenlainen tapa päästä turhasta tavarasta eroon kätevästi ja nopeasti, joskus jopa samassa korttelissa asuvan ostajan kanssa.

Nyt kuitenkin tuntuu, että joko ihmiset eivät enää ole vilpittömän naapurustorakkaita ja ystävällisiä tai some-meuhkaaminen on saavuttanut oman kipurajani. Nykyään nimittäin tuntuu, että Facebook-kirpputoreilla liikkuu pelkästään friikkejä ja feidaajia ja ylläpitäjät toimivat täysin mielivaltaisesti. Jokainen on varmaan törmännyt ryhmään, josta tuntuu saavan bannit yhdestä väärästä kysymyksestä. Tarina siitä, että eräässä laatuvaateryhmässä ylläpito kahmi tuotteita ohi omaan myyntiinsä, ei valitettavasti ole legenda.

Kaikesta huolimatta haluan uskoa, että kyse on kömmähdyksistä kommunikaatiossa – että suurin osa kirppismeuhkaajista on ihan normaaleja, mukavia ihmisiä. Jos siis tsemppaisimme yhdessä, tulisiko ostelusta kivempaa?

Tässä viisi ohjetta, joita suosittelen meille kaikille FB-kirppareilla viihtyville.
 

1. Älä jutustele

Tuntuu, että kirppisryhmissä on oma käyttäjäalalajinsa: tyhjänkyselijät ja -kommentoijat. Joskus epäolennaiset kysymykset ovat kuin sketsistä. ”AV kutittaako neule?” (Öö, riippuu varmaan ihotyypistä.) ”Oi, miten kaunis lamppu on myymäsi lipaston päällä, meidän mummolla oli vähän samanlainen!” (Kiva kuulla, mutta ei liity mitenkään asiaan.) Koska Facebookissa ollaan omilla nimillä, vedän rajan siihen, että voin kertoa myyväni tuotetta ”kissataloudesta”. Muuta en aio ryhmässä kertoa: en lisätietoja kissastani tai sitä, olenko hikoillut myymäni paita päällä tai onko minulla atooppinen iho.
 

2. Älä ole friikki

Haluatko oikeasti olla tyyppi, joka omalla nimellään ja naamallaan pyytää kuvia tuntemattoman ihmisen takapuolesta? On nimittäin käynyt niinkin, että myyjä on kaupannut satasen merkkifarkkuja kympillä ja joku on pyytänyt niistä lisäkuvia ”päällesi puettuna, että näen miten ne istuvat takapuolesta”. Ei, en aio ladata kuvaa peffastani yhtään minnekään, ja hei todennäköisyys sille, että vartalomme ylipäätään olisivat toistensa kopioita, on aika pieni.
 

3. Tarvitsetko varmasti sen kai-kai-mitan?

Ymmärrän, että esimerkiksi istuvaa hääpukua tai monen sadan euron kenkäparia ostettaessa tarkka mitta on ehdottomuus, mutta halpistrikoopaidan hihan leveyden kysely raivostuttaa. FB-kirppisten käytettyjen vaatteiden mittoja ei pidä tietää tarkemmin kuin esimerkiksi verkkokaupat ne sivuillaan ilmoittavat (ja niissä ei ole kai-kai- eli kainalo-kainalomittoja – termi, jonka jouduin aikanaan googlaamaan).
 

4. Myös kaupan toisella osapuolella on elämä

Ohareiden tekijät unohtavat usein, että myös sillä toisella kirppistelijällä on sovittuja menoja ja lapset sairastavat – ja silti elämä järjestellään niin, että ollaan paikalla silloin kun on sovittu. Itse suhtaudun Facebook-kirppiksiin vikkelätahtisena tavaranvaihtopaikkana ja oletan, että noudot ovat nopeita. Ollaan siis aikuisia ja kunnioitetaan toisten kalentereita. Jos myöhästyt, laita viesti ajoissa. Jos myynti-ilmoituksessa on mainittu ”ei sovituksia kiitos”, älä mangu sovitusmahdollisuutta. Ja jos joudut perumaan, tee se ajoissa tai pyydä vaikka kaveria asialle. Lisäksi en halua enää ikinä kuulla lausetta: ”Olen tulossa Helsinkiin ensi kuussa, ei kai haittaa että nouto venyy?”
 

5. Muista: olet ostamassa käytettyä

Kun ostaja hivelee pöydän pintaa ja alkaa mutista, että ”jaa jaa, tässä on kyllä vähän kulumaa”, sappeni alkaa kiehua. Nii-in, se on käytetty! Siksi saat sen yli puolet halvemmalla kuin uutena! Jos haluat pakasta vedetyn, mene kauppaan.

Joko pulssisi kiihtyi? On aika tasata hengitystäsi. Jos alkaisimme kaikki käyttäytyä vähän hillitymmin, kaikilla olisi kivempaa – ei se sen vaikeampaa olisi. Saisimme kaikki FB-kirppiksiltä yhä enemmän niitä kivoja kokemuksia: Yksi tuttuni löysi tyylikirppikseltä hyvän kaverin, johon pitää yhteyttä tiiviisti. Toinen tarjosi ilmaiseksi kiertoon pahvisia muuttolaatikoita, ja noutaja toi kiitokseksi kasan tuoreita muikkuja. Ja mieti nyt kuinka sympaattista on, että juhlien ylijäämäpullia voi näppärästi tarjota naapurustolle oman kaupunginosan kirppariryhmässä!

Palautetaan Facebook-kirppiksille niiden alkuperäinen ihanuus ilman ylimääräistä meuhkaamista ja säätämistä: Facebook-kirppikset ovat kevyttä kaapintyhjennystä, jota ei pitäisi ottaa liian raskaasti.

 

Oletko samaa mieltä, että Äitiys on irti päästämistä
Intohimoton elämä voi olla ihanaa, mutta miksi?

 

 

Kommentit (8)
  1. Itselle paras kirppistelijä osui kesällä vastaan kun myin remontin alta vaatteita ja huonekaluja kiireellä pois. Tietoihin laitoin että nopeat noudot, ei sovituksia ja halvat hinnat. Nainen varasi parin euron mekon, sovittiin treffit – perui viime hetkellä. Sovittiin uudet treffit – perui taas viime hetkellä. Sanoi sitten että voisi tulla hakemaan kotoani, kun kerran perui aiemmat kerrat (viikko mennyt tässä vaiheessa ensimmäisistä sovituista treffeistä). Kiikutin mekon tien reunaan ja hän katsoi sitä että ai, tämä on pidempi kuin ajattelin, en ostakaan.

    Jep, ymmärrän ettei kukaan meistä halua turhaa tavaraa lojumaan omiin kaappeihin mutta itse en kyllä enää tuollaisen säädön jälkeen olisi kehdannut olla ostamatta muutaman euron mekkoa, vaan olisin suosiolla sitten itse laittanut uudelleen myyntiin.

  2. Mua ärsyttää kyllä myös suunnattomasti nuo mittojen kyselijät! Aluksikin vaikka sen mitan tuotteesta mittaisin, niin se ei kerro vielä kovinkaan paljoa; Tuotteen ja sen kyselijän oman ”kainalo-kainalo” mitan mittaaminen on tarkkaa puuhaa, eikä kaikki henkilöt todellakaan mittaa samalla lailla, niinpä heittoa voisi olla helposti useampi sentti! Entäs tuotteen joustavuus? Vaikka sileänä mitta olisi mikä, ei se vielä kerro kuinka se venyy päälle laitettaessa, osaa materiaaleista joustaa enemmän kuin toiset! Eikä kyllä sen mitan mittaaminenkaan takaa, että kyselijä sitä tuotetta olisi oikeasti ostamassa.. Hyvin usein nämä ”turhan tarkat kyselijät” keskittyvät lähinnä kyselemään, eivät ostamaan.. Eikä mulla ainakaan ole kahden pienen lapsen roikkuessa jaloissa, mielenkiintoa lähteä etsimään sitä hemmetin mittaa, mittaamaan tuotetta, muistelemaan ulkoa kyseistä lukemaa, jotta voin sen ”jossain sopivassa välissä” vastata kyselijälle, joka ei vastaa sitten mulle mitään takaisin! Ei järkeä. Myyn tosi mielelläni ostajalle, jonka viestissä lukee ”ostan, milloin voin noutaa”! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *