Feministit kielsivät, minä en totellut

Toimitus

Suomalaiset naiset ovat tylsiä. Jos heidän pillunsa laittaisi vierekkäin riviin, niitä ei erottaisi toisistaan.

Näin stand up -koomikko Ali Jahangiri sanoi viime maanantaina englanninkielisessä esityksessään Helsingin Siltasen lavalla.

Yleisö alkoi buuata, ja erityisesti muutaman naisen joukkio mylvi kovaa. Ammattilaisviihdyttäjä vastasi kärjekkäästi ja kehotti feministejä ottamaan kiven pois pillusta. Jahangiri heitti myös kaikkien kliseisimmän sovinistiajatelman: valittavat naiset eivät ole saaneet tarpeeksi munaa.

Huuto ei loppunut.

Settiä oli mahdoton jatkaa, ja selvästi pettynyt koomikko joutui astumaan alas lavalta toivotettuaan kaikille fuck yout.

Minulle tuli hyvä mieli yleisössä seistessä. Olen pitkään ollut epäileväinen, onko kaikkeen puuttuva feminismi sittenkään pelkästään hyvä asia. Huutelijat muistuttivat, että kyllä, kannattaa aina sanoa ääneen, jos pitää toisen puheita sopimattomina – siitäkin huolimatta, vaikka esiintyjä kuinka yrittäisi todistella, että läppäähän tämä on ja nauretaan nyt vaan kaikki mukana.

Samanlaisesta järkevästä rajojen asettamisesta on kyse, kun feministi sanoo, ettei suostu keskustelemaan kännissä naisia uhkailevan kirjailijan kanssa perussuomalaisten feminismiseminaarissa, sillä se ei edistäisi mitään.

 

Aika monia loputon sukupuolijauhanta ja ein huutaminen on kuitenkin alkanut väsyttää. Tutut keskustelivat Facebookissa, kuinka naistutkimusta opiskelleet miehet ovat erityisen rasittavia. Keskustelijat olivat ihan oikeassa, mutta minkä sille voi, että naistutkimuksessa ärsyttävyys – vänkäys, perustotuuksien kumoaminen ja uuden sukupuolijärjestelmän vaatiminen – on hyve.

Minusta vielä rasittavampia ovat äänekkäät miehet ja naiset, jotka eivät tunne yhtään naistutkimusta, mutta ratsastavat feminismillä, koska se on tällä hetkellä oikein. Riittää, että Beyoncé heijastaa lavalla sanan FEMINIST taakseen, niin massat hurraavat.

Feminismikiiman myötä ihmiset todistelevat oikeamielisyyttään tarttumalla pieniinkin vivahteisiin sukupuoliasioissa. Uusheränneet saattavat vaatia kaikkia naisia tunnustamaan feminisminsä, vaikka valkoisen naisen asemaan keskittyvällä agitoinnillaan vain rajoittavat erilaisia tapoja olla mies tai nainen.

Keskustelu on sillä tasolla, että ensiksi kinastellaan vuosia, että ollaanko feministejä vai ei ja sitten valtakunnan suurin lehti kertoo, mitä se feminismi oikein on. Surullisinta on, että tällaisissa asiat rautalangasta vääntävissä jutuissakin juututaan määrittelemään, mitä f-sana eri ihmisille tarkoittaa, eikä oikeasti päästä eteenpäin siinä, mitä asioille pitäisi tehdä.

Kaikista riitaisimpia näytetään olevan niiden joukossa, jotka tietävät feminismistä liikaa. Yhä useampi tuttuni on poistunut Facebookin suosituimmasta feminismiryhmästä tuskastuneena. Suurta osaa feminismistä kiinnostuneista ei edes hyväksytä ryhmän jäseniksi. Tämä tosin saattaa lopulta olla pakit saaneille onni, ryhmän jatkuva riitely kun alkaa kyrsiä nopeasti.

 

Minuakaan ei hyväksytä kaikkiin feministien pöytiin. Puolitoista vuotta sitten laitoin jäsenhakemuksen Naisasialiitto Unioniin, koska silloin vielä halusin mukaan keskusteluun. Tiesin, ettei jäsenpyyntöäni hyväksytä, koska olen mies. Kirjoitin virkistävästä syrjinnästä otsikolla Feministien hylkäämä mies.

En halua tehdä tästä mitään numeroa, mutta kiellosta huolimatta olen ollut Naisasialiitto Unionin jäsen jo vuoden. Vaihdoin taktiikkaa ja laitoin hakemuksen nimellä Tarja Järvinen: etunimi ensimmäisen naispresidenttimme mukaan ja sukunimenä äitini tyttönimi. Laviassa asuva mutta Helsingissä naisen kanssa postiosoitettaan pitävä neiti Järvinen on tyytyväinen Unionin jäsenmaksun maksaja ja lukee Tulva-lehdestä innolla, mitä sukupuolesta juuri nyt puhutaan.

Olen Naisasialiitto Unionin ensimmäinen miesjäsen!

En aio lähteä kokouksiin, mutta toivon, ettei minua eroteta rivijäsenyydestä, vaikka olen nyt paljastanut Tarja Järvisen todellisen luonnon. Olen iloinen, että kansalaisjärjestön viisaat aktiivit tekevät minunkin puolestani likaisen työn ja käyvät miesasiamiesten kanssa sukupuolisotia, joita kukaan ei voi voittaa. Minä taputan näkymättömänä takarivissä.

Annan ilmaisen vinkin kaikille muille rasittaville naistutkimusmiehille, jotka haluavat tukea aatetta, vaikka heiltä ei miehinä mukaan huolittaisi. Hakekaa Unionin jäsenyyttä, mutta luokaa alter egollenne sähköpostiosoite etunimellä Minna tai Hella.

Tälle vitsille ei feministienkään tarvitse buuata.

 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Miksi penistä pitää imeä kaksi minuuttia päivässä?

Luovutusvoitto eli miksi etuoikeuksistaan kannattaa päästää irti

Turvallista fashionia –  viisi vaatetta tylsille raukoille

Huomenna ei mennä Korkeasaareen  suhde eläimiin on mietittävä uusiksi

 

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

 

Kommentit

Suvi K.
Sisunainen

Tarja Järvinen - tämän lukemalla ei voi päivä alkaa muuta kuin loistavasti!

Å-mappi

Ajatuksia, joihin samastun. Toisaalta olen sitä mieltä, että on hyvä puuttua seksistiseen, syrjivään ja poissulkevaan puheeseen ja käyttäytymiseen - toisaalta tuntuu, että joka sekunti joku loukkaantuu jostain ei-loukkaavaksi tarkoitetusta asiasta ja taas kohkataan jostain pienehköstä asiasta viikkotolkulla. Olen minäkin loukkaantunut tytöttelystä tai vaikkapa homoseksuaaleja halveksuvasta puheesta, joten kuulun samaan puoliammatillisten loukkaantujien kerhoon.

 

Toisaalta kammoan sitä, että kukaan ei uskalla sanoa enää missään mitään, koska pelkää loukkaavansa jotain tahoa, lukuun ottamatta niitä ihmisiä, jotka haluavat tarkoituksella loukata - toisaalta kammoan sitä, että hassunhauska homovitsi tai seksistinen sutkaus osuukin hyvin kipeästi maaliinsa ja sen lisäksi antaa ympärillä seisovillekin luvan vähän veistellä aiheesta.

 

Toisaalta pelkään, että asioihin puuttuminen tulkitaan pikkuasioihin takertumiseksi ja nillitykseksi - toisaalta pelkään, mitä tapahtuu, jos kaikki vain antavat typerien stereotypioiden valua kuin vesi hanhen selästä.

 

Että ole nyt sitten tässä. Ja tuota Unionin linjausta en edelleenkään käsitä.

senna (Ei varmistettu)

Näihä se o.

Ja mitä tulee vitseihin, näen asian näin: jos syrjintä on pyramidi, jonka huipulla on jonkin ihmisryhmän systemaattinen lynkkaus, niin sen pohjalla on sivulauseet, vitsit, stereotypiat. Siksi en halua hyväksyä hiljaisesti vaikkapa seksististä läppää - mutta sen voi myös tuomita hiljaisesti. Koska haluan vähän valita taisteluni enkä tapella jos kuulen typerän kommentin (koska olisin sillon joka päivä entistäkin vihaisempi), niin sisäsiisti taktiikka on tämä: tuijotan naama peruslukemilla niin kauan kun vastapuoli kiusaantuu, tai kysyn "sori en tajunnut mikä tossa on hauskaa, haluutko selittää?". Ei oo kukaan jääny selittelemään et "koska nainen ja voileivät, tiiätkö, heh heh...".

Metsästä törähtää

Ja sitten ovat unohdetut eli miehet. Vaikka tilastot huutavat miesten ja poikien syrjäytymistä ja huonoa oloa ja kohtuuttomia velvollisuuksia (esim. asepalvelus, pakko hyväksyä naisen teettämä sikiön tappo, elatusvelvollisuus silloinkin kun nainen on huijannut miehen isäksi) verrattuna tyttöihin ja naisiin, niin miehistä ei ole edes lupa puhua. Heitä saa lyödä, heitä saa alistaa, heidät saa syrjäyttää.

Tähänhän monet feminismin vastaiset naisetkin ovat havahtuneet. Huomio pitäisi keskittää miehiin, ei naisiin. Sen kertovat tilastot.

Emilia M

Nainen ei voi huijata miestä isäksi. Raskauden riski on jokaisen yhdynnän yhteydessä, mikään ehkäisykeino ei ole sataprosenttisen luotettava. Jos ei halua tulla isäksi, niin kantsii jättää laskematta siemenet naisen sisään.

Nuumi (Ei varmistettu)

Nainen voi huijata miestä vakuuttamalla, että syö e-pillereitä tunnollisesti vaikkei söisikään. Se on huijaus, ja raskauden riski on silloin paljon suurempi kuin pillereitä tasaisesti popsiessa. Ja näitä huijauksia tehdään. Ihan oikeasti.

Kahvin parhaaksi

Yhdessä seuraamassani feministihenkisessä ryhmässä tempaustasi kommentoitiin, että "Hyvä esimerkki siitä, miten vaikeaa miesten on kunnioittaa naisten "ei":tä." En nyt pidä Tarja-temppua (jos sen tosiaan olet toteuttanut) mitenkään hirveänä rikkeenä, mutta miksi et vain tilannut Tulvaa ja tehnyt lahjoitusta? Mun mielestä Unioniin pitäis päästää kaikkia sukupuolia, mutta politiikalle on toki myös perusteet. 

Mutta siis, kiva, että kirjoitat usein freesisti feminismistä!

Feministimies (Ei varmistettu)

xxxxx:llä on erittäin hyvä pointti. Kirjoittaja on käyttäytynyt mielestäni jokseenkin törkeästi, rinnastaisin naisten vessaan marssimiseen, vaikka suomalaisella mittapuulla vaikuttaakin olevan fiksummasta päästä miehiä käsityksessään naissukupuolesta ja feminismistä. Kertonee lähinnä aika karua kieltä tämän muka tasa-arvoisen, de facto patriarkaatin hallitseman perskeko-Suomen tilasta. Sad but true.

opi perusasiat (Ei varmistettu)

Tero hyvä, et ole Unionin ensimmäinen miesjäsen, vaan miehiä oli mukana järjestön alkutaipaleella ja rajaus jäsenyydestä on itse asiassa ollut vähemmän aikaa voimassa kuin kaikille avoin jäsenyys. Tämän olisit voinut selvittää esim. Unionin sivuilta

Lisäksi ilmaisusi "feministit kieltävät" typistää ikävällä tavalla feministit yhdeksi yhtenäiseksi samanmieliseksi ryhmäksi, jonka tiedät itsekin olevan epätotta. Unionin sisällä ei jäsenyyden suhteen olla yksimielisiä. Jäsenyysasiaa tuskin on lyöty lopullisesti lukkoon, vaan siitä toivottavasti äänestetään lähitulevaisuudessa uudelleen.

Lisäksi on hieman kyllästyttävää, kuinka moni toimittaja ja bloggaaja kirjoittaa antipatioistaan facebookin erästä keskusteluryhmää kohtaan. Ryhmän kritisointi ryhmän ulkopuolella, erityisesti "ammattikirjoittajien" taholta on negatiivista vallankäyttöä. On merkki etuoikeuksista, jos ei ymmärrä tai tule ajatelleeksi, että tiukalle jäsenseulalle on olemassa hyvät syyt. Kaikki eivät liity em. ryhmiin puhtaasta halusta oppia/keskustella feminismistä, vaan aivan muin syin. Lisäksi internetissä on muitakin keskustelun paikkoja, joihin voi pyrkiä mukaan. Monelle tekisi silti hyvää kuuntelemaan oppiminen, ei valta-asemasta selittäämään ryntääminen.

Nuumi (Ei varmistettu)

Minulle ei nyt auennut, mille sinä taputat, kun Naisasialiitto ja miesasiamiehet ovat napit vastakkain. Minusta se on erittäin surullinen asia. Ei tilanne, jota seurataan popparit kupissa omaa joukkuetta kannattaen.

Lotta P. (Ei varmistettu) http://www.lottapunkanen.fi/

Tarja Järvisestä tuli juuri suosikkimielikuvitusystäväni sitten 90-luvun! :D Kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä ja kerrontatyylistä. Sääli, että niin hieno asia kuin tasa-arvo jää helposti terminologiaväännön ja negatiivisuuden jalkoihin. Mahtavaa kuulla, että stand up-keikalla nähtiin (kuultiin) tekoja jauhannan sijaan.

Kommentoi