Haluatko, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puututaan? Kerro se kansanedustajalle

peace.jpg

Asiat muuttuvat, kun joku muuttaa niitä.

Naiset, jotka jakavat kokemuksensa seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta #lääppijä-tägin alla, tekevät näkyväksi ongelman, joka on tuttu yli 70 prosentille suomalaisista naisista: kourinnan, puristelun, huorittelun, härskit ehdotukset ja raiskauksen pelon.

Yhdessä voimme tehdä muutakin.

Suomi ratifioi viime elokuussa Istanbulin sopimuksen. Se on Euroopan neuvoston yleissopimus, joka puuttuu naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja perheväkivaltaan. Sopimus velvoittaa siihen sitoutuneita valtioita kirjaamaan lakiin rangaistuksia, jotka auttavat vähentämään ja torjumaan seksuaalista, henkistä ja ruumiillista väkivaltaa. Lisäksi sopimuksen on tarkoitus varmistaa, että väkivallan uhreille on tarjolla tukea ja apua.

Vielä Suomi ei täytä useita Istanbulin sopimukseen kuuluvia määräyksiä. Maassa esimerkiksi pitäisi olla yksi turvakotipaikka kymmentä tuhatta kansalaista kohden, mikä Suomessa tarkoittaa noin 500:aa paikkaa. Tällä hetkellä paikkoja on 114. Turvakotipaikkoja ei saada lisää, elleivät ne saa rahoitusta. Rahoituksesta vastaa valtio.

Turvakodit on tarkoitettu suojapaikaksi tilanteessa, jossa omaan kotiin ei voi jäädä väkivallan tai sen uhan takia. Siksi on tärkeää, että verkosto kattaa koko maan ja lähin turvakoti ei ole satojen kilometrien päässä.

Raiskauskriisikeskuksia Suomessa on puolestaan kaksi, kun niitä pitäisi olla parikymmentä, jotta palveluja olisi tarjolla riittävästi.

Jos haluat toimia sen puolesta, että naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen ei jää pelkästään kauniiksi aikeiksi vaan asioita muutetaan konkreettisesti, kerro mielipiteesi niistä päättäville ihmisille, eli kansanedustajille.

Kirjoita kansanedustajalle – sille jota äänestit tai kenelle tahansa – ja kerro, että haluat esimerkiksi, että turvakotien rahoitusta lisätään. Voit myös kertoa, mikä vaikutus väkivallan ja sen uhan vähenemisellä olisi naisten elämään Suomessa – esimerkiksi sinun elämääsi.

Tehokkainta on lähettää viesti hallituspuolueiden edustajille, sillä valtion rahojen käytöstä päättää hallitus. Kansanedustajien osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Lähetä viesti myös Lilyn ja Trendin toimitukselle ja kerro, kenelle edustajalle kirjoitit. Toimitus ottaa myöhemmin yhteyttä niihin kansanedustajiin, joita on lähestytty ja kysyy, miten he ovat asiaa edistäneet.

Laita meilin otsikkoon sana #lääppijä ja lähetä se osoitteeseen toimitus.trendi at a-lehdet.fi

 

Lue myös: Näin lääppimisestä voidaan tehdä loppu

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *