Haluatko rikastua? Aloita panemalla syrjään pari kymppiä kuussa

8.20247200.jpg

45,5 miljoonaa euroa. Sen verran sai viime vuonna pääoma- ja ansiotuloa verotilastojen ykkönen, ohjelmistoyhtiö Elektrobitin perustaja Juha Hulkko.

Vaikka ei puhuttaisi kymmenistä miljoonista, verotilastojen julkaisu vie ajatukset omiin rahoihin – ja niiden lisäämiseen. Mutta mitä mahdollisuuksia on rikastua, jos ei ole a) osakkeenomistaja menestyvässä tai hyvällä rahalla myydyssä firmassa, b) huippujohtaja tai c) perinyt rahaa?

Lottovoitto ei ole kovin todennäköinen vaihtoehto. Epätodennäköisiltä tuntuvat myös NHL-tähden ura ja miljonäärin naiminen – ylipäänsä, mutta varsinkaan ilman avioehtoa. Voiko keski- tai pienituloinen rikastua?

Vastaus: kyllä voi.

”Keskituloinen voi päästä kiinni miljoonaomaisuuteen sijoittamalla”, sanoo Ninni Myllyoja, kaksi sijoitusopasta kirjoittanut Talouselämä-lehden uutispäällikkö.

Omaisuuden kartuttaminen vaatii silloin ennen kaikkea kahta asiaa: tietoa ja aikaa.

”Jos haluaa rikastua, pitää osata sijoittaa itse ja kannattaa sijoittaa pörssiosakkeisiin”, Myllyoja toteaa.

Vaihtoehto osakkeille on asuntosijoittaminen, mutta asunnon osto vaatii kymmenien tuhansien eurojen alkupääoman ja on siksi monelle mahdotonta. Pankit tarjoavat usein vaihtoehdoksi myös rahastosijoittamista, ja palveluun kuuluu asiakkaan puolesta sijoittaminen. Myllyojan mukaan rahastoilla rikastuminen on epätodennäköistä.

Miten niin?

”Miksi joku toinen neuvoisi sinua rikastumaan, jos ei rikastu siinä itse?” Myllyoja kysyy. ”Vähän sama kuin että sinulla olisi idea yrityksestä ja sitten kysyisit, että eikö joku toinen voisi pyörittää minun firmaani.”

Tätä sijoittamalla vaurastuminen vaatii:

 

1. Hanki tietoa

Jotta pystyy tekemään kannattavia osakekauppoja – jotka siis ovat rikastumisen edellytys – pitää hankkia tietoa sekä sijoittamisesta että yrityksistä: Kuinka sijoittaminen ylipäänsä toimii? Millaisia eri yritykset ovat ja mistä niiden voitto syntyy? Ymmärryksen kartuttaminen ei ole rakettitiedettä.

”Sijoittamisesta on kirjoitettu paljon oppaita, ja netti on täynnä tietoa”, Myllyoja sanoo.

Olennaista on olla niin kiinnostunut omista rahoista, että jaksaa opetella ja seurata asioita.

 

2. Pane rahaa syrjään säännöllisesti ja sijoita ne osakkeisiin

Konkreettinen sijoittaminen alkaa säästösuunnitelman tekemisellä. Laske kuukausittaiset tulosi ja menosi ja se, paljonko sinulla on varaa laittaa syrjään.

”Summa voi olla vaikkapa 20 euroa tai 20 prosenttia tuloistasi. Ole systemaattinen, eli laita summa syrjään joka kuukausi”, Myllyoja neuvoo.

Osakemarkkinoille ei kannata mennä pienillä summilla, koska osakeostojen tekeminenkin maksaa. Jos aloitat kympeillä tai satasilla, laita ne ensin rahastoon. (Ei säästötilille, siellä rahat eivät kasva korkoa.)

Kun rahastossa on koossa tonneja ja sinulla on mielessä yritys tai yrityksiä, joiden liiketoimintaan on sinusta kannattavaa sijoittaa, ota rahat ulos ja hanki yritysten osakkeita.

Siihen, miten kannattavaa osakekauppaa käydään, ei ole hokkuspokkusvastausta. Osakesalkkuaan voi esimerkiksi hoitaa enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Hyvien kauppojen tekemisessä kuitenkin auttaa, jos seuraa säännöllisesti markkinoita ja yrityksiä, jotta tietää, mihin rahojaan kannattaa sijoittaa ja mihin ei.
 

3. Ole kärsivällinen

Ja lopuksi tullaan tiedon ohella toiseen sijoittamisen keskeiseen pointtiin: aikaan.

”Sijoittamisessa aikajänne on kymmeniä vuosia. Siinä ajassa on todennäköistä, että pientenkin summien sijoittamisesta kasvaa kunnon potti”, Myllyoja sanoo.

 

Aloita sijoittamisen opiskelu esimerkiksi näistä: Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja: Nainen ja rikastumisen taito, 2014. Karo Hämäläinen ja Jukka Oksaharju: Sijoita kuin guru, 2016.

 

Lily_Byline_Kati.jpg

Kuva: All Over Press

LUE MYÖS:PALJONKO TILILLÄSI ON RAHAA ENNEN PALKKAPÄIVÄÄ?Neuvot palkkaneuvotteluihin: näin saat lisää liksaa

 

Kommentit (9)
 1. Hauska tässä yhteydessä Kimyen kuva! Mun mielestä ennen kuin rupeaa säästämään rikastuakseen kannattaa miettiä, miksi haluaisi olla rikas. Toisinpäin voisi ajatella, että sillä ”ylimääräisellä” parillakympillä kuussa saa pullon hyvää viiniä, leffateatteri-illan tai vaikka kauniit sukat ihan joka kuukausi vastaan rikkaudet ehkä joskus. Kaikkeen mihin liittyy mahdollisuus isoista voitoista liittyy myös isoja riskejä. Minusta osakesijoittaminen kannattaa vain, jos siitä oikeasti nauttii, eli se on ikäänkuin harrastus, jolloin ne voitot ovat vain plussaa ja häviöt voi nähdä harrastuksen hintana. Toki sellaisille, joilla on jo kaikkea ja paljon löysää taloudessaan sijoittaminen on hyvä idea, mutta he luultavasti jo ovat rikkaita? Itse uskon elämänlaatuun panostamiseen tässä ja nyt ja turhien taloudellisten riskien välttämiseen.

  1. Totta, mutta entä jos asian ajattelee näin: jos sijoittaminen lyö leiville, elämästä voi nauttia sittenkin, kun on eläkkeellä ja kuukausitulot ovat pienet? Tämä toki edellyttää sitä, että elää eläkeikään asti.

   1. Joo, ehdottomasti jos sijoittamisesta nauttii, jos siitä taas aiheutuu stressiä ja uhkapeliriippuvuuden tapaisia oireita, ei kannata! Mulla on lähipiirissä ihan varakkaitakin ihmisiä, jotka sadattelevat vuosikausia sitä, että eivät myyneet Nokiaa oikeaan aikaan. Kaverini isä sijoitti tämän lapsena ansaitsemat rahat mukaan lukien parinkymmenen tuhannen arpajaisvoitto osakkeisiin, ja koko potti suli lähes olemattomiin. Tämä isä oli vieläpä pankkialalla.

 2. Luen jostain syystä toistuvasti tuon otsikon muodossa ”aloita panemalla parikymppistä”.

  Mutta itse aiheesta lukisi mielellään enemmänkin ja ehkä vähän syvällisemmin. Ehkä jonkun sijoittamisessa jo vähän alkuun päässeen haastattelu tms?

  Kirjavinkeistä kiitos 🙂

  1. Loistava jatkojutun aihe! (Tosta sun lukuhäröstäkin saisi kiinnostavan jutun :))

  2. Kannatan! Sijoittamisesta olisi kiva lukea enemmänkin! Naiset sijoittaa rahaa jostain syystä huomattavasti vähemmän kuin miehet, miksiköhän? Joka tapauksessa, kiinnostava juttuaihe!

   1. Ehkä siksi just Lily/Trendi vois olla hyvä alku muutokselle. Tai ehkä se pitäis aloittaa jostain Demistä…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *