Haluatko vaikutusvaltaa? Hurmaa kasvokkain

hurmaus1.jpg”Jes, nokkela statukseni sai 35 tykkäystä! Joku jakoi twiittini! Nyt tuli muuten hauska snäppäys!” Mutta mutta, mites ne ihmiset siinä ympärillä, tosielämän sosiaalisissa piireissä? Tekeekö harkittu sanailu somessa meistä zombeja kohtaamisissa? Varmimmin viet jalat alta kasvokkain.

Näin saat haluamasi töissä (ja vapaa-ajallakin)

1. Mieti ensin, mitä haluat sanoillasi saavuttaa.

”Suomessa on ajateltu kauan, että vain johtajien pitää olla hyviä esiintyjiä. Mutta esimerkiksi pienen porukan palaveri tai kahdenkeskinen palkkaneuvottelu on esiintymistilanne siinä missä ison pomon vetämä auditorioluentokin. Se sujuu parhaiten, jos kaikki osapuolet tietävät, miksi tilaisuudessa ollaan ja saavat ilmaistua selkeästi, mihin itse pyrkivät, ” sanoo esiintymiskouluttaja Ilkka Tyynelä. Kuulostaa yksinkertaiselta, ja sitä se onkin – eihän kukaan esimerkiksi mene pyytämään pomolta muutosta työvuorolistaan ilman, että miettii etukäteen, minkä päivän työvuoron haluaa siirtää ja miksi.

2. Ilmaise tavoitteet selkeästi ja suoraan.

Kun sopii työkavereiden kanssa uuden projektin työnjaosta, kannattaa aloittaa kertomalla, mitä haluaisi tehdä: tehokkainta on sanoa heti kärkeen, mikä kiinnostaa ja vasta sen jälkeen perustella, miksi. Ihmiset muistavat parhaiten sen, minkä heille sanoo ensin.

3. Katse tekee vaikutuksen.

Katso puhuessasi silmiin intensiivisesti. Luonnollisen tarkkaavainen katse, joka ei ole vaivaannuttava, paljastaa että keskustelija haluaa nähdä, välkähtääkö vastapuolen silmissä ymmärryksen lamppu – menikö asia varmasti perille.

4. Osoita kunnioitusta keskustelukumppanille.

Vakuuttava ihminen osoittaa kuuntelevansa viittaamalla siihen, mitä keskustelukumppani on juuri sanonut.

5. Toista tärkeimmät pointtisi eri sanoin.

Painota niitä äänensävyäsi vaihtelemalla. Kasvokkain kohtaamisessa mikään ei nimittäin ole tylsempää kuin oman asian papattaminen monotonisesti yhteen putkeen.

6. Muista, että kaikki mikä tuntuu sinusta päälle liimatulta, tuntuu siltä myös niistä, joille puhut.

Kumaraselkäisen ja kimeä-äänisen ei pidä väkisin suoristaa selkäänsä ja puhua oktaavia alempaa, koska ryhdikkyys ja matala ääni ovat tutkitusti vakuuttavia ominaisuuksia. Pelaa siis luottavaisesti omilla korteillasi.

7. Löydä itsellesi luontevin tapa esittää asiasi.

”Esiintyminen ja esittäminen ovat kaksi eri asiaa”, Tyynelä sanoo. Ulkoa opittujen esiintymissääntöjen sijaan hän kehottaa miettimään, mikä on itselle se kaikkein luontevin tapa kertoa oma asiansa. Se on saattanut unohtua, kun viestinvaihto kollegoiden kanssa tapahtuu entistä harvemmin kasvokkain. ”Kun esimerkiksi pyydän jotakuta koulutettavaani kertomaan perheestään, hän alkaa kertoa mutkattomasti ja vapautuneesti vaikkapa lapsistaan. Ja katso, löysimme hänelle luontaisimman ja vakuuttavimman tavan ilmaista itseään. Sen jälkeen yritän auttaa häntä tuomaan saman luontevuuden olemiseensa, puhui hän mistä aiheesta tahansa.”

Asiantuntija: esiintymiskouluttaja Ilkka Tyynelä

Haluatko lukea lisää aiheesta? Onnistuu. Marraskuun Trendin jutussa kolme fiksua ja vakuuttavaa ihmistä kertoo, miten se tehdään vaikutus kasvokkain sekä työelämässä että rakkaudessa. Tilaa Trendi tästä.

Mitä mieltä olet: saako nokkela some-elämä meidät laiskoiksi tekemään vaikutuksen kasvokkain kohdatessa?

Kommentit (3)
 1. Kiinnostava aihe! Laiskuuden sijaan olen aina pitänyt itseäni sosiaalisissa tilanteissa välillä vähän arkana ja esiintyjänä huonona, sillä jännitän kamalasti.

  Viikonloppuna pidin kuitenkin puheenvuoron omilla kriteereilläni isolle yleisölle. Olen päättänyt opetella esiintymispelosta eroon, joten pakotin itseni puhujanpönttöön kädet täristen ja sydän hakaten. Tuntui, että takeltelin ja sekoilin puheenvuoroni nolosti läpi.

  Äsken uskaltauduin katsomaan videotallenteen tilaisuudesta ja yllätyin. Paniikkini ei näkynyt ulospäin lainkaan, vaan esiinnyin ihan sujuvasti ja luontevasti. Todella voimaannuttava kokemus.

  1. Loistavaa! Rohkea veto, Minna! Noinhan se usein on, että ei sitä jännitystä muut huomaa.

  2. Videotallenteessa onkin ideaa! Olisi hyvä jos koulussakin esitelmät videoitaisiin ja esiintyjät voisivat jälkikäteen katsoa miten meni.

   Kun katson omien opiskelutovereideni esitelmiä, tai presentaatioita, kumpi nyt onkaan oikeampi sana, huomaan aina asioita joita he voisivat tehdä paremmin ja mitä he tekevät erityisen hyvin. Sen sijaan itse ollessani siinä muiden pällisteltävänä unohdan ne pointit joita tein muita katsoessani. Auttaisi varmasti jos näkisin kolmannen osapuolen silmin kuinka olen asiani esittänyt.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *