Haukuttiinko ulkonäköäsi? Näin vastaat

Toimitus


Vaaleat hiukset vanhentavat sinua. Harmaannut. Näytät entistäkin rumemmalta. Kun tv-toimittaja Maria Veitola postasi Instagramiin kuvia uusista hiuksistaan, ikäviä kommentteja alkoi sataa.

Mitä teki Maria? Vaikenemisen sijasta hän poseerasi rohkeasti uudessa kuvassa ja kirjoitti:

”Jos sulla ei ole mitään nättiä sanottavaa mun uudesta tukasta vaan olet yksi niistä joka haluaa kertoa mulle että olen entistäkin rumempi, että blondi fleda vanhentaa mua kymmenillä vuosilla (mitä vikaa vanhuudessa muuten on?) tai että mun kannattaisi vaan hävitä ihmisten ilmoilta kun musta ei nättiä millään -edes vaalealla tukalla- saa niin ole hyvä ja pidä mölyt mahassasi.”

Lietsoiko Maria ryöppyä vain kovemmaksi vastaamalla arvostelijoilleen? Pitäisikö hänen yrittää sivuuttaa kritiikki ja vain sietää ulkonäköönsä kohdistuvaa kommentointia?

Ei, vastaa psykologi Vesa Nevalainen, joka on kirjoittanut useita kirjoja kiusaamisesta.

”Päinvastoin on hyvä, jos joku on rohkea ja jaksaa tehdä tällaista. Jos kaikki vain vaikenevat, ulkonäön haukkuminen alkaa tuntua sallitulta.”

 

Miten ikäviin ulkonäkökommentteihin kannattaisi reagoida? Psykologi Vesa Nevalainen antaa viisi vinkkiä:
 

1. UNOHDA SELITTELY
Salli itsellesi ajatus, että huomautteleva ihminen taitaa olla vähän tyhmä. Hän ei ymmärrä, mitä on missäkin tilanteessa soveliasta sanoa.
 

2. TOTEA, ÄLÄ HYÖKKÄÄ
”Tuo, mitä sanoit, ei ollut asiallista.” Totea tilanne ääneen, mutta älä hyökkää. Usein toinen nolostuu. Jos hän suuttuu, siitä ei tarvitse välittää. Sinulla oli syy palautteellesi.
 

3. SAAT OTTAA AIKALISÄN
Entä jos hämmennyit niin, että et saanut tilanteessa sanaa suustasi? Ei se mitään. Palaa asiaan, jos se jäi vaivaamaan.
 

4. PUUTU HETI
Mikäli ikävät kommentit toistuvat, älä jää hautomaan niitä mieleesi. Sen sijaan puutu asiaan mahdollisimman pian. Tilanne helpottuu harvoin itsekseen.
 

5. HYVÄKSY JA VIE ETEENPÄIN
Joskus mikään ei auta ja haukkuja ei vain ymmärrä. Nettikirjoittelua tutkii tarvittaessa poliisi.
 

Teksti: Kiti Lehtimäki
Kuva: Maria Veitolan Instagram


LUE MYÖS:

Tapaus haippirinki ja hiljaa sivusta katsomisen vaara

Koko ikänsä painonsa takia vähätelty Ann-Mari: "En uskonut olevani minkään arvoinen."

 

 

Kommentit

Mia K.
Voi taivas

Tuo vaalea kyllä sopii mun mielestä hyvin! Ja, nuorentaa ;)

Mua on haukuttu, ja arvosteltu kaikin tavoin. Kyllä se joskus suututti tai tunsi itsensä mitättömäksi ja jotenkin huonoksi. Kunnes, tajusi, että yleensä nuo kommentoijat kertovatkin asioita itsestään. Mä olin vaan peilinä sulamattomille asioille :D

Huippua että tästä ei vaieta enää! ♡

Toimitus
Toimitus
Just näin! <3
vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

Jes, jes jes jes!! <3

Satunnainen Tarkkailja (Ei varmistettu)

Saanen täydentää listanne neuvoja:

6. KASVA AIKUISEKSI

Jos vielä keski-iän kynnykselläkin kaipaat niin epätoivoisesti hyväksyntää, että haluat ehdoin tahdoin laittaa kuvasi koko maailman pällisteltäväksi, hyväksy sen mukanaan tuomat seuraukset. Internet on kuin valtava vessanseinä ja iso osa ihmisistä siellä aika ikäviä. Ymmärrä, hyväksy ja sisäistä se, että sinun tunteillasi ja loukatuksi tulemisen kokemuksellasi ei ole heille mitään painoarvoa.

sfafs (Ei varmistettu)

Miten kuvan laittaminen nettiin eroaa kadulla kävelemisestä?

1. Kuvan laittaminen nettiin, ulkona käyminen ilman kasvot peittävää huntua = ei mitään väärää
2. Toisten ulkonäön haukkuminen netissä tai livenä = väärin

Sama kun sanosit lapsellesi, että koulussa nyt kiusataan, koska joukossa tyhmyys tiivistyy. Ei sille mitään voi, elämä on sellasta, kasvata paksumpi nahka.

Joo, paksumpi nahka on aina hyvästä, mutta joitakin haukut vaan satuttaa. Oikein on se, että jos edes osa kiusaajista tajuaa, että tekevät väärin ja lopettavat.

M35 (Ei varmistettu)

Miksi kukaan yli 20v nainen latailee itsestään kuvia fb/ig/ mihin tahansa naisten trendipalveluun useammin kuin kerran vuoteen? Kummallinen sekoitus itserakkautta ja kehujen kalastelua.

kiasophie
Sparks by K

Eihän se nyt ihan näin mene kuitenkaan. Maailma menee eteenpäin ja samalla tuli selfie-kulttuuri, like it or not. En tiedä kaikkia agendoja miksi kuvia someen lisäillään, mutta itse en ainakaan kalastele kehuja tai tunne suuren suurta itserakkautta, muuten kuin terveellä tavalla. Kaikki ei ole niin mustavalkoista. 

Satunnainen Tarkkailija (Ei varmistettu)

Sama pätee myös toisin päin; on ihmisiä, jotka pitävät päivittäisiä selfieitä naurettavana, lapsellisena ja narsistina pelleilynä - like it or not.

Tttt (Ei varmistettu)

Miksi Frida Kahlo maalasi niin paljon selfieitä? Miksi niitä nyt ladataan? No, toiset haluaa kehuja. Toiset ottaa taidekuvia. Toiset pitää päiväkirjaa. Toiset tarkkailee painoaan. Toiset esittelee meikkejä, toiset vaatteita.

Jotkut voi ottaa selfieitä saadakseen kehuja ja nostaakseen itsetuntoaan. Joillakin on hieno itsetunto. Se on ok. Jotkut on aidosti fiiliksissä ulkonäöstään. Sekin on ok. Ei sun ole pakko tykätä siitä tai ymmärtää sitä. Voit pitää sitä ihan kumpana vaan, mutta kukaan ei ole sulle mitään velkaa, että pitäisi pyydellä anteeksi tai selitellä selfieitään sulle. Saatika olla ottamatta niitä, koska miksi vtussa jättäisin jotain tekemättä jotain siksi, että joku ei ehkä tajua miksi teen niin?

Miksi et tuon kysymyksen sijasta kysy, että miksi joku ylipäätään vaivautuu haukkumaan toisten ulkonäköä anonyymisti netissä (tai missään)? Onko ihan hirveetä kysyä, että voisivatkohan ihmiset alkaa käyttäytymään toisiaan kohtaan vähän kiltimmin? Tottakai niitä idiootteja aina on ja tulee olemaan, mutta onko oikeesti niin, että kiusaamista vastaan ei kannata käydä, koska se ei koskaan lopu kokonaan?

Satunnainen Tarkkailija (Ei varmistettu)

Ontuva vertaus.

Kiusatulla lapsella on paljonkin vaihtoehtoja reagoida kiusaamiseen. Oikeutta voi hakea koulun järjestyssääntöjen ja rikoslain puitteissa. Tai sitten lapsi voi antaa samalla mitalla takaisin verbaalisesti ja/tai fyysisesti.

Sen sijaan jos henkilö laittaa kuvansa julkisesti nettiin, hän asettaa itsensä tietoisesti epäreiluun asemaan, jossa anonyymit voivat huudella puskista. Vaikka se on erityisherkkien uniikkien pikku lumihiutalaiden sukupolvelle niin vaikea ymmärtää, tätä ei saada koskaan kitkettyä - ellei ns. vittumaisuutta kriminalisoida.

Joo, joitakin haukut satuttavat enemmän kuin toisia. Valitettavasti subjektiivinen loukkaantuneeksi itsensä tunteminen ei oikeuta mihinkään erityiskohteluun. Siitä syystä erityisherkkien kannattaa miettiä, että onko niitä selfieitä ihan välttämättä pakko laittaa kaikkien pällisteltäväksi.

On itsekeskeistä ja lapsellista olettaa, että netissä voi valikoida rusinat pullasta ja kalastella huomiota ns. mahdollisimman isolla verkolla, mutta yhtäaikaa välttyä ilkeiltä ihmisiltä. Jos ilkeiden ihmisten kommentit ahdistavat, kannattaa rajoittaa se selfieiden jakaminen omalla kaveripiirille.

Kyllä niitä ilkeitä ihmisiä ja kommentteja on kaduilla, busseissa ja työpaikoillakin, ja osa jää ihan yhtä anonyymeiksi kiusatulle kuin netissäkin. Minusta on älyttömän hienoa, että Maria (ja monet muutkin) nousevat kiusaamista vastaan, koska hyvin samankaltaisella logiikalla perustellaan myös, että tietynlaisilla  pukeutumisella ja meikillä vain kalastelee huomiota ja ansaitsee tulla huoritelluksi kadulla. Marialla on tässä itse asiassa poikkeuksellisen hyvä foorumi saada tukea, kun katuhuutelusta harvemmin jää mitään todistusaineistoa. En muuten todellakaan näe mitään pahaa siinä, että julkaisee itsestään vaikka sata kuvaa päivässä.

TTT (Ei varmistettu)

EEi kyllä tuo vertaus oli ihan hyvä. Tosin kärjistetty vain.

Samanlainen esimerkki:
1. Yöllä laitakaupungilla minimekossa hilluminen umpikännissä = laillista, ok. Saan tehdä noin.
2. Raiskaaminen = laitonta. Ei ok.

MUTTA eihän tuo poista sitä etteikö kohta 1. olisi tyhmää. Mutta toisten huono käytös ei ole ikinä uhrin vika. Maria Veitola tuskin on niin herkkä, että vaatisi erityiskohtelua, mutta jos katsot minkä tahansa julkkiksen saamaa kommentti/haukkuvyöryä vaikka instassa, niin huomaat että jossain vaiheessa alkaa varmasti vähän ärsyttämään, että mikä järkeviin ihmisiin oikein menee ja käytöstavat unohtuu.

Sanoisitko vaikka omalle lapsellesi, että ei hei sun kannata laittaa kuviasi / piirrustuksia / musiikkiasi nettiin, koska sulle tulee paha mieli kun sua siellä haukutaan? Että lopeta tuo tekemisesi. Älä mene noissa vaatteissa kouluun, ettei sua kiusata.

Ja joo, kyllä anonyymiin nettihuuteluunkin on puuttumiskeinoja. Eka se voitais porukassa tuomita, eikä puolustaa.

Tuntuu kyllä, että monet on kasvatettu juuri näin, että älä vain pidä itsestäsi meteliä, jos olet esillä sinua saa pilkata ja haukkua. Sitten ollaan katkeria ja kateellisia niille, jotka uskaltavat tehdä mitä haluavat ja sanoa mitä ajattelevat omalla nimellään ja naamallaan ihan julkisesti. Maria Veitola on huikea nainen, idolini.

Pyjama
Pyjamapäiviä

Jos ei ole (toisesta) mitään kivaa sanottavaa, voi pitää suunsa kiinni. Olen opettanut tätä juuri 4 vuotta täyttäneelle lapselle. Myös sitä, miten reagoida, kun toinen lapsi haukkuu pipoa tyhmäksi.

Siis neljävuotiaalle.

Nimenomaan! Näin aikuisena katson peiliin jo silloin, jos tuntuu turhan usein olevan ikäviä AJATUKSIA muista. 

calinkan (Ei varmistettu)

Ainahan kiusaamista ja muiden haukkumista voi puolustella sillä että kohde on nyt toiminut typerästi tai ylipäätään on vääränlainen. Se nyt vaan että toimi miten vaan ja oli millainen tahansa, ulkonäöstä tai vastaavista asioista rätkyttäminen on yksinkertaisesti säälittävän halpamaista käytöstä johon ei oo mitään muuta syytä kuin haukkujan oma pikkumaisuus.

Kommentoi