Heitä hyvästit kaupan pusseille: Muoviton syyskuu

Toimitus

Muovi näkyy arjessamme monessa eri muodossa – pelkästään ruokakaupassa törmäämme muoviin niin ruokien pakkauksissa kuin kasseissa, joihin sullomme ostoksemme.

Itämeren rannoille ajautuvista roskista yli puolet on muovia. Muovijäte on paitsi esteettinen, myös ekologinen ongelma: eläimet sairastuvat syödessään muovia ja voivat tukehtua pienimpiin muoviroskiin.

Facebookissa leviävä Muoviton syyskuu -kampanja kehottaa kuluttajia minimoimaan turhan muoviroskan syntyä. Sivulla jaetaan vinkkejä muovittomampaan elämään, kerrotaan muovin haitoista ja jaetaan ajankohtaisia uutisia. Myös julkkikset ovat innostuneet lähtemään mukaan kamppikseen: Musta Barbaari jätti hyvästit muovikasseille ja Anna Puu luopui turkkilaisesta jogurtista sen muovipakkauksen takia.

Mikä on oma vinkkisi turhan muovin käsittelyyn?

Teksti: Hanna, joka juo teensä mieluummin työpaikan posliinikupista kuin muovisesta termarista.

Kuva: All Over Press

Lähteet: https://www.facebook.com/muovitonsyyskuu/timeline, https://www.tsj.fi/fi/uutiset/muovinen-meremme/

 

Kommentit

CougarWoman
CougarWoman

En käytä muovikasseja kaupassa (vaan kestokasseja), en pakkaa hevi-osaston tuotteita muovipusseihin ellei se ole aivan pakollista (kurkut, kesäkurpitsat ym punnitsen ja tarroitan itse tuotteeseen).

Jos ostan jotain hevi-tuotteita, jotka pitää pakata muovipussiin, käytän vain yhtä pussia ja punnitsen tuotteet erikseen ja tarroitan pussin. 

Jos ostan tuotteita muovipaketissa, pyrin valitsemaan paketteja joita voin itse uusiokäyttää (pakaste- tai eväsrasioina). 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Itseäni jaksaa hämmästyttää, miksi ihmiset ottavat kaupassa banaanitertulle ja jopa kurkulle oman minimuovipussin??

maikku67
Vihreitä unelmia

Käytän ruokakaupassa kestohedelmäpusseja ja kauppakasseja. Muissa kaupoissa ja apteekissa sanon heti tuotetta myyjälle ojentaessani, etten halua muovipussia, myyjät ovat yllättävän vikkeliä sujauttamaan tuotteita pussiin.

Mimosa

Meillä hedelmät pakataan kestohedelmäpussiin (spr:n) ja kangaskassit toimivat kauppakassina. Oon saanut miehen käyttämään samaa muovikassia monta kertaa eväitten kuljetuksessa ja säilyttämisessä. Myyjille sanotaan, ettei pakkaile niitä tavaroita turhaa pusseihin, vaan menevät sellaisenaan (esim. jugurttien pakkaus niihi ohkasiin pusseihin on iha turhuutta).

Kestohedelmäpusseja on helppo ommella esim. valoverhosta, jos ei halua tota spr:n pussia ostaa. Monet hedelmät/vihannekset ei tosiaan kaipaa kyllä ees pussia.

Ian
Iris

Eilen olin itsekin ehtinyt kirjoitella hieman enemmän jo aiheesta. Mitään mullistavia vinkkejä ei ole tarjolla, mutta varmasti lisää ajatuksia työstettäväksi.

http://www.lily.fi/blogit/iris/muovittomampi-syyskuuni 

Mä liputan edelleen "EI" niille pienille pusseille, joista syntyy ihan hirveesti aivan turhaa jätettä.

http://www.lily.fi/blogit/kaislarannalla/laitetaanko-jugurttipurkitkin-pieneen-pussiin

Sen lisäksi kyseenalaistan aina muissakin kaupoissa pussukan tarpeen, apteekkikamat menee aina omaan laukkuun. Leipää voi onneksi leipomoista ostaa usein paperipussissa, missä se on paljon paremman makuistakin. En kehoita ketään vetämän pussittomuusövereitä. Pienetkin jutut merkkaa yllättävän paljon. Overeillä saa itsensä vaan ärsytettyä ja koko homma kaatuu itseään vastaan.

terttunen (Ei varmistettu)

Ostoksille itse tehty kangaskassi joka kestää......... Laitan kyllä hedelmät ja vihannekset pussiin, mulla on kolme kissaa, joten joihinkin pusseihin se hiekkalaatikko on päivittäin siivottava. Kaksi sisäkkäin käyvät roskapusseista. Ei ole ihan kaikki jäte vielä kierrätettävää.

Me voitetaan tää kisa, mieheni roudaa töistä toimistolta ylijääneitä muovisia kauppakasseja meille roskapusseiksi koska meille tulee muovipusseja ei-just-ollenkaan, eikä luonne anna periksi ostaa valmiita pelkkiä roskapusseja. :D

Tepita (Ei varmistettu) http://outlandish-blog.blogspot.fi/

Työkaverini tekee käsilaukkuja naistenlehdistä. Kuulostaa vähän tätimäiseltä ehkä, mutta pyysin häntä tuomaan näytille joitain clutch-mallisia laukkuja ja hurahdin ihan täysin näihin kiiltäväpintaisiin, värikkääsiin laukkuihin. Tilasin siis heti oman clutchin. Ja se tuotiin juuri valmiina nenäni eteen. Olen niin innoissani tästä laukusta, siinä on niin ihania ja huolella mietittyjä yksityiskohtia muotilehdistä, että välillä oikein yllättyy kun huomaa jonkin taas uuden yksityiskohdan. Tilasin siis heti toisen vähän erimallisen ja tällä kertaa yhteen väriin keskittyvän pikkulaukun. Nyt pitäisi vain keksiä mikä se väri sitten olisi......

Voiko parempaa uusiokäyttöä naistenlehdille ollakaan! Täytyykin tänään ottaa ihan kunnon kuva uutukaisestani ja kirjoittaa blogiini oma panostukseni tähä muovittomaan syyskuuhun :)

Kommentoi