”Herätys, vauvasi voi kuolla!”

Toimitus

Yhtäkkiä joku tarttui sääreeni. Olin synnyttänyt edellisenä päivänä, ja käsi jalallani havahdutti minut unisesta tokkurasta. Kun avasin silmät, metallisängyn päädyssä seisoi sairaanhoitaja.

”Herätys, vauvasi voi kuolla!” hän sanoi ja viittoi käsillään.

Vaikka olin valvonut edellisen yön, säpsähdin välittömästi täysin hereille. Mitä mitä, mikä hätänä? Sitten syy selvisi. Hoitaja halusi siirtää vastasyntyneen pois kainalostani, viereiseen vauvasänkyyn.

Huokaisin helpotuksesta ja totesin, että ei kiitos. Meidän oli hyvä näin, saisimmeko vain jatkaa unia?
 

Aiemmin esikoiseni äitinä olin jo kertaalleen yrittänyt nukkua eri sängyssä lapsen kanssa. Kun neuvolatäti oli kieltänyt minua ottamasta vauvaa viereeni, olin nyökkäillyt. Niin, lapsi voisi tukehtua.

Ristiriitaiset ajatukset vuosien takaa palaavat mieleeni, kun luen naistenlehti Harper's Bazaarista toimittajasta, joka on törmännyt samaan varoitteluun ja puntarointiin kuin minäkin. Perhepeti lisää kätkytkuolemariskiä pienillä vauvoilla, varoittavat uudet viralliset yhdysvaltalaissuositukset.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että vauva nukkuu omassa sängyssään.

Niinpä minäkin nostin esikoiseni imetyksen jälkeen pinnasänkyyn. Hetken päästä nostin itkevän vauvan viereeni ja rauhoituttuaan takaisin sänkyynsä. Ja pian taas huutavana viereeni. Hyvä äiti ei luovuta, vaikka asiat eivät luonnistuisi heti, mietin.
 

Lopulta itkua ja jatkuvaa nostelua oli niin paljon, etten enää muistanut, olinko jo imettänyt vai en. Minulle riitti. Miten lapset eivät ennen muinoin kuolleet äitiensä viereen? Vai kuolivatko?

En edelleenkään tiennyt, mikä oli lopullinen tieteellinen totuus perhepedistä. Mutta yhtäkkiä en ollut edes kiinnostunut. Päätin, että menemme vain sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä lapsesta ja minusta.

Nostin vauvan viereeni, ja nukuimme.
 

Millaisia kokemuksia sinulla on perhepedistä?


Kuva: A-lehtien kuva-arkisto

 

Kommentit

paulahelena
ALUAP

1,5 viikon takainen kokemus Jorvista oli ainakin ihan päinvastainen - yritin itse saada vauvaa nukkumaan omassa sängyssään mutta päädyin lopulta hyväksymään sen, että tyyppi nukkuu paremmin vieressä, vaikka äitiä vähän hirvitti eikä hyvää asentoakaan meinannut löytyä. Kätilölle asiasta mainitessa vastaus oli "me kyllä suositellaan että vauva nukkuu ihokontaktissa äidin vieressä".

kotona tulokas tuli parina ekana yönä jossain vaiheessa viereen mutta nukkuu nyt jo enimmäkseen omassa vaavisängyssään, ihan meidän sängyn vieressä kyllä. Imetykset hoidetaan makuullaan ja joskus torkahdan siinä niin ettei palautus omaan sänkyyn tapahdu ihan heti, useimmiten kuitenkin siirrän tyypin mahdollisimman pian imetyksen jälkeen takaisin.

esikoinen muutti sivuvaunuun ja siitä käytännössä perhepetiin 3kk tiheän imukauden aikana mutta se oli vähän pakkoratkaisu, luontevammalta meidän perheessä tuntuu pitää lapset omissa sängyissään. Kukin tavallaan! :)

ps. Aika radikaali herätys tolla hoitajalla, olis ehkä voinut vähän toisinkin valita sanansa :D

Pyjama
Pyjamapäiviä

Kauhea herätys! :O

Mutta jos lapsi tukehtuu, niin se ei ole kätkytkuolema (=äkillinen selittämätön kuolema). Molemmat äärimmäisen harvinaisia, ja kätkytkuoleman syytä ei tiedä. Enitenhän ne vähenivät sillä, että siirryttiin nukuttamaan vauvoja selällään vatsallaan nukuttamisen sijaan.

Itse ajattelin, että vieressä nukuttamisen hyödyt olivat "riskejä" suuremmat. Niinpä kaksikiloisena kotiutunut lapseni pääsi äidin ja isin kanssa nukkumaan, välillä toisen vieressä, välillä molempien välissä. Välillä itkevä refluksista kärsivät vauva nukkui rinnan päällä. Oli myös sivuvaunu, jossa lapsi toisinaan nukkui.

Ja edelleen 4-vuotiaalla on paikka äidin ja isän välissä, jonne hipsii aamuyöstä.

 

Riika V.
Koti Kumpulassa

Oikealla kyljellä täytyy nukuttaa ja päätypuoli koholla. Näin sanottiin meille lasten teholla kun viikon ikäinen vauvamme kesällä melkein tukehtui nukkuessaan pulautukseensa. Meillä oli siis ihan minuuteista tai sekunneista kiinni, ettei käynyt se pahin. Oikealla kyljellä ja päätypuoli koholla oli nukutettukin ja monesti mietin, että olisiko meillä kolmea lasta, jos vauva olisi tuolloin nukkunut selällään. Mutta siitä olen samaa mieltä, että ei masullaan ennen kuin itse niin alkaa nukkumaan! 

Uusi Alku

Muistan myös hyvin nuo varoittelut. Ensimmäinen tuli omalta äidiltä, joka kehotti ottamaan unilelun pois vauvan sängystä - ettei vain vahingossa tukehdu siihen. Muistan vieläkin, ettei mulla ollut käynyt edes mielessä et siihen voisi tukehtua. Säpsähtelin välillä yölläkin hereille ja tsekkasin, että tuhina kuuluu. Tuo tukehtumisvaara varmaan syöpyi niin syvälle, että kävin välillä katsomassa ulkona vaunuihinkin, kun pikkuinen nukkui neljättä tai viidettä tuntia putkeen, että kai se on vielä hengissä :D Muistan tosin kotikaupungistani tapahtuman, jossa vauva oli kuollut yön aikana äidin ja isän väliin. Eli kai se oli sitten kuitenkin hyvä olla itsekin vähintään tietoinen, että niinkin voi oikeasti käydä.

Järjen jättiläinen

Itse asiassa niissä maissa, joissa perhepeti on vakiintunein nukkumatapa, on vähiten kätkytkuolemia. Perhepeti on täysin turvallinen vaihtoehto silloin, kun kumpikaan vanhemmista ei polta tai ole alkoholin tai lääkityksen vaikutuksen alainen (esikoinen syntyy pian ja tein paljon taustatutkimusta...) Myös neuvolassa on sanottu sitä hyväksi vaihtoehdoksi. Ja onhan se varmasti myös ihmisen kehityshistorian kannalta ollut luonnollisin ja yleisin vaihtoehto, joten jos se tuntuu oman perheen kannalta parhaalta ratkaisulta, siitä vaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiinnostelee et mitä nää maat on? Kuuluuko Suomi joukkoon?

Järjen jättiläinen

Ei kuulunut Suomi joukkoon, eivätkä mielestäni muutkaan Euroopan maat tai Jenkit, länsimaissahan on ilmeisesti enemmän varoiteltu perhepetiä vastaan. Itse ainakin yllätyin postitiivisesti, kun perhepetiä pidettiin aivan hyvänä vaihtoehtona neuvolassa. Niin paljon olin kuullut vastakkaisia kokemuksia.

Japanissa taisi olla kaikkein pienimmät luvut ja vahva perhepedin perinne. 

Googlaamalla löytyy tietoa sanoilla co-sleeping ja SIDS, tietysti tutkimustuloksia löytyy suuntaan jos toiseen kuten kaikesta.

Silvia (Ei varmistettu)

Valitettavasti kaikki eivät tosiaan pysty nukkumaan vauvan kanssa samassa sängyssä. Olin itse niin väsynyt viikon jälkeen kotiutumisesta, että nukahdin vauva kainalossa ja heräsin juuri ennenkuin olisin kääntänyt selkäni vauvan päälle. Tästä säikähdyksestä oppineena totesin etten voi mitenkään nukkua vauvan kanssa. Tapauksen jälkeen olen penkonut unissani sänkyä, etsien vauvaamme sieltä. Onneksi hän nukkuu tyytyväisenä omassa pinniksessä <3

Sannip (Ei varmistettu)

Perhepetiläinen ilmoittautuu. Tissi suuhun jaa nukkumaan, levännyt äiti, levännyt isä ja levännyt vauva * 3. Ainoastaan niinä öinä, kun on yritetty nukuttaa omaan sänkyynsä on ollut katastrofi öitä. Sopii meidän perheelle.

Kommentoi