”Herätys, vauvasi voi kuolla!”

perhepeti.jpg

Yhtäkkiä joku tarttui sääreeni. Olin synnyttänyt edellisenä päivänä, ja käsi jalallani havahdutti minut unisesta tokkurasta. Kun avasin silmät, metallisängyn päädyssä seisoi sairaanhoitaja.

”Herätys, vauvasi voi kuolla!” hän sanoi ja viittoi käsillään.

Vaikka olin valvonut edellisen yön, säpsähdin välittömästi täysin hereille. Mitä mitä, mikä hätänä? Sitten syy selvisi. Hoitaja halusi siirtää vastasyntyneen pois kainalostani, viereiseen vauvasänkyyn.

Huokaisin helpotuksesta ja totesin, että ei kiitos. Meidän oli hyvä näin, saisimmeko vain jatkaa unia?
 

Aiemmin esikoiseni äitinä olin jo kertaalleen yrittänyt nukkua eri sängyssä lapsen kanssa. Kun neuvolatäti oli kieltänyt minua ottamasta vauvaa viereeni, olin nyökkäillyt. Niin, lapsi voisi tukehtua.

Ristiriitaiset ajatukset vuosien takaa palaavat mieleeni, kun luen naistenlehti Harper’s Bazaarista toimittajasta, joka on törmännyt samaan varoitteluun ja puntarointiin kuin minäkin. Perhepeti lisää kätkytkuolemariskiä pienillä vauvoilla, varoittavat uudet viralliset yhdysvaltalaissuositukset.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että vauva nukkuu omassa sängyssään.

Niinpä minäkin nostin esikoiseni imetyksen jälkeen pinnasänkyyn. Hetken päästä nostin itkevän vauvan viereeni ja rauhoituttuaan takaisin sänkyynsä. Ja pian taas huutavana viereeni. Hyvä äiti ei luovuta, vaikka asiat eivät luonnistuisi heti, mietin.
 

Lopulta itkua ja jatkuvaa nostelua oli niin paljon, etten enää muistanut, olinko jo imettänyt vai en. Minulle riitti. Miten lapset eivät ennen muinoin kuolleet äitiensä viereen? Vai kuolivatko?

En edelleenkään tiennyt, mikä oli lopullinen tieteellinen totuus perhepedistä. Mutta yhtäkkiä en ollut edes kiinnostunut. Päätin, että menemme vain sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä lapsesta ja minusta.

Nostin vauvan viereeni, ja nukuimme.
 

kysymys_sininen.png

Millaisia kokemuksia sinulla on perhepedistä?

Kuva: A-lehtien kuva-arkisto

 

Kommentit (10)
  1. Perhepetiläinen ilmoittautuu. Tissi suuhun jaa nukkumaan, levännyt äiti, levännyt isä ja levännyt vauva * 3. Ainoastaan niinä öinä, kun on yritetty nukuttaa omaan sänkyynsä on ollut katastrofi öitä. Sopii meidän perheelle.

  2. Valitettavasti kaikki eivät tosiaan pysty nukkumaan vauvan kanssa samassa sängyssä. Olin itse niin väsynyt viikon jälkeen kotiutumisesta, että nukahdin vauva kainalossa ja heräsin juuri ennenkuin olisin kääntänyt selkäni vauvan päälle. Tästä säikähdyksestä oppineena totesin etten voi mitenkään nukkua vauvan kanssa. Tapauksen jälkeen olen penkonut unissani sänkyä, etsien vauvaamme sieltä. Onneksi hän nukkuu tyytyväisenä omassa pinniksessä <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *