Hurraa! Uusi Barbie on plus-kokoinen

Toimitus

Palataanpa ajassa taaksepäin lapsuuden Barbie-nukkeleikkeihin. Oletko koskaan miettinyt, miten hoikat ja pitkäraajaiset nuket ovat vaikuttaneet siihen, miten suhtaudut ulkonäköösi? Yksi tämän hetken menestyneimmistä malleista, plus-kokoinen Ashley Graham on. Siksi hänestä on tärkeää, että markkinoille saadaan erinäköisiä Barbie-nukkeja.

”Olisinko suhtautunut kehooni eri lailla, jos olisin lapsena leikkinyt Barbieilla, jotka näyttivät enemmän minulta? Olisiko reisieni, pyöreiden käsivarsieni ja mahani hyväksyminen ollut vähän helpompaa? Uskon, että olisi”, Graham pohtii Hollywood Reporterin haastattelussa.

Ashley Graham saa vihdoin omannäköisensä nuken, sillä uuden Barbie-nuken mallina toimii hän itse. Graham tunnetaan kehopositiivisuuden puolestapuhujana ja hänellä oli suunnittelijoille erilaisia vaatimuksia. Nuken reisien tuli koskettaa toisiaan, sillä Graham halusi osoittaa nukellaan leikkiville tytöille, ettei reisien väliin jäävää thigh gap -rakoa tarvitse tavoitella. Hän olisi myös halunnut nukelle selluliittia, mutta nukeissa käytetty muovi ei valitettavasti taipunut tähän.

Barbie-nukkeja on parjattu mahdottomien kauneusihanteiden ylläpitämisestä (jos Barbie olisi oikea nainen, hän olisi niin alipainoinen, että hänen kuukautisensa jäisivät pois), ja leluvalmistaja Mattel on reagoinut kritiikkiin. Eihän siinä kestänyt kuin sellaiset 57 vuotta Barbien syntymästä, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan.

Tammikuussa 2016 markkinoille ilmestyi uusia Barbie-nukkeja, jotka saivat pisteitä monimuotoisuudestaan. Tarjoilla on nyt kolme kehotyyppiä (lyhyt, pitkä ja plus-koko), seitsemän eri ihonväriä, 22 eri silmänväriä ja 24 eri kampausta.

Grahamin Barbie-nukke on osa vahvojen naisesikuvien Sheroes-sarjaa. Aikaisemmin oman Barbie-nuken on saanut esimerkiksi Martin Luther Kingin johtamista kansalaisoikeusmarsseista kertovan Selma-elokuvan ohjaaja Ava DuVernay. Eikä tässä vielä kaikki! Markkinoilla on nykyään myös nukke, joka käyttää matalia kenkiä. Nyt odotetaan vielä sitä selluliitti-Barbieta!

Viime vuonna Mattel teki myös ensimmäisen mainosvideon, jossa nähdään Barbieilla leikkivä poika. Tämä hurmaava nuori mies on parasta, mitä on lelumainoksissa nähty pitkään aikaan: 
 


Kuva All Over Press
 

LUE MYÖS:

Vihdoinkin vaatemerkkien erilliset "isojen tyttöjen mallistot" ovat katoamassa. Miksi on tärkeää, että ihan kaikista vaatteista on saatavilla isompia kokoja?
 
Miksi mummopikkarit ovat nyt muotia?

 

 

Kommentit

Kiti

Hienoa, että kehojen monimuotoisuutta ylistetään enemmän kuin ennen. :)

Itse en kyllä muista koskaan ajatelleeni, että barbit kuvastaa ulkonäköihanteita ja että haluaisin näyttää samalta. Mun mielestä ne oli nukkeja, ja nuket on epärealistisia, leluja. Enemmän ulkonäköpaineita ovat aiheuttaneet elokuvien ja tv-sarjojen superkauniit, samaan muottiin puristetut ihmiset. Onneksi niissäkin on vähän enemmän vaihtelua nykyään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulle barbie oli nukke enkä muista, että olisin koskaan ajatellut, että barbie on alipainoinen tai epärealistinen, koska se oli nukke. Ulkonäköpaineita sain sitten vasta teininä, kun vertasin itseäni muihin tyttöihin tai vaikka näyttelijöihin.
En ole ikinä ymmärtänyt näitä barbie- ulkonäköpaineita ja ostan kyllä omalle tytölle barbien (ja varmaan sen perusbarbien), jos hän sellaisen haluaa.

tinndy

Oon vähän samaa mieltä, vaikka en haluakaan vastustaa ulkonäköihanteiden muuttumista ja monipuolistumista. MUTTA.

Kun olin 6-vuotias, Bratzit voittivat Barbiet suosiossa. Bratzeja haukuttiin joka puolella, koska niillä oli rajut meikit ja paljastavat vaatteet. Mä en kuitenkaan ikinä ajatellut sitä niin, että kyseessä on joku hutsujen armeija, koska lasten ajatusmaailma on erilainen kuin aikuisten. Lapset eivät onneksi tiedä, miten Bratzien näköisiä naisia maailmassa kohdellaan.

Bratzit vastaan Barbiet -asettelu kulminoitui meillä kotona, kun mummoni paheksui Bratzieni minihameita. Isäni totesi siihen, että "barbeilla on isot tissit ja pieni pää, bratzeilla on pienet tissit ja iso pää. Kumpi sun mielestä viestii pikkutytöille parempaa naiskuvaa?" Silloin ajattelin, että hurraa, mutta nykyään tietenkään en. On ihan typerää, että aikuiset käsittelevät leluja omien seksualisoituneiden ja moralististen asenteidensa kautta.

En usko, että naisia esittävät lelut ovat ulkonäköpaineiden merkittävä aiheuttaja tai että uudet, monipuolistunutta kauneusihannetta edustavat nuket poistavat nämä ongelmat. On tosi hyvä ja tärkeää, että asiasta keskustellaan ja ulkonäköpaineisiin yritetään puuttua, mutta lasten psykologiset realiteetit ovat jääneet siitä keskustelusta valitettavasti pois. Ei lelu edusta lapselle mitään objektiivista todellisuutta ja täydellistä ihmiskuvaa. Bratzeilla ei ole edes jalkoja.

Toivotan tietysti nämä eri näköiset Barbiet suosiolla lelukauppoihin, ja etenkin ihonvärien lisääminen on tärkeä arvovalinta. Toivon silti, että ei käy niin, että lapsilleen laihoja ja pitkiä nukkeja ostavat aikuiset moralisoidaan raadollisten kauneusihanteiden puolestapuhujiksi. Todellinen ulkonäköpaineita vastustava työ tehdään joka tapauksessa ihan muualla kuin lelutehtaassa.

Minnea
Minnean muruja

Hurraa!

Glow And Edge by Krista

Hyvä, että Barbie valikoima saa uusia tulokkaita :)

Leikin lapsena PALJON Barbiella enkä muista ajatelleeni nuken vartaloa sen syvällisemmin kertaakaan. Se oli vain kaunis lelu, jolla rakastin leikkiä. Leikin myös paljon pehmoleluilla enkä niittenkään "muotoja" sen kummemmin tutkaillut. Välillä tuntuu, että tämä Barbien painohullutus on katkerien aikuisten valitusta...

 

Satunnainen Tarkkailija (Ei varmistettu)

Kiteytit juuri koko kolmannen aallon feminismin.

Nykymaailmassa on feministille aika vähän tekemistä. Ihmisoikeudet ja äänioikeus on saavutettu. Oikeus opiskella mitä haluaa ja tehdä työkseen mitä haluaa on saavutettu. Höpinät lasikatoista ja naisen eurostakin ovat moneen kertaan todistettu humpuukiksi.

Joten mitäpä (nyky)feministi tekee? Keksimällä keksii hölynpölyä, josta uhriintua.

Naislaif
Naislaif

Barbie on minulle vaikea aihe. En näe ehkä niin hienona pluskoon mallin nimittämistä uudeksi Barbieksi. Miksi hän ei vain ole kaunis nainen, jolla on upea vartalo. Ikään kuin Barbie- maailma hyväksyisi armollisesti joukkoonsa paineiden vuoksi myös uhkeampia naismalleja.

Pisteet pojalle mainoksessa.

Siltikin niin imelän pnnallist ja hyväaosaista. Barbie- elokuvat ovat ehdottomasti nou-listalla siskontytön kanssa elokuvia katsellessa. Piipittävää ja ällöä. 

Myönnän, että on hyvä, että Barbiekin kehittyy ja kauneisihannetta laajennetaan tunnetun brändin kautta. Nukkeleikit kaikkinensa ovat jees, jopa Barbilla ja totta, en ole leikkinyt Barbieilla ;) 

Ulkonäköpaineita ei saisi laittaa liiaksi nuken niskaan. Harmillista, että nukkekaan ei saa enää olla vain nukke. Sen on oltava kantaaottava yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.

Olihan aihe, joka sai iltapäiväkahvin melkein jäähtymään. 

Mukavaa päivänjatkoa kaikille :)

Toimitus
Toimitus

Todella kiinnostavaa keskustelua, kiitos kaikille kannanotoista ja pohdinnoista jo tähän asti!

Anna Blue Eyes

Lapsena minulla oli vastaava nukke, joka ei ollut aito Barbie. Se oli suurin piirtein saman pituinen ja omasi esimerkiksi vastaavat jalat, mutta kasvoiltaan vähän pyöreämpi ja keskikropaltaan tasapaksumpi. Se oli yksi omista suosikeistani, koska sillä oli kauniit kasvot ja hiukset. Koska suurin osa leikkivaatteista oli äidin ompelemia, kokoero ei juurikaan näkynyt edes mekkovalinnoissa tai oli ihan ok painaa sinitarralla mekot selästä kiinni, jos ne eivät yltäneet. Muistan, etteivät useimmat kaverini halunneet leikkiä sillä, koska se oli lihava - elleivät leikkineet, että se oli raskaana, jolloin sille topattiin pumpulista vatsa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kas, "pluskoon"-barbilla on silti pitkä audreyhepburn-kaula eikä kaksarista aavistustakaan, ja pohkeet solakat kuin hoikalla siskollaan.
Pluskoon kauneutta arvostetaan vaan jos kilot on oikeassa paikassa, eli tiimalasivartaloon kauniisti sulautuneina.

Itsekään en koskaan ahdistunut Barbin vartalosta, koska nukkehan se vaan on. Enemmän aina otti päähän kun nivelet eivät liikkuneet ja niiden jalat olivat aina päkiöillään, vähän kompeloitä nukkeja siis. :D

pöpelikössä
Pöpelikössä

Juu en muista itsekään lapsena kiinnittäneeni huomiota millainen kroppa sillä barbilla nyt on - se nyt vaan oli lelu, jota oli kiva pukea ja kammata sen tukkaa. :D

Nyt aikuisena tietty näkee barbin ihan eri silmin ja ärsyyntyy siitä juurikin tämän aikuisen ajatusmaailman ja omien näkökulmiensa kautta. Ja ihan yhtä paljon ärsyttää nyt tää jeejee-hehkutus "plussakoon" barbista. Miten moni plussakokoinen nainen kerää kilonsa juurikin noin, että ne kivasti asettuu lantiolle ja berberiin, jättäen kuitenkin solakan vyötärön ja kapeat kasvot? Jepjep.

Toisaalta en pidä siitäkään ajatuksesta, että ylipainoa alettaisiin markkinoida normaalina sen enempää kuin anorektista kuikeloakaan. Terveydelle ja hyvinvoinnille haitallista molemmat.

Hannnaa (Ei varmistettu)

"tuntuu, että tämä Barbien painohullutus on katkerien aikuisten valitusta..."

KYLLÄ.
Nukke oli kaunis ja itse ihailin pitkiä, paksuja hiuksia (joita itselläni ei ollut.) Sen kummempaa kriisiä en tästä kuitenkaan onnistunut kehittämään. En ymmärrä, miksi barbeja pitää olla kaikenkokoisia. Tehdäänko baby borneista, my little poneista ja legoistakin kaikenkokoisia? Ne ovat vain leluja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minäkään en lapsena sen kummemmin ajatellut barbien muotoja, mutta kieltämättä jonkinlaisen viestin välittää se, että esim spaissaribarbiet ja Marilyn Monroe piti anorektisoida. Eli kun tehdään julkkisnukkea, oon hyvä pyrkiä hänen vartalotyyppiinsä teknologian rajoissa, sille peukkuja!

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos minä olisin saanut tuon "plus- koon"- barbin lapsena käsiini olisin ihaillut sen hiuksia ja kasvoja ja muu vartalo olisi todennäköisesti jäänyt huomiotta. En lapsena esim. tiedostanut, että barbilla on isot rinnat vaan minusta sillä oli vain rinnat kuten naisilla on ja kenillä taas miehen rintakehä, vaikka ei minun lähipiirissä miehillä edes ollut niin lihaksikkaita vartaloita. ;)
Minusta nämä barbiekommentit ovat lähtöisin naisten ulkonäköpaineista.

Katja Mäkelä
Onnellinen keho

En itsekään muista barbien vaikuttaneen lapsena ajatuksiini naiseudesta tai kehonkuvasta, siihen vaikuttivat enemmän esim.televisio, Mutta mielenkiintoista seurata, mitä uusilla barbeilla leikkivät ovat mieltä ja millaisia havaintoja he tulevat tekemään. Sitähän emme me aikuiset pysty päättämään. Ehkä nuket ovat vaan nukkeja. ehkä muutokset tulisi ulottaa telkkariin, leffoihin, kirjoihin ja lehtiin. ehkä suurimmat vaikutukset tulevatkin äitien tavasta puhua itsestään. lapsia ei voi eikä kannata yrittää väkisin suojella meidän omilta peloiltamme, meidän pitää käsitellä ne itse itsemme kanssa. Uskon enemmän ihmismallin voimaan. Emme voi sälyttää vastuuta kasvatuksesta leluille tai piirretyille, vaan meidän pitää itse tarjota ne hyvät mallit. Keskustella, kuunnella, olla läsnä ja ennen kaikkea tehdä niitä asioita, joita toivomme lapsien omaksuvan. Nukke on rikka rokassa. Ehkä merkittävä, jos muuta ei ole. Ehkä vain lelu, jos muut asiat kasvattavat. 

 

Kommentoi