Irina: ”Olisi ihanaa, jos kukaan ei hämmästelisi, vaikka asuisimme mieheni kanssa eri osoitteissa”

irina.jpg

Vuonna 1975 tapahtui paljon. Margaret Thatcher nousi ensimmäisenä naisena Ison-Britannian konservatiivipuolueen johtoon ja kokoomuksen Anna-Liisa Linkola Suomen eduskunnan puhemiehistöön. YK myös julisti alkaneeksi ensimmäisen kansainvälisen naisten vuoden.

Samana vuonna Kauhajoella syntyi Lahtisen perheen esikoinen, nykyinen Irina Saari – tai ihan vain Irina. Koko laulajan sukupolven eliniän ajan naisten oikeuksista on pidetty meteliä: esimerkiksi raiskaus avioliitossa on kriminalisoitu ja naiselle on tullut helpommaksi ottaa avioero. Myös asenteet ovat muuttuneet niin, että Saari hetkauttaa harvoja itseään nuorempia sanoessaan näin:

”Minulle ideaali avioliitto on sellainen, että molemmilla on lupa omiin salaisuuksiin. Vielä ihanampaa olisi, jos kukaan ei hämmästelisi, vaikka asuisimme omissa osoitteissamme.”

Juuri nyt Saarten liitossa ei ole tarvetta erillään asumiselle. Omaa tilaa riittää molemmille: Saari lähtee kiertueelle uuden levynsä kanssa, hänen valomiespuolisonsa reissaa keikkatöissä, ja 6- ja 8-vuotiaiden lasten hoitovuoro rivitaloasunnossa Heinolassa vaihtuu usein läpsystä ulko-ovella.

”Haluan antaa lapsille sen mallin, että ydinperheessä voi elää, vaikka vanhemmat kasvavat välillä eri tahtiin tai suuntaan”, Saari sanoo.

Nyt tilanne kotona on tasainen, mutta vuonna 2005 Saari velloi aviokriisissä – yksin.

”Silloin pohdin vakavasti, etten jaksaisi olla parisuhteessa, mutta toisaalta minun ei ollut mitään järkeä päästää puolisostani irti. Mietin, saisinko tauon.”

Syntyi puolisolle suunnattu, harvinaisen avoin kappale Hiljaisuus, jossa Saari laulaa: ”Liian usein kaipaan niitä hetkiä, et saisin yksin nukahtaa ja herätä.” Hiljaisuus oli ensimmäinen Irinan oma teksti. Hän kirjoitti sitä vuoden.

”Kappale ei avannut portteja yhteiselle keskustelulle emmekä myöskään päätyneet pitämään taukoa, mutta se auttoi. Sain omat tunteeni ulos.”

Sittemmin Saari on pitänyt huolen, että molemmilla on parisuhteessa vapaus tehdä omia juttujaan: mies häärää kaksipyöräisten maailmassa, Saari haaveilee tekevänsä musiikin ohella teatteria.

”Yli 80-vuotiaat isovanhempani ovat katselleet toistensa naamoja 60 vuotta, kiinni lehmissä, lapsissa ja toisissaan. Samassa tilanteessa olisin itse eronnut ajat sitten. Toki asiaan vaikuttaa, että ajat olivat erilaiset, mutta itse tykkään ihan hirveästi siitä, että ajat ovat nyt vapaammat.”
 

Lily_Byline_uusilehti_0217.jpg

Tilaa Trendi tästä!

Teksti: Laura Kangasluoma
Kuva: Ville Varumo
Tyyli: Sakke Hytönen
Meikki: Jenny Jansson

Hiukset: Sanni Syd

Lue myös:
 Niina Lahtinen: Kateudesta saa voimaa

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *