On itsekästä olla syömättä perunaa

Toimitus

Tämä kolumni on oodi perunalle.

Perunan imago ansaitsee nimittäin kasvojenkohotuksen. Terveysintoilijat ovat tahrineet perunan maineen: viatonta mukulaa haukutaan hiilihydraattipommiksi, eivätkä syömisiään tarkkailevat ikilaihduttajat koske siihen edes haarukan kärjellä.

Tiedän, mistä puhun, sillä minäkin olin yksi heistä.
 

Noin seitsemän vuotta sitten treenasin vähintään kuutena päivänä viikossa ja noudatin ankaraa ruokavaliota. Luin silmät kiiluen terveysblogeja ja söin lounaaksi porkkanaraastetta. Välttelin leipää, sokeria, riisiä ja tietenkin perunaa. Pitäkää lihottava pottunne kaukana minusta! Pahinta oli, kun jouduin vanhempieni luona syömään kotiruokaa. Perunaa, perunaa, perunaa! Vierailujen jälkeen juoksin aina ekstrapitkän lenkin.

Lilyssä on viime aikoina puhuttu syömishäiriöistä, erityisesti ortoreksiasta. Anna Vihervaarasta -blogin Anna ja Tickle Your Fancy -blogin Sara kirjoittivat rehellisiä tekstejä siitä, miltä tuntuu, kun ruoka ja liikunta hallitsevat elämää. Tunnistin itseni.
 

Kaikkein selkeimmin tunnistin itseni kuitenkin Skam-sarjan Vildestä, joka lenkkeili koulun välitunneilla ja söi brunssipöydässä leikkeleensä ilman leipää.

Niinä vuosina, kun otin urheilusta ja ruokavaliosta paineita, olisin tarvinnut elämääni Skamin Nooran kaltaisen fiksun kaverin. Jonkun, joka olisi kyseenalaistanut puuhani ja sanonut minulle lempeästi mutta päättäväisesti: ”Kroppen din trenger potet.” Kehosi tarvitsee perunaa.

Sarjan yhdessä jaksossa Noora luettelee Vildelle, mitä Vilden kammoama peruna sisältää: B- ja C-vitamiinia, antioksidantteja, tärkkelystä. Asioita, joita kroppa tarvitsee ja joita saatuaan se voi hyvin.

Kohtausta katsoessani minun teki mieli huutaa ilosta! Kuinkakohan moni teini on jakson nähtyään iskenyt ilolla haarukkansa perunaan? Kuinka moni uskoi aikaisemmin laihdutuspropagandaan, jonka mukaan peruna lihottaa? Varmasti ihan liian moni.
 

”Jos syö aterialla perunan lisäksi vaikka ruisleipää, peruna ei nosta verensokeria sen nopeammin kuin monet muutkaan hiilihydraatit, sillä esimerkiksi rasva ja täysjyvävilja hidastavat perunan hiilihydraatin imeytymistä elimistöön”, kirjoittaa toimittaja Raisa Mattila uusimmassa Trendissä ja puhkaisee näin perunamyytin. Peruna ei ole epäterveellinen hiilihydraattipommi, ellet syö ateriallasi vain perunaa. Aika harva syö.

Mattila huomioi artikkelissa myös sen, että vain rikkailla on varaa ruokahifistelyyn. Hyväosaisena, omaa napaani kirjaimellisesti tuijottavana terveysintoilijana kiersin ennen kaupan perunahyllyn kaukaa ja ladoin ostoskoriini monta kertaa kalliimpaa kvinoaa ja bataattia. Tästä kärsi lompakkoni lisäksi myös luonto.

Nykyään tajuan, että on itsekästä olla syömättä perunaa. Peruna on yksi ilmastoystävällisimmistä ruoista, joita Suomessa voi syödä. Sen hiilijalanjälki on todella pieni. Se on yksi harvoista kasveista, joka kasvaa Pohjolan perukoilla ilman ylimääräisiä ponnisteluja ja kasvihuonelämpöä. Ei tarvitse kuin poimia mukula kassahihnalle ja nakata se kotona kattilaan.

Emme voi jatkaa ruokanirsoilua kuin hemmotellut kakarat. Maapallon vuoksi, let’s make peruna great again! 

 

lue myös:

5 Syytä, miksi aikuisten kannattaa katsoa Skam-nuortensarjaa

Lehtikaalisipsi ei ole herkku vaan keino hallita elämän epävarmuutta

 

Kommentit

Minna4 (Ei varmistettu)

Sairaalloinen laihdutus ja pakkoliikkuminen ei edelleenkään ole ortoreksiaa, vaan anoreksiaa.

Tepita
Outlandish

Skotlannissa peruna on pyhä! Kun tilaat ravintolassa salaatin se tuodaan sinulle ranskalaisten lisäkkeenä. Arvostan!

Toimitus
Toimitus
Taas yksi hyvä syy matkustaa Skotlantiin :)
Nius from Tampere

Kerrankin hyvää asiaa. Olen puolustanut perunaa jo pitkään ja mainitsen usein sen jopa lempiruuakseni <3 

Täälläkin lopussa mainitsen perunan -en yhtään vähempää kuin- maailmanpelastuksen yhteudessä. Go peruna! 

Toimitus
Toimitus
Jess, teet mahtavaa perunanpuolustustyötä! Go team peruna :) -Mia
Aave (Ei varmistettu)

Söin kotona asuessani kahdeksantoista vuotta perunaa lihakastikkeella ja porkkanaraasteella viisi päivää viikossa. Uskon että olen olen tällä kuitannut perunavelkani, ja pitäydyn muissa hiilareissa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä olen kyllästynyt keitettyihin perunoihin, koska lapsena niitä tuli syötyä niin usein (uudet perunat tietty asia erikseen, mutta ei niistäkään jaksa innostua kuin pari kertaa kesässä). Nykyään syön kuitenkin taas perunaa uunijuuresten muodossa tai teen ruoka-aineella x maustettua perunamuusia ja jos jää ylimääräisiä perunoita niin sitten kasvissosekeittoon. :)
Ei niin, että muiden nyt minusta pitäisi perunasta tykätä, vaikka siihen hyviä syitä onkin, mutta ei perunan tarvitse aina ole keitetyssä muodossa!

Anna Vihervaarasta

Todellakin oodi perunalle! Se on niin hyvääkin. Ja kiitos tästä tekstistä ihana Mia. On lohdullista, kun huomaa, että moni muukin on kärsinyt samoista ongelmista ja päässyt niistä myös yli. <3

Mia K.
Voi taivas

Heh, ihmettelin itse kovasti silloin, kun tuo outo-hypetys-peruna-pahasta alkoi!!? En käsittänyt sitä silloin, enkä koskaan! 

Olen maalla syntynyt, ja kasvanut, ja olen aina syönyt ihan tätä normi Suomisafkaa :))) ja, Peruna on ollut mulle aina Se, joka saa vyötärön kapenemaan vaikka bileviikonlopuilta, ja turvotuksen veks! ♡♡ Laitan toki voita joukkoon aina tujauksen, mutta en syö näitä "muunmaan" jauheita, kevytjuttuja, tms. Luotan siihen mitä kroppani kertoo, ja kun osaa kuunnella, voi hyvin! ☆

Peruna on nimittäin sata kertaa parempi kuin mitkään macajauheet tai örvelöpillerit :D 

Ihanaa, että teit näin arvokkaan postauksen pottujen puolesta! Kiitos! ♡

Ihanaa helmikuuta!! Pidän itse näistä asioista nykyään kursseja Hyvinvointikeskus Elämänlähteessä espoossa! Kurkkaa: www.miakuusisto.fi 

 

emiliakeijusofia

Mä olen henkilökohtaisesti jotenkin tosi huolissani tästä, miten nyky-yhteiskunnassa yllättävän moni sairastaa jonkin asteisen syömishäiriön. Siksi onkin super tärkeää, että asiasta käydään avointa keskustelua. Toivottavasti asiasta puhuminen auttaa juuri tällä hetkellä sairauden kanssa kamppailevia. Itse myös koin tarvetta kertoa oman tarinani blogissani; Kohti tervettä kehonkuvaa .

Kiitos vielä sunkin tarinasta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun mielestä peruna on pahaa, koska se maistuu pahalle ja tarttuu kitalakeen. Ja niinku joku muukin jo kommentoi, niin kun sitä syö sen parikymmentä vuotta kerran pari päivässä, niin alkaahan se jossain kohtaa tökkimään. Vieläkin, 15 vuotta myöhemmin, odottelen, että keitetyt potut menisi alas, mutku... Onneks on riisi ja pasta ja bulgur ja kvinoa ja couscous ja leipä ja...

En aio tästä tuntea huonoa omaatuntoa.

Kissankieli
Hello Dolly!

”Kroppen din trenger potet.”

Ei hitto, mun on varmaan alettava katsomaan Skamia.

Olen mukana perunatalkoissa. Pro peruna!

Glow And Edge by Krista

Ihanaa, kun "kieltämis muoti" alkaa rakoilla! Olen sitä mieltä, että jokainen saa syödä juuri sitä mitä haluaa, aikuiset ainakin. Toki allergiat ja sairaudet huomioiden. Jos joku nyt sitten valitsee ateriaansa sen perunan niin annetaan hänen syödä se peruna! Nykyään lehdet ja blogit ovat pullollaan tietynlaista syyllistämistä ihmisiä kohtaan, jotka syövät ihan sitä "perus edullista ruokaa" ja syövätpä joskus jopa karkkia ja ihan oikeita sipsejäkin. Nyt sitten on alkanut paljastua, että kaiken tämän megaluokan ravinto kouhotuksen takaa löytyykin tyytymättömyyttä ja jopa syömishäiriöitä. Ihan kamalaa! Kultainen keskitie tässäkin asiassa pliis.

Kantaperuna (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus! Kiitos siitä. :)

Kommentoi