Jenni Vartiainen: ”En voi tehdä mitään vain rahan takia”

jenni_vartiainen_trendi.jpg

Laulaja Jenni Vartiaisella on suuri valta, vaikkei hän haluaisi siitä puhua. Asemaan pääseminen on vaatinut hieman ovien paiskomista ja itkua.

”Meinaatko sä laittaa ton päälle?”
”No vittu meinaan.”
”Tosi kamalan näköinen.”
”Ihan sama, mä aion kantaa sen hyvin.”

Jenni Vartiainen harjoitteli soolouransa alusta asti vallan ottamista omiin käsiin. Se vaati vakuuttelua ja omapäisiä tempauksia.
Se ei ollut helppoa, sillä kympin tytölle, miellyttäjälle ja suorittajalle olisi ollut ominaisempaa myötäillä muita ja vältellä konflikteja. Tinkimätön näkemys omasta urasta istui kuitenkin liian sitkeässä.

Siksi oli pakko pitää puoliaan, välillä yhdentekevissäkin asioissa: kuten silloin, kun Vartiainen ilmoitti lavan sivussa promoottorilleen, että pukisi keikalle päälle juuri sen haluamansa mekon.

”Nyt kun katson kuvaa siitä asusta, niin eihän se kovin imarteleva ollut”, Jenni sanoo ja nauraa yli vuosikymmen myöhemmin.

Vastaan paneminen oli kuitenkin osa suurempaa prosessia: omien rajojen piirtämistä. Ne löytyivät mokienkin kautta. Vartiainen erehtyi tekemään uransa alkuvaiheessa muutamia tyyliinsä sopimattomia erikoiskeikkoja, koska ne olivat taloudellisesti kannattavia. Ne herättivät saman tien.

”Jälkeenpäin olo oli pitkään hirveä ja minua nolotti. Musiikin tekeminen oli minulle liian pyhää ja tärkeää. Tajusin, että en voi tehdä mitään vain rahan takia.”

Kun Jenni Vartiaisen omien rajojen määrittely eteni, valta vaihtui vähitellen: levy-yhtiö huomasi, että tämän untuvikon ohjailusta ei ollut hyötyä – hän teki loppujen lopuksi juuri kuten halusi.

Niskalenkki määräilijöistä ei ollut itsetarkoituksellinen vaan välttämättömyys, jotta Jenni pääsi tekemään sitä, mistä oli unelmoinut. Jos tarve vaati, Vartiainen antoi hermojensa roihahtaa kunnolla. Erityisen usein hän ajautui kahnaukseen ensimmäisen albumin tuotantopäällikön kanssa. Tavarat lensivät, ovet paukkuivat, Vartiainen huusi ja itki. Se yllätti hänet itsensäkin.

”En ole koskaan ollut vallanhimoinen”, Vartiainen korostaa.

”Omaehtoiseen musiikin tekemiseen on ajanut tarve olla linjassa sisäisen maailmansa kanssa. Menestystä ei nimittäin mitata vallan määrässä, vaan siinä, pääseekö toteuttamaan näkemystään. Vaikka olen muuten lammasmainen ja rauhaa rakastava, työasioissa olen periksi- antamaton. Mieluummin ryssin kunnolla kuin teen kompromisseja.”

Mekanismi toimii toiseenkin suuntaan: Jenni Vartiainen ei osaisi nauttia voitoista, jos tietäisi, että se ei olisi oman työn tulosta. Se on sitä valtaa, josta tulee hyvä olo: itserakennettua menestystä.

Lue koko haastattelu uusimasta Trendistä!

Teksti: Laura Friman
Kuva: Jonas Lundqvist
Tyyli: Suvi Poutiainen
Meikki: Piia Hilunen
Juttu on julkaistu Trendissä 7/2017

Kommentit (4)
  1. National Dog is an unofficial holiday which is celebrated on last week of every August. This Day serves to raise awareness of the thousands of dogs that need to be rescued and encourages appreciation for family dogs and working dogs, service dogs, rescue dogs and law enforcement dogs.

  2. Celebrated on the 1st of August, National Girlfriends Day is a holiday on which guys take the time to show their girlfriends how important they are to them and is …

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *