Jessica Grabowsky: ”Miksei yksikään Suomi 100 -juhlavuoden elokuva kerro naisesta?”

TRENDI-NAISET33006.jpg

”Toivon, että Tom of Finlandista oltaisiin Suomessa ylpeitä samalla kuin Alvar Aallosta tai Muumeista”, näyttelijä Jessica Grabowsky, 36, sanoo.

Tom of Finland on vuoden kotimainen elokuvatapaus, joka kertoo yhden kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisen, kuvataiteilija Touko Laaksosen (1920–1991), tarinan. Grabowsky esittää elokuvassa Toukon siskoa Kaija Laaksosta.

”Homoseksuaalisuus oli rikos Suomessa vuoteen 1971 asti. Touko oli urhea ennen aikojaan. Hän uskalsi kuvituksillaan levittää sanomaa siitä, että mies voi olla iloisesti gay.” 

Grabowsky tiedostaa, että seksuaalisen tasa-arvon eteen pitää vielä tehdä töitä.

”On absurdia käydä vääntöä siitä, ketä ihminen rakastaa. Mieluummin voitaisiin keskustella vaikka siitä, miksi tammikuussa oli ennätyslämmintä ja ruokaa heitetään pois, vaikka maailmassa on nälkää näkeviä ihmisiä.”

Siitäkin olisi hyvä puhua, miksei yksikään Suomi 100 -juhlavuoden elokuva kerro naisesta. Ei, vaikka kiinnostavia nimiä olisi:

Tove Jansson, Helene Schjerfbeck, Kikka, Edith Södergran”, Grabowsky luettelee. ”Toisaalta nyt näiden upeiden tarinoiden kertominen on vielä edessä.”
 

Tom of Finland ensi-illassa tänään perjantaina 24.2.

Teksti ja tyyli: Noora Nuotio
Kuva: Johanna Laitanen
Meikki ja hiukset: Miika Kemppainen
Meikkaajan assistentti: Tiia Laakso

 

Juttu on julkaistu Trendissä 2/2017. Tilaa Trendi tästä.

Lily_Byline_uusilehti_0217.jpg

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *