Joulun uudet sävelet – soittolista sinulle, joka kaipaat vaihtelua Sylvian joululaululle

23_joulumusa.jpg

23_luukku.jpg

JOULUKALENTERI

Varpunen jouluaamuna on takuuvarma jouluitkun heruttaja ja Nisse-polkka riehakas ralli, mutta sanotaan se nyt ääneen: vain paatuneimmat joulukonservatiivit pystyvät kuuntelemaan ainoastaan perinteisimpiä joululauluja vuosikymmen toisensa perään.

Pyysimme kahta musiikintuntijaa kokoamaan soittolistan, joka henkii joulun tunnelmaa mutta tarjoaa vaihtoehdon tutuimmille joululauluille.

Eva Louhivuori on muusikko ja Eva & Manu -bändin toinen osapuoli, joka rakastaa joulua. Jukka Mikkola on musiikkitoimittaja, joka tekee muun muassa kokeelliseen musiikkiin keskittyvää Avaruusromua-ohjelmaa Ylellä.

Eva ja Jukka avaavat tässä kappalevalintojaan. Voit kuunnella Spotifyssa soittolistan, jossa on kummankin valitsemat biisit.

 

Eva Louhivuori:

”Mun jouluun kuuluu jokaikinen vuosi karkeasti yleistettynä kolme musatyyliä: akustista tunnelmointia, old school jazz -henkeä ja kunnon kasaripoppifiilistelyä (All I Want For Christmas Is You -tyylistä juustoista hömppää), joten kasasin soittolistan näillä kriteereillä. Klassikkobiisien lisäksi etsin jouluisin uusia biisejä soittolistalleni. Kappaleita, joissa on uusia tuulia mutta jotka tuovat kuitenkin glögin maun suuhun ja kuusenkerkkien tuoksun nenään. Tällä listalla on mukana on myös muutama akustista musiikkia modernisti tuottava artisti, joiden biiseissä päästään elektronisiin tunnelmiin.”
 

Good Thing – Sam Smith 

VIII – Mt. Wolf, Alexa Harley 

Chains – Radical Face 

It don’t mean a thing – The Puppini Sisters (ei Spotifyssa)

Hölmökin tunnistaa rakkauden – Yona 

Like A Virgin – Madonna 

Glory Days – Betty Who 

Cheek to Cheek – Tony Bennett, Lady Gaga 

When I Fall In Love – Nat King Cole 

From the Bottom of My Heart – Dean Martin

Refuse – Kevin Garrett 

Sunset Lover – Petit Biscuit 

Ennustus – Chisu 

Both Sides Now – Joni Mitchell 

 

Jukka Mikkola:

”Olen suuri musiikin ystävä. En ole suuri joulumusiikin ystävä. Jos tahdon kuunnella itselleni mieleistä joulumusiikkia, on se usein jazzia tai reggaeta.

Monet jazzmuusikot, esimerkiksi Chet Baker, Count Basie, Dexter Gordon ja Gene Ammons ovat tehneet hienoja versioita ikivihreistä joulusävelmistä: Winter Wonderland, Jingle Bells, The Christmas Song… Jazzmuusikoiden ote tuttuun joulumusiikkiin on yleensä kunnioittava, mutta sopivan vapaamielinen ja kokeilunhaluinen. Kuluneetkin joululaulut saavat uutta puhtia.

1960-luvulla aloittaneet reggaeartistit, kuten Toots & The Maytals, The Heptones ja Alton Ellis ovat levyttäneet joulumusiikkia, ja perinne on jatkunut. Esimerkiksi Eek-A-Mousen The Night Before Christmas, Yellowmanin Santa Claus Never Comes To The Ghetto tai Lady Sawn Rich Man for Christmas ovat aitoja esimerkkejä jamaikalaisesta tavasta hahmottaa joulu. Monet reggae-joululaulut ovat suorastaan hillittömiä. Ne ovat hauskoja, optimistisia ja ne svengaavat.

Monesti tunnelmaan sopivin joulumusiikki ei ole edes varsinaista joulumusiikkia. Rauhallinen ambient istuu hyvin jouluun.”
 

Jo joutuu ilta (Jouluvirsi / Sibelius) – Sakari Kukko
Joulutunnelmaa vuodelta 1897, Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Tässä Sakari Kukko ystävineen ja suhteellisen vapaamuotoinen jazz-versio Sibeliuksen jouluvirrestä. Ei ehkä yhtä tunnettu kuin Sibeliuksen toinen jouluvirsi En etsi valtaa, loistoa, mutta ehkä juuri siksi antaa enemmän tulkinnallisia vapauksia.

Aria / BWV208 (Johann Sebastian Bach) – Khatia Buniatishvili
Johann Sebastian Bachin musiikki kuulostaa monesti jouluiselta. Tässä aaria ns. Metsästyskantaatista, joka ei ole joulumusiikkia. Aaria tosin kertoo lampaista, ehkä siitä johtuu sen verkkaisen jouluinen tunnelma.

We Wish You A Merry Christmas – Ken Elkinson (ei Spotifyssa)
Suomeen suhteellisen myöhään vakiintunut, alun perin englantilainen joululaulu. Tätä laulettiin, kun kierrettiin jouluaikaan ovelta ovelle ja pyydettiin lanttia tai jouluherkkuja. Tunnetaan meillä nimellä Hyvän joulun toivotus. Tässä amerikkalainen ambient-tulkinta, josta tutun sävelmän juuri ja juuri tunnistaa.

Tama – Tonto’s Expanding Head Band
Ei joulumusiikkia eikä Bachia, vaikka kuulostaakin jollakin oudolla tapaa tutulta. Sympaattinen ja lämminhenkinen elektroninen esitys, joka on toteutettu Tontolla, maailman suurimmalla ja kauneimmalla syntesoijalla. Tonto on Salvador Dalin maalaaman puhelinkeskuksen näköinen, huoneen kokoinen ja risteileviä johtoja täynnä oleva ihmeellinen soitin.

Enkeli taivaan – Tapani Rinne
Martti Luther teki tämän joululaulun 1500-luvun alussa. Meille niin tutun melodian tosin epäillään olevan vanhasta saksalaisesta kansanlaulusta. Enkeli taivaan on eräs eniten esitetyistä suomalaisen virsikirjan virsistä. Tässä melko lailla totutusta poikkeava, rohkea ja sisäistynyt versio 2000-luvulta.

Precious Joy / BWV 147 (Johann Sebastian Bach) – The Modern Jazz Quartet
Herrasmiehet soittavat klassista kamarijazzia kulkusten säestyksellä. Ei joululevyltä vaan albumilta Blues On Bach! The Modern Jazz Quartet saa jazzin, Bachin, bluesin ja joulunkin viihtymään hyvin yhdessä.

Lawns – Rüdiger Krause with Carla Bley & Steve Swallow
Kitaristi-, pianisti- ja basistivirtuoosi kohtaavat, eikä kukaan yritä soittaa toisia nopeammin! Tässä musiikissa nuottien määrä ei ole ratkaisevaa. Ei varsinaista joulumusiikkia, mutta oikea tunnelma löytyy etsimättä.

White Christmas – Charlie Parker All Stars
Miten äkkiväärä bebop-jazz ja joulu sopivat yhteen? Hyvin! Ikivihreä jouluklassikko istuu kuin istuukin Charlie Parkerin ja kumppaneiden ohjelmistoon. Monien mielestä joulu alkaa vasta, kun Parker aloittaa soolonsa 40 sekunnin kohdalla. Maestro väläyttää soolossaan myös pätkän Jingle Bellsiä!

Nightfall – Charlie Haden
Charlie Haden on levyttänyt tästä sävellyksestään monta versiota, mutta se tunnelmallisin ja samalla jouluisin on kuubalaismuusikoiden kanssa tehdyllä albumilla Nocturne. Tällaiseltako kuulostaa Havannan yössä? Näin rauhalliselta?

-25 – Pan Sonic
Minimalistinen, elektroninen, mutta ei kylmä, vaan lämmin! Suomalainen avantgarde-kaksikko on saanut maailmalla kiitosta pohjoisesta soundistaan, joka tässä on suorastaan käsinkosketeltava ja aistein havaittava. Jos jouluyön pimeys ja autius ei tunnu tarpeeksi jännittävältä, tätä kannattaa kokeilla.

Silent Night – The Moog Machine
Jouluyö, juhlayö elektronisesti. Aito Moog-syntesoijalla taiteiltu tulkinta 1960-luvun lopulta. Se oli aikaa, jolloin elektroniset äänet villitsivät musiikin tekijät. Jaksan edelleen ihmetellä, kuinka rauhallisena tässä on lopultakin maltettu pysyä. Kuuntele tämä omalla vastuulla.

Thursday Afternoon – Brian Eno
Kun parin-kolmen minuutin joulurallatukset alkavat todella ahdistaa, tämä helpottaa. 61 minuuttia rauhaa, tilaa ja avaruutta. Niitähän monet joululta toivovat.

Revealing The Secret – Steve Roach & Vidna Obmana
Jos Brian Enon jälkeen on tarvetta rauhoittua lisää, tällä voi hyvin jatkaa. 72 ja puoli minuuttia rauhallista ja verkkaista, paikoin jännittävääkin ja tummasävyistä äänimaalailua. Miten näin staattisessa musiikissa voi tapahtua niin paljon?

 

Kuuntele soittolista täällä.

 

LUE JOULUKALENTERIN AIEMMAT OSAT:

Miten kinkku paistetaan (ja mitä herkullista tehdä jämistä joulun jälkeen)?
Mitä lahjaksi isälle?
Mitä katsoa telkkarista joululomalla?
Miten selvitä joulustressistä?
Miten pukeutua jouluillalliselle?
Miten sietää rasittavia sukulaisia jouluna?
Mitä viedä illanistujaisiin tuliaisiksi joulun alla?
Näin autat tuntematonta jouluna
Miten kieltäytyä kohteliaasti jouluruoista, joita ei voi syödä?
Miten nauttia joulusta, jos viettää sen tahtomattaan yksin?
Mitä hankkia lahjaksi coolille kaverille?
Milloin jouluperinteistä voi poiketa?
Viisi takuuvarmaa juhlatarjottavaa yllätysvieraille
Miten selvitä joulukuusta, jos vihaa joulua?
Milloin joulukortit pitää lähettää?
Miten näyttää töissä freesiltä, vaikka on krapula?
Miten saa Linnan juhlien katsomisesta kaiken ilon irti?
Mitä joululahjaksi kummilapselle?
Testaa, oletko pikkujouluskeptikko vai glitterjuhlahirmu
Kumman sukulaisten luokse jouluksi?
Mitä joulujuomaa tarjota glögin sijaan?
Miten rikkoa jää pikkujouluissa?

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *