Julkisesti alasti? Siitä vaan!

tero.jpg

 

Numero 5194 on suosituin kuva palvelussa, johon käyttäjät lataavat alastonotoksiaan muiden tykättäväksi. En nyt linkkaa pornahtavalle ja epäilyttävälle sivustolle, mutta voitte hyvin kuvitella kuvan sisällön: siinä hymyilevä nainen levittää jalkansa auki autossa.

Käsitystyksemme sukupuolisiveellisyydestä on muuttunut vauhdilla. Väitän, että vielä viitisen vuotta sitten alastonkuvien ottaminen omalla naamalla olisi ollut suuri häpeä. Paljaspintaisen kuvaston yleistyessä kehostaan ylpeät ihmiset ovat kuitenkin siedättyneet nakuilulle, eikä monille ole enää merkitystä, vaikka kuka tahansa voi nähdä heidän erogeeniset alueensa.

Esimerkiksi sosiaalisen median verkkosivusto Redditin Gone Wildiin on syntynyt yhteisö, joka on täynnä nuorten naisten itsestään postaamia alastonkuvia. Paljastelijat ovat kertoneet lähettäneensä kuvia omalla naamallaan aluksi rohkeuden osoituksena, mutta jatkaneensa niiden julkistamista, koska he kaipaavat myönteisiä kommentteja vartalostaan.

***

Samaan aikaan Helsingissä: kasvotusten kohdattu paljas vartalo on yhä tabu. Lasipalatsillsensuroitiin hollantilaistaiteilija Dries Verhoevenin performanssiteos, jossa 83-vuotias alaston nainen istuu lasivitriinissä. Vaikka yritämme saunamaana miten kovaa toisin väittää, Suomessa alaston vartalo ei ole luonteva asia. Esimerkiksi kahviloissa ja liikennevälineissä imettäminen on jatkuva kiistanaihe.

Kroppaansa saa toki esitellä vapaasti, jos katsojat tietoisesti ilmaisevat halunsa katsoa sitä, mutta muuten julkisella paikalla paljaaseen kehoon suhtaudutaan jyrkästi. Rikoslaki sanoo, että sukupuolisiveettömille on luvassa sakkoa tai enintään kuusi vuotta kakkua.

”Joka tekee julkisesti sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan teon siten, että se aiheuttaa pahennusta, on tuomittava.”

Mitä ihmettä tuo paheksunnan herättäminen sitten tarkoittaa? Ja mistä ihmeestä vähäpukeinen kansalainen tietää, milloin joku paheksuu, kun joku paheksuu kuitenkin aina? Hallitus onkin vuonna 1997 tarkentanut, että siveetöntä tekoa on mahdoton määritellä yksiselitteisesti:

”Sukupuolisiveellisyyden julkisena loukkaamisena voidaan pitää (…) tapauksia, joissa joku vaatteensa riisunut katsoja on yllättäen lähtenyt juoksemaan ympäri urheilukilpailun tapahtumapaikkaa.”

Selväpä se. Päättäjämme ovat huolissaan 1970-luvulla suosituista viuhahtajista. Sukupuolisiveellisyyden rikkomista voi olla myös itsensä paljastaminen yksityisasunnossa, jos joku satunnainen kulkija näkee ikkunasta sisään. Olkaa siis varovaisia niiden avoimien verhojen kanssa.

lily_alastomuus.jpg

Herättääkö tämä minun alastonkuvani sinussa pahennusta?

Vaikka siis alastomuutta on ympärillämme runsaasti, me elämme edelleen niiden ehdoilla, jotka eivät sitä pysty katsomaan. Mutta jos ihmisillä nykyään on suuri tarve esitellä kehoaan, onko se lopulta niin haitallista? Pitäisikö meidän miettiä uudet, väljemmät rajat julkiselle alastomuudelle, oli se julkista sitten verkossa tai kaupungin kaduilla?

Helppo muutos ei tule olemaan, sillä kehomme pelottavat meitä. Ihmiskunta on kehitellyt kautta aikojen pakokeinoja ruumiista, kertoo ruumiskäsityksiä tutkinut Katariina Kyrölä. Uskonnot ja filosofit ovat yrittäneet häivyttää karmivaa ajatusta, että ihminen olisi pelkkä ruumis. Ruumis ja mieli on erotettu toisistaan, koska on pelottavaa, että mielemme kuolee kehomme kanssa.

Ihmiskeho tuntuu meistä liian haavoittuvaiselta. Siksi on ollut järkevintä hävetä ja piilotella arvaamatonta vartaloa.

Keho tekee kuitenkin nousua. Sitä tuodaan nykyään esille, koska kroppa on meille viesti omistajastaan. Tämä johtuu Kyrölän mukaan ihmisten vankkumattomasta uskosta, että lääketieteellä, liikunnalla ja ruokavaliolla ruumista voi hallita täysin. Kehot ovat henkilökohtaisia työstöprojektejamme, joita viilataan haluttuun muotoon, ja joita esittelemällä kerromme itsestämme. Tästä esimerkki on toimittaja Arla Kanervan teksti Nyt-liitteessä, jossa hän kirjoittaa takamuksen noususta tarkkailluimmaksi ja kuvatuimmaksi erogeeniseksi alueeksi, koska sen kokoa omistaja voi kovalla työllä kasvattaa. 

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos siveellisyyskäsitystä lievennettäisiin, pitäisi hyväksyä myös treenaamattomat kaljamahat ja ryppyiset perseet. Tästä oli kyse myös sensuroidussa hollantilaisteoksessa. Se pakotti miettimään, millaisen ihmisen kohdalle siveellisyyden raja vedetään ja miksi fyysisesti nähty alastomuus häiritsee.

Alastomuus on tulossa, ja siihen voi totutella vaikka pohtimalla:

Miksi sinusta olisi outoa nähdä tuttavasi täysin alasti kävelemässä kadulla tai Facebook-feedissäsi, kun olet kuitenkin niin luontevasti katsellut hänen ruumistaan kuntosalin suihkussa tai saunaillassa?

 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Lapseton kertoo: miksi hankit lapsia

7 huonoa perustelua miksi sukupuolettomuus ei toimi

Sivistynyt bileröökaaja

Feministien hylkäämä mies

Kun dyykkari kinkun löysi

 

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

Kommentit (2)
  1. Alkoi naurattaa, kun asetin itseni siihen asetelmaan, että joku tuttavani näkisi minut alasti kadulla / Facebookissa. Totesin että näiden reaktio olisi varmaan: Taas se on alasti. 😀

    Itsellänihän ei ole mikään tiukalla ruokavaliolla ja jokapäiväisellä treenillä huippuunsa trimmattu kroppa, jota ”sopisi” esitellä. Sellainen perusterve keho, jossa on hyvä olla – ja keskittyä muuhunkin kuin kehon viilaamiseen.

    Varmaan joku järkyttyy elämän aikana kertyneistä arvista tai läskeistäkin, mutta olen ajatellut, että kun oma suhde kehoon on ok, niin tuodaan sitten vähän variaatiota esillä olevien (lähes) alastomien kehojen kuvastoon. Ehkä istun sitten vielä ruttuisena mummonakin jossain elävänä patsaana, jos ei kylmä ilma kolota liiaksi niveliä. 😉

    Tämä alastomuuden sopivuuden kaksinaismoralismihan on ollut paljon esillä mm. instagramin sensuroitua ”epäsopivia” kuvia, jos niissä esiintyi heidän mielestään epäviehättävällä keholla varustettu ihminen, mutta paremman näköisenä pidetyillä saa olla merkittävästi paljastavampiakin kuvia esillä. Hienoa duunia.

  2. Alastomia ihmisiä pitäisi näyttää enemmän. Alastomia ihmisiä kaiken muotoisina, kaikissa sukupuolissa, kaiken pituisina, kaikissa leveyksissä. Karvaisia ja karvattomia.

    Elokuvien ja sarjojen verisyys ja väkivaltaisuus sallitaan, mutta alaston keho onkin suunnaton tabu? Omituista. Alastomuus ei nimittäin aina ole seksuaalista – niin yllättävää kuin se joillekin saattaakin olla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *