Julkkikset lähtevät nyt Instagramista, pian lähdet sinäkin

8.jpg

Yksi seuratuimmista instaajista on poissa. Kendall Jenner poisti äskettäin supersuositun Instagram-tilinsä ja jätti miljoonat seuraajansa ilman päivittäistä Jenner-annostaan. Tämä oli inspiroivin asia, joka selfieitä yleensä postaileva Kendall Jenner on tehnyt Instagramissa pitkään aikaan. 

Some-tauko todistaa, että vaikka Kendall Jenner kuuluu Kardashian-klaaniin, joka tienaa elantonsa paljastamalla itsestään kaiken, Jennerkin kamppailee samanlaisten ongelmien kanssa kuin minä ja muut tavikset. Häntäkin vaikuttaa ahdistavan se, että koko ajan pitäisi raportoida oman elämänsä tapahtumista ja vieläpä kauniiden kuvien ja nokkelien tekstien saattelemana. Hänkin kyllästyi tunteeseen, ettei ole olemassa, ellei ole postannut mitään 24 tuntiin. Ja siihen, että ravintolat ja lomakohteet valitaan sen perusteella, mikä näyttää hyvältä Instagramissa. 

”Loukkaannun, jos joku räplää puhelintaan, kun olemme ravintolassa. Otan sen henkilökohtaisesti. Enkö ole tarpeksi kiinnostavaa juttuseuraa? Tämä on ihan hullua. Puhumme siitä, että pitäisi elää nykyhetkessä, mutta kaikki elävät nyt tulevaisuudessa,” Jenner kertoi Teen Voguelle syksyllä. Haastattelussa hän myös kertoi poistavansa Instagram- ja Snapchat-tilinsä pariksi päiväksi, kun ne alkavat ahdistaa häntä liikaa. Jenner ei siis ehkä kadonnut Instagramista kokonaan.

Jenner ei ole ainoa milleniaali, joka ottaa etäisyyttä sosiaaliseen mediaan. Nyt on trendikästä olla offline. Kun Instagram-julkisuus on valtavirtaa ja kuka tahansa pystyy ostamaan itselleen seuraajia, syntyy vastareaktio. Milleniaalit ja heitä seuraava Z-sukupolvi vaalivat yksityisyyttään ja ovat mieluummin vaikeasti tavoiteltavia, kuin jakavat koko elämänsä sosiaalisessa mediassa.

Justin Bieber on poistanut Instagram-tilinsä ja Jaden Smith lähti keväällä Twitteristä. Smith palasi takaisin, mutta nykyään hän seuraa vain 23 tiliä (Kendall Jenner seuraa 140 tiliä). Syy some-paastolle on usein myös halu kontrolloida sitä, millä materiaalilla täytämme päämme. Olemme konmarittaneet vaatekaappimme, joten nyt on aika karsia päivittäisen informaatiotulvan määrää.

Some-tauolle on myös muita, synkempiä syitä. Lena Dunham lähti vuosi sitten Twitteristä, koska ei jaksanut päivittäistä vihapostin määrää. Nettiviha, seksismi ja ahdistelu ovat arkipäivää somessa aktiivisille naisille ja Jennerin lähtö Instagramista johtui varmasti osaksi tästä. Minäkin kyllästyisin jatkuvaan haukkumisen ja ilkeiden kommenttien lukemiseen, ahdistelusta puhumattakaan. Trollien ja misogynistien ei pitäisi antaa häätää naisia netistä, mutta ymmärrän, jos mitta tulee täyteen, eikä enää jaksa päivittäin blokata hulluja stalkkereita ja lukea uhkaavia kommentteja.

Sosiaalinen media on ollut osa arkipäiväämme nyt vuosikymmenen ajan. Ilmiössä on paljon hyvää, mutta myös sen kääntöpuolet alkavat tulla esiin. 

Sosiaalisen median piti auttaa meitä pitämään yhteyttä toisiimme, mutta sen sijaan se näyttää etäännyttävän meitä toisistamme. Instagram on kuudessa vuodessa muuttunut viattomasta kuva-albumista henkilökohtaiseksi portfolioksi, jonka tarkoituksena on pönkittää käyttäjän henkilöbrändiä. Kun jaamme asioita ja painamme sydäntä tai peukkua somessa, luulemme olevamme yhteydessä muihin, mutta tosiasiassa olemme yhteydessä vain muiden rakentamaan kulissielämään.

Instagram lietsoo myös kateutta ja shoppailuhysteriaa, kuten Lilyssä bloggaava Saara äskettäin huomioi Visual Diary -blogissaan. Kirjoitus materialistisessa kuplassa elämisestä on viikon luetuimpia ja kommentoiduimpia. Kun puhelimen ruudulla vilisee jatkuvalla syötöllä täydellisiä ihmisiä täydellisin elämineen, tavaroineen ja vaatteineen, on vaikea olla tuntematta, että oma elämä on puutteellinen. Instagramia kohdellaan usein inspiraationlähteenä, joka tuottaa käyttäjälleen vain esteettistä mielihyvää, mutta ymmärrämmekö, kuinka se vaikuttaa kulutustottumuksiimme? Kuvatulva tarjoaa meille koko ajan uutta kulutettavaa, joka on naamioitu ”inspiraatioksi”.

Onko Instagramin aika ohi? Jokaiselle tekisi ainakin varmasti hyvää kysyä itseltään, millaiselta oma elämä näyttäisi, jos Instagramia ei olisi. Tuntuisiko silloin yhtä tärkeältä omistaa juuri ne oikeat tavarat, jos niitä ei pystyisi näyttämään kaikille?

Jos Instagram-kuvat saavat sinut hyvälle mielelle, jatka samaan malliin, mutta jos oman elämän jatkuva dokumentoiminen ahdistaa, älä tee sitä. Jos muiden kuvat aiheuttavat riittämättömyyden tunnetta, paina unfollow-nappulaa. Vaikka nykyään tuntuu siltä, että kaikilla on pakko olla Instagram-strategia, ei omaa elämäänsä ole pakko brändätä. Jos Instagramin poistaminen tuntuu liian dramaattiselta vedolta, suosittelen kokeilemaan Jennerin parin päivän some-paastoa, vaikka viikonlopun ajaksi. 

Célinen Phoebe Philo ennusti tulevaisuutta, kun hän kolme vuotta sitten totesi:

”Eleganteinta on se, ettei sinua löydä googlesta. Haluaisin olla sellainen henkilö!” 

 

Lily_Byline_Mia.jpg

Kuva All Over Press

 nollatoleranssi verkkovihalle! Mistä naisiin kohdistuva verkkoviha johtuu ja mitä sille voi tehdä?
 Miksi kaikki karsivat nyt tavaroita?

 

 

hyvinvointi mieli uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (3)
  1. Mua myöskin alkoi ahdistaa some, siksi poistin Facebookin eikä ole harmittanut. Instagramissa olen, mutta sielläkin olen tehnyt raivauksia ja poistanut kaikki, jotka aiheuttaa alemmuudentunteita tai kuvat, jotka näyttää liian hyvältä ollakseen totta. Sieltä myöskin löytää paljon muitakin sivustoja kuin pinnallisia ja kulutukseen liittyvää. Itse seuraan paljon sellaisia, jotka laittaa ajattelemaan, tuottaa hyvää mieltä eikä suorituspaineita, kannustaa ja saa aikaan oivalluksia (:

  2. Tosi hyvää pohdintaa!

    Yritän joskus pitää sellaisia päiviä tai edes puolikkaita, etten dokumentoisi mitään. Se on muuten yllättävän hankalaa, koska on niin tottunut kulkemaan puhelin kädessä ja ottamaan kuvia kaikesta. Mutta kaikki omien tapojensa analysointi ja ehkä sen myötä muuttaminen tekee kyllä hiton hyvää 🙂

    Instapaastoakin voisi kokeilla… ehkä 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *