Kalevalan päivän herkut: Läskiä ja lohta

kalevala.jpg

Iivents-palstan LinaS pohtii, miksei Kalevalan päivällä ole omaa teemaruokaa. Laskiaisenahan syödään laskiaispullaa ja Runebergin päivänä nimikkoleivoksia – mikä siis olisi passeli purtava Kalevalan päivälle?

No, sehän selviää itse lähteestä. 

Kalevalassa Väinämöinen söi aamiaiseksi lohta. Lounaaksi hän söi lohta, välipalaksi lohta ja iltaruuaksi – arvaatteko jo? Lohta!

Kalan paistoi pannaksensa,
lohen leikkaelleksensa
aamuisiksi aterioiksi,
murkinaksi muruiksi,
lohisiksi lounahiksi,
iltaruoiksi isoiksi

Kurkkaa esimerkiksi Vilma.P:n palstalta kardemummainen lohi sekä Paniikki keittiössä -palstan Lisbetin graavilohi ja graavilohinigirit.

Naisihmisille Kalevalassa suositellaan sulaa voita ja sianlihaa, sillä eihän laihasta naisesta ole vaimoksi Väinämöiselle.

Elä itke, tyttöseni,
nuorna saamani, nureksi!
syö vuosi suoloa voita,
tulet muita vuolahampi,
toinen syö sianlihoa,
tulet muita sirkeämpi

Kokeile esimerkiksi Kivistön tyttöjen rapeaa porsasta tai 52 weeks of delicious -palstan Annemin pekoni-tomaattirisottoa.

Hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää kaikille!

Kuvat Wikipedia
Teksti Eeva Kolu, joka miettii, kelpaisiko sulan voin sijasta myös suklaa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *