Kampaamokäynti, jonka aikana tukka vain föönataan – älytöntä tuhlausta vai tie helpompaan elämään?

10.jpg

Urbaanilegendojen mukaan New Yorkin Manhattanilla asuu rikkaita hienostorouvia, jotka eivät ole koskaan pesseet omaa tukkaansa. Nämä naiset – joiden kuvittelen näyttävän Sinkkuelämää-Charlotten rasittavalta anopilta Bunny McDougalilta – käyvät kerran viikossa luottokampaajallaan, joka pesee ja föönaa heidän tukkansa kiiltäväksi ja kuohkeaksi päiväkausiksi.

Miltä tuntuisi olla nainen, joka ei koskaan pese tukkaansa itse? Tästä voi nyt itse kukin ottaa selvää, sillä Helsingissä Kampin kauppakeskuksen viidenteen kerrokseen on avattu uusi Qhair-kampaamo, jonka ohessa toimii Blow Dry Bar -föönauspalvelu.

Ai mikä?

Noin kuusi vuotta sitten New Yorkiin ja Los Angelesiin alkoi pulpahdella kampaamoita, joista sai ainoastaan pesun ja föönauksen – ei leikkausta, värjäystä tai kampauksia. Näistä ensimmäinen oli amerikkalaisen Alli Webbin perustama Drybar, joka on nykyään miljoonabisnes. Suosittu Drybar sai kilpailijoita, ja pian kaikkia ”pikaföönauksiin” erikoistuneita kampaamoita alettiin kutsua Blow Dry Bareiksi. Tavallisiin kampaamoihin verrattuna ne tarjosivat edullisempia föönauksia kätevällä drop in -menetelmällä, eli tukan föönaukseen saattoi piipahtaa vaikka lounastauolla.

Blow Dry Barien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen parin vuoden aikana, ja konsepti on levinnyt Amerikasta Eurooppaan. Tukholmassa – Euroopan amerikkalaisimmassa kaupungissa  on tietyissä piireissä jo arkipäivää käydä föönauttamassa tukkansa kerran viikossa.

Nyt trendi on rantautunut Suomeen, mutta onko tällaiselle turhamaiselle” luksukselle sijaa maassa, jossa ehostautumista väheksytään ja ”rumat ne vaatteilla koreilee” -sanonta elää ja voi hyvin?

Itse asiassa tukan pesettäminen ja föönauttaminen ammattilaisella ei ole mikään uutuus Suomessa.

”Meillä Qhairissa Blow Dry Barin idea syntyi toki osittain siitä, että tämän kaltaiset palvelut ovat nyt trendikkäitä maailmalla, mutta myös siitä, että meillä on vakioasiakas, nyt jo yli 90-vuotias rouva, joka käy kerran viikossa pesettämässä ja föönauttamassa tukkansa. Hän on käynyt meillä jo yli 10 vuotta”, kertoo Qhairin kampaaja Sedin Klapuh.

Klapuh arvelee, että maailmalla föönauspalveluja käyttävien naisten ikähaitari on melko laaja – iäkkäistä rouvista kolmekymppisiin uranaisiin , ja Suomessa asiakaskunta on tähän asti painottunut niihin vanhempiin rouviin. Omien vanhempieni ikäluokalle tukan föönauttaminen kampaajalla kuulostaa turhuuden huipulta, mutta oma kolmekympin korvilla huiteleva sukupolveni saattaa hyvinkin innostua trendistä, innostuimmehan me manikyyreistäkin.

 

Siispä testasimme Qhairin Blow Dry Barin. Eroaako ammattilaisen tekemä föönaus kotiföönauksesta? Helpottaako föönattu tukka elämää vai onko se vain älytöntä rahan tuhlausta?

MISTÄ ON KYSE?
Kampaaja pesee tukan, föönaa ja muotoilee sen asiakkaan toiveiden mukaan: suoraksi, kuohkeaksi tai lainehtivaksi. Qhairissa kyseessä ei ole drop in -föönauspalvelu, joten aika kannattaa varata etukäteen.
 

MITEN SALONKIFÖÖNAUS EROAA KOTIFÖÖNAUKSESTA?
Ei mitenkään, ja kaikilla mahdollisilla tavoilla. Periaatteessa kuka tahansa voi föönata oman tukkansa ammattilaisen elkein, jos omistaa pyöreän harjan, laadukkaan föönin (Klapuh kehuu Dysonin Supersonic -uutuusfööniä) ja oikeat muotoilutuotteet: minun tukkaani käytettiin Label.m -merkin Volume Foam -muotoiluvaahtoa, Protein Spray -lämpösuojasuihketta ja Texturising Volume Spray -suihketta. Tämän lisäksi pitää tietää, mihin suuntiin tukkaa kannattaa käännellä maksimaalisen volyymin saavuttamiseksi.

Harva on kuitenkin niin näppärä, että saisi aikaan yhtä hyvän lopputuloksen kuin ammattilainen – oman takaraivonsa föönaaminen ei ole se helpoin juttu. Jos innostut kokeilemaan, lue vinkkimme täydelliseen kotiföönaukseen tästä tutorial-oppaasta!
 

TOIMIIKO?
Myönnän, olin aluksi todella skeptinen. Tukkani on erittäin ohut ja kuvittelin, että föönauksesta on hyötyä vain niille, joilla on jo valmiiksi pitkä ja paksu Hollywood-tukka. Kampaaja Sedin Klapuhin käsittelyssä ohuesta tukastani tuli yllättäen todella kuohkea ja kiiltävä. Lopputulos näytti luonnolliselta, eikä jäykältä kypärältä – föönauksen jälkeen tuntui siltä, että päässäni oli paras versio omasta tukastani.

Oloni oli todella glamoröösi, ja kotona oli pakko pukeutua juhlavaan smokkitakkiin ja sekoittaa Manhattan-cocktail. Tunsin itseni Catherine Deneuven tai Charlotte Ramplingin kaltaiseksi viettelijättäreksi ja kävin illan mittaan vilkuilemassa itseäni peilistä monta kertaa. 
 

PYSTYYKÖ TUKANPESUA VÄLTTELEMÄÄN FÖÖNAUSTA SEURAAVAN VIIKON? 
Tukka litistyy heti, jos nukut se auki”, Klapuh neuvoo ja vinkkaa, että tukka kannattaa kääriä yöksi löysille rullille  aivan kuin niissä olisi papiljotit  ja kiinnittämään rullat pinneillä. Kampausta voi lisäksi suojella nukkumalla hiusverkko tai silkkihuivi päässä. 

Silkkihuivi kuulostaa minusta elegantimmalta vaihtoehdolta, joten erittelen illalla tukkani neljään osioon, jotka käärin rullille, kiinnitän ne pinneillä ja kiedon silkkihuivin pääni ympäri. Ei maailman mukavin tapa nukkua, mutta aamulla kampaus näyttää yhtä hyvältä kuin edellisenä päivänä.

Kolmantena päivänä latistumista on havaittavissa, ja neljäntenä päivänä pidän jo hiuksia kiinni. Ne näyttävät kuitenkin edelleen kuohkeilta ja niissä on mukavasti rakennetta. Neljäntenä päivänä menen treenaamaan, eikä kampaus toivu hikiliikunnasta. Klapuh kertookin, että kerran viikossa pesettäminen sopii parhaiten niille, jotka eivät harrasta urheilua.
 

MITÄ MAKSAA?
Föönaus maksaa 2287 euroa. Hinta riippuu siitä, kuinka kokeneen kampaajan haluaa ja kuinka pitkä ja paksu oma tukka on. Oman puolipitkän, ohuen tukkani föönaukselle Junior Stylistillä kertyy hintaa 24 euroa, mutta jos haluaisin asteen kokeneemman kampaajan, hinta olisi 30 euroa ja parhaista parhaimman, Art Directorin, käsittelystä maksaisin 46 euroa. Hinnat tosin vaihtelevat reippaasti, sillä kaverini, jonka puolipitkä tukka on hieman omaani lyhyempi, maksoi lopulta omasta föönauksestaan Junior Stylistia kampaajien kokemustaulukossa yhden pykälän korkeammalla olevalla Stylistilla 53 euroa siksi, että hänen tukkansa on omaani paksumpi.

Oma hintani ei tunnu kovin suolaiselta, jos kyseessä on satunnainen käynti. Vakioasiakasta minusta ei kuitenkaan tule – suhtaudun kauneudenhoitoon sen verran suomalaisesti, etten ikimaailmassa olisi valmis pulittamaan föönauksesta yli 1000 euroa vuodessa. Mieluummin kärsin muutamasta huonosta tukkapäivästä! Ennen juhlia tai tärkeitä työtapahtumia saatan jatkossa käydä föönauttamassa tukkani, sillä pakko myöntää: kuohkea tukka kohotti myös itsetuntoa.

 

lily_byline_mia_5.jpg

Lue myös:

Tällä niksillä saat huulipunan pysymään läpi kolmen ruokalajin illallisen

 

Kuva: All Over Press

  

Kommentit (3)
  1. Tää on aivan mahtava joululahjavinkki! Multa nimittäin osti just yksi mies vaimolleen joka perjantaille tällaisen palvelun. Pesu ja föönaus, joka perjantai klo 11 x-aikaa. Uskon että rouva on melkoisen tyytyväinen, minä ainakin olisin!

     

  2. Klapuh kertookin, että kerran viikossa pesettäminen sopii parhaiten niille, jotka eivät harrasta urheilua.”

    Mä ajattelinkin jo heti lukemaan alkaessa, että eiks nää ihmiset käy ikinä suihkussa (saati sitten saunassa)? 😀 Mutta joo, ymmärrän palvelun käytön ikäihmisillä, joilla voi olla omat kädet huonossa kunnossa, ja jos ei ehdi/jaksa laittaa omaa tukka ennen jotain yksittäistä tärkeää menoa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *