Kansanedustaja sanoi pieru – ja kohu siitä on lohdullinen asia

Toimitus

Kysymys: Mikä on viisikirjaiminen, etäisesti epäparlamentaarinen ja haiskahtaa riidalta? Vastaus: Pieru.

Kanadalainen konservatiiviedustaja Michelle Rempel puhui viime viikolla parlamentissa hallituksen suhtautumista työpaikkoihin Albertan provinssissa ja luonnehti asiaa ilmaisulla ”like a fart in the room” – asia, jonka kaikki huomaavat mutta josta kukaan ei puhu.

Vihreän puolueen puheejohtaja Elizabeth May närkästyi. Hän kertoi pitävänsä sanaa pieru parlamenttiin sopimattomana ja pyysi edustajakollegaa vetämään sanansa takaisin. May varoi toistamasta pahaa sanaa: ”The word was f-a-r-t,” hän tavasi kirjain kerrallaan. Rempel kysyi, onko kollega tosissaan.

“Pidin juuri intohimoisen puheen Albertan työpaikoista, ja tässä kaikki, mitä puoluejohtajalla on sanottavana?”

Töräyttely sai nopeasti tuulta purjeisiin, sillä Donald Trumpin vaalivoiton (ja – anteeksi sanavalintani – hottis-pääministeri Justin Trudeaun valtaan astumisen) jälkeen Kanadasta on puhuttu lähinnä onnen kultamaana, ja maan politiikasta on uutisoitu paljon myös Euroopassa.

Itse asiassa sana pieru ei ole kielletty Kanadan parlamentissa. Kanadalaislehti selvitti asiaa ja totesi, että edustajat ovat puhuneet pierusta ainakin vuosina 2015, 2006, 2005 ja 1995.

Samanlaisia sanoja on myös Suomen eduskunnassa – ei virallisesti kiellettyjä, mutta kiistanalaisia.

Perustuslaki sanoo, että kansanedustajan ”tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä”. Viime keväänä ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) rikkoi sääntöä. Hän sanoi kansanedustaja Timo Harakkaa (sd.) valehtelijaksi ja joutui kovan kohun jälkeen pyytämään Harakalta anteeksi – kollegan syyttäminen valehtelusta kun on eduskunnan kirjoittamattomien sääntöjen mukaan ehdottomasti kiellettyä. (Saman asian saa tosin todeta kiertoilmauksin.)

Näinä aikoina poliittinen puhe on usein huutamista, valehtelua ja uhittelua. Britannian Brexit-äänestyksen ja USAn vaalituloksen jälkeen monista tuntuu, että kokonaiset järjestelmät huojuvat, eikä kenelläkään vaikuta olevan mitään suunnitelmaa jatkosta. Se uuvuttaa ja pelottaa.

Juuri siksi puhe pierusta parlamentissa lohduttaa. Sanailu on ehkä kepeiden pikku uutisten aihe mutta samalla muistutus siitä, että silloin kun maan politiikka ei natise liitoksistaan, on aikaa viilata pikkujuttuja: Esimerkiksi kun on kyse sanankäytöstä, ei kiistellä siitä, puhutaanko ’valehtelun ajasta’ vai ’totuuden jälkeisestä ajasta’, tai saako rasistia sanoa rasistiksi.

Keskustelua tietysti kommentoitiin antaumuksella sosiaalisessa mediassa. Yleisin viesti kuului: Tervetuloa Kanadaan, jossa suurin poliittinen ongelma on pieru.

Tekisikö mieli ostaa lentoliput?

 


Lue myös:
”Narkkarien maailmassa naisilla ei ole arvoa – räppäri Mercedes bentso avasi suunsa”
Mikään ei ole netissä enää salaista  paitsi keskinkertaisuus

 

Kommentit

Tekisi, jos se todellakin olisi Kanadan suurin poliittinen ongelma. Valitettavasti Kanada kuitenkin painii lukuisien ongelmien kanssa, liittyen esim. Syyrialaisten pakolaisten vastaanottoon, ilmastonmuutokseen ja alkuperäiskansojen kohteluun. 

Täytyy muistaa, että vaikka Trudeau on komea ja tehnyt paljon hyvää (mm. tasa-arvoinen kabinetti), hän on mediakoulutettu entisen pääministerin lapsi, joka tietää, että saa negatiivisista asioista suunnattua huomiota pois hyvin helposti käymällä halailemassa vauvapandoja. 

Trudeausta tulee myös mieleen aina vitsi: "A male feminist walked into a bar - he could hardly avoid so, considering it was set about 3cm off the ground."

Kommentoi