Keskeyttääkö mies sinut jatkuvasti? Kaikki manterrupting-ilmiöstä ja miten sitä pääsee eroon

17.jpg

Hillary Clintonin elämä Yhdysvaltain presidenttiehdokkaana on yleensä melko kaukana omasta tavis-arjestani Suomessa, mutta tänä aamuna tunsin syvää yhteenkuuluvuutta Clintonin kanssa. Eilen Yhdysvalloissa käydyssä presidenttivaalien ensimmäisessä tv-väittelyssä Clinton joutui nimittäin kärsimään ärsyttävästä manterrupting-ilmiöstä.

Siis mistä?

Manterrupting-termi on yhdistelmä sanoista man ja interrupting, ja sitä käytetään tilanteista, joissa mies keskeyttää naisen turhaan. Eilen Donald Trump keskeytti Clintonin puheenvuoron 51 kertaa, Clinton puolestaan keskeytti Trumpin vain 17 kertaa.

Tilanne on valitettavan tuttu sekä minulle että suurelle osalle naisista (jos ei oteta huomioon, että meitä keskeytetään harvemmin presidenttivaalien tv-väittelyssä)! Ilmiöstä on tehty lukuisia tutkimuksia, joissa on toistuvasti todettu, että naiset puhuvat töissä vähemmän, heidät keskeytetään useammin ja heidän ideoitaan kyseenalaistetaan enemmän.

Mitä asialle voi tehdä? Facebook-pomo Sheryl Sandbergin Lean In -sivustollekin kirjoittava Jessica Bennet listasi taannoin Time-lehden artikkelissa hyviä vinkkejä:
 

1. Hyväksy ensin se tosiasia, että sinäkin saatat tiedostamattasi syyllistyä manterruptingin versioon, jossa naiset keskeyttävät toisia naisia. Näin nimittäin tapahtuu, vaikka naiset keskeyttävät harvemmin miehiä. Ole siis tarkkana kokoustilanteissa!
 

2. Ehdota, että työpaikallasi otetaan palavereissa käyttöön sääntö, ettei puhujaa saa keskeyttää.
 

3. Puutu asiaan ja keskeytä keskeyttäjä. Avaa suusi ja sano vaikka ”voisitko antaa Annan puhua loppuun, haluaisin kuulla, mitä hänellä on sanottavana”.
 

4. Tee diili työkaverin kanssa. Pyydä kollegaa nyökyttelemään ja näyttämään kiinnostuneelta kun puhut. Tämä toimii erityisen hyvin, jos työkaveri on mies. Jessica Bennet tiedostaa artikkelissaan, että tämä on vähän rumaa peliä, mutta kehottaa kaikkia kokeilemaan lopputulos on hämmästyttävän tehokas!
 

5. Käyttäydy itsevarmasti. Istu pöydällä, osoittele kuulijoita sormella, nouse seisomaan ja kävele huoneessa. Nämä klassiset voimaliikkeet saavat sinut näyttämään arvovaltaisemmalta.
 

6. Älä ole epävarma. Vältä aloittamasta lauseitasi ”En ole tästä ihan varma, mutta…” -tyyppisillä lausahduksilla, äläkä missään nimessä pyydä anteeksi siitä, että haluat puheenvuoron.       
 

7. Kokeile vahvistamista, jota Barack Obaman hallinnon naispuoliset työntekijät käyttävät kokoustilanteissa, jossa heidän ideansa helposti jyrätään tai omitaan. Lue lisää vahvistamisesta täältä.

Teksti: Mia Frilander
Kuva All Over Press

 

Lue myös tämä: huippunaiset jakavat 19 oivallusta parempaan työelämään. 

 

Kommentit (3)
 1. Levitä jalkasi manspreading-asentoon ja aloita manspainaus…
  Myöhemmin voit manterruptata muita keskustelijoita.

 2. Satunnainen Tarkkailija
  27.9.2016, 14:26

  8) Puhu tehokkaasti. Keskity olennaiseen ja jäsentele puheesi. Pidä taukoja ja käytä äänenpainoja alleviivaamaan mikä kohta puheessasi on tärkeintä. Omaksu tapa ja hämmästy lopputulosta.

  Vaikka tämä termi ”manterrupting” on Tumblristä ilman filtteriä omaksuttua feministihuttua, piilee siinä totuuden siemen. Se siemen ei kuitenkaan ole mikään sukupuolisidonnainen juttu, vaan yksikertaisesti se että päällepuhuminen ja keskeyttäminen on hemmetin ärsyttävä ja keskenkasvuinen tapa. Pitäisi varmaan ennemmin puhua ”douceterruptingista” 😀

  Mutta kuitenkin, tämä vinkkinä naisille miehen näkökulmasta; jos miehet jatkuvasti keskeyttävät sinua ja/tai puhuvat päälle, kannattaa olla kypsä aikuinen ja reflektoida myös omaa ulosantia. Moni nainen ei tajua, että hänellä on [erityisesti miehiä] ärsyttävä tapa jaaritella, vetää puheeseen jokaikinen jonninjoutava yksityiskohta ja suoltaa ulos katkeamatonta sanapuuroa.

  1. Kyllä, molemmat sukupuolet saattavat tähän syyllistyä. Kuitenkin, kuten useat tutkimukset toistuvasti osoittavat suurin tilanteista menee niin että nimenomaan mies keskeyttää, päällepuhuu tai sivuuttaa usein, ja nimenomaan naisen.

   Toinen kappaleesi oli mielestäni aika jäätävä yleistys. Ehdotat, että koska minua naisena keskeytetään paljon, se varmaan johtuu siitä että jaarittelen. Nauroin ääneen. Kannattaisikohan sinun itsesi katsoa peiliin ja miettiä että miksi lähtökohtaisesti oletat naisten puhumisen olevan ”jaarittelua”? 😀

   Olen nuori nainen miesvaltaisella alalla, ja jyräämistä palavereissa tapahtuu varsin paljon. Tiedän, että ihanat kollegani eivät tee sitä tahallaan. En halua lähtökohtaisesti tehdä asioista sukupuolijuttua, joten yritän aina katsoa peiliin ja miettiä, jauhoinko ns. paskaa. Mutta ei: kyseessä on vain tosi, tosi huono ja vahvasti sukupuolisidonnainen tapa. He ovat innoissaan, malttamattomia, ja minun hentoäänisen puheenvuoroni aikana heidän on helpompi ottaa koppia, heittää lisäkommentteja ja jatkaa ajatuksiani verrattuna möreä-ääniseen ja autoritääriseen vieruskaveriini.

   Luulen, että jos joskus videoisin pari palaveriamme ja pakottaisin kollegani laskemaan kaikki ne kerrat, kun päälleni puhutaan, he olisivat lähinnä yllättyneitä ja noloina. Itse asiassa luulen, että aika monelle meistä tälläinen harjoitus voisi olla silmiäavaavaa ja opettavaista, ja pakottaisi myöntämään omat mokansa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *