Kiilaaja, opettele jonottamaan

Toimitus


Seisot nälkäisenä työpäivän jälkeen ruokakaupan jonossa, korissa ne pakolliset ja pikaiset: jauhelihaa, maito ja mandariineja. Hiki valuu pitkin selkää, edessäsi on pari asiakasta ja takana jo kolme. Kassa huomaa jonon kasvavan, painaa pimpelipomia, ja toinen myyjä kiiruhtaa takahuoneesta viereiselle kassalle. Ihmiset jonossa valpastuvat. Myyjä kajauttaa ilmoille kisakutsun: ”Täällä on vapaa kassa”, ja asiakkaat ryntäävät liukuhihnan ääreen – siis ne sekunnin jonottaneet jonon perältä.

Kuinka raivostuttavaa! Itse jonotat omalle kassallesi verensokeri huveten ja lähetät murhaavia ajatuksia sekä kiilaajalle että kassahenkilölle, jolla ei ole pätkääkään tilannetajua.

Ihmisten välinpitämättömyys toisia kohtaan ulottautuu myös jonottamiseen. Miksi en voi luottaa siihen, että vaikkei liikkeessä olisi virastoista ja laboratorioista tuttua idioottivarmaa vuorononumerosysteemiä, myyjä palvelee asiakkaat jonotusjärjestyksessä? Pikemminkin yllätyn, jos niin käy.

Olen itse takavuosina työskennellyt myyjänä ja seissyt kassan takana rahastamassa – myös kilometrin mittaisia jonoja niillä tietyillä keltaisilla päivillä. Olen kuullut kaikki kiilaajien selittelyt siitä, kuinka ohittelija ”ei nähnyt että tässä on muitakin jonossa” tai ihan vain ”kun mulla on kiire”. Hei urpo, todennäköisesti ne kaikki muutkin jonossa olijat haluaisivat olla muualla.

Näihin tilanteisiin myyjälle onkin vain yksi oikea ratkaisu: hymyillä ymmärtäväisintä asiakaspalveluhymyään ja ohjata pikakaistailija jonon perukoille. Poikkeuksetta se, joka sai asioida omalla vuorollaan eikä sittenkään tullut kiilatuksi, näytti kiitollisemmalta kuin janoinen saatuaan pullon vissyä.

Minulla on jonokiilailuun lääke. Kauppias, älä jätä asiakasta oman onnensa nojaan taistelemaan mahdollisuudesta maksaa vaan hoida ostotapahtuma oikeudenmukaisesti loppuun asti. Kiilaajat saadaan kuriin ottamalla käyttöön jonotuksen ihmemaasta Englannista tuttu kassan ilmoitus: ”Next customer, please.” Se kääntyy myös suomeksi: ”Seuraava jonosta, kiitos.”
 

Luitko jo nämä toimituksen kolumnit: Rasisti ole hiljaa ja Trendikkäintä juuri nyt: ruoka jota voi syödä
 

Kommentit

Hollannissa ihme kyllä kassa sanoi aina: " Eerst volgende" eli seuraava jonossa. Ihme kyllä siksi, että siellä ei jonotettu niin kuin Suomessa, jonotuksen luvatussa maassa :D Torilla esim. piti olla aina silmä tarkkana, kenen jälkeen oli tullut, että osasi hihkaista heti, kun oma vuoro tuli. Muuten ei ehkä saanut vuoroa ikinä. Mieleeni jäi reilun neljän vuoden ajalta kirkkaana ne kaksi kertaa, kun toinen asiakas sanoi, että sinähän olit tässä ensin, mene vaan (ja se kerta, kun perheenisä kiilasi suvereenisti Ikean jätskijonossa. Ja kun mieheni kiilattiin ulos ruuhkajunasta, kun oli tehnyt tietä näkövammaiselle.). Kuvittelisin, että mitä etelämmäs mennään maantieteellisesti, sitä kaoottisemmin myös jonotetaan.

Toimitus
Toimitus

Kiinnostavaa kuulla! Ehkä tuo ruuhkajunasta kiilaaminen selittäisi jotenkin sitä täälläkin yleistä tapaa tunkea liikennevälineisiin... mutta ei oikeuta sitä! T: Anna

Räyhälä
Räyhälä

Siis Suomi on kyllä toden totta jonottamisen kehitysmaa. Jos Brittilästä kannattaa ottaa jossakin asiassa mallia, niin nimenomaan tässä.

(Sitten on myös tämä toinen ääripää. Kun vapaa kassa avautuu, niin jäät tuijottelemaan sieltä jonon hänniltä, kun kukaan ei tee elettäkään liikkuakseen. Silloin tulee kyllä auttamatta kurvattua sinne vapaalle kassalle, joka odottelee siellä kun ei ketään kuulu. Näitäkin olen nähnyt. Mutta tilannetta pitää aina tunnustella ensin!)

t. Myös kassojen molemmilla puolilla asioinut

Toimitus
Toimitus

Kyllä! Jonotus haltuun, suomalaiset. - Anna

Haha, arvaa onko ollutkin ihanaa nyt Irlannissa, kun tänne muutti Hollannista? Ihmiset pyytävät anteeksi, jos ohittavat "liian läheltä", vaikka eivät hipaisekaan.

Perspektiivikysymys, mutta kyllä musta suomalaiset jonottaa yleensä tosi kiltisti.

AN79 (Ei varmistettu)

Opettelin jo lastentarhassa. Kiilaamisesta huomautettiin heti.

Toimitus
Toimitus

Nämä opit tuntuvat monilta kadonneen jossain lastentarhan ja aikuisuuden välissä... Anna

Suvi K.
Sisunainen

Lontoossa olin todella hämmentynyt siitä, miten loistavan jonotussysteemin ne oli keksineet paikalliseen lähikauppaan: yksi jono, joka johtaa kaikille kassoille. Ei etuilua, ei kyttäämistä mikä on lyhyin jono, ei harmistusta siitä jos jollain meneekin kassalla pidempään, vaan kaikki saa asiansa hoidettua sujuvasti. Suomessa olen nähnyt tämän ainoastaan Mannerheimintien Stadiumissa.

Toimitus
Toimitus

Tätä samaa systeemiä olen ihaillut! Ihanan stressitöntä jonottamista Lontoon Oxford Streetin minkä tahansa jättilippulaivamyymälän jono saattoi kiemurrella kymmenmetrisenä, mutta se vetää ja toimii (eikä ikinä tarvitse sattua itse siihen hitaimpaan jonoon.) Anna

Amma
Why you little!!

Tämä sama systeemi toimi New Yorkissa joka ikisessä kaupassa. Ja siis OIKEASTI TOIMI!! Pikkukaupoissa oli myös merkitty vähän sivummalle jonon alkupiste, jotta ihmiset pääsivät kiertämään kaupassa paremmin, eikä jono tukkinut "pääkäytäviä".

sokeris (Ei varmistettu)

KYLLÄ! Suomessa jonotetaan aina yhdelle kassalle omassa jonossa. Tosin britit osaa jonottaa muutenkin, vaikka ilman varsinaista jonomuodostelmaa. Siellä tulee välitöntä palautetta, jos menee jonkun toisen vuorolla.

Aleksin H&M:llä taitaa olla sama systeemi? Tosin täällä jengi tuppaa kävelemään sinne kassalle jonon ohi naruviritelmästä piittaamatta. Eikö se narukarsina herätä sen vertaa mielenkiintoa, että huomaisi mitä varten se on olemassa?

Virhe

Mun lähi-Salessa toimitaan näin :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä Turussapa jonotetaan pankkiautomaatille näin (ainakin joskus)! :)

Mindeka
Ma-material Girl

Tämä sama käytäntö on tullut myös henkkamaukkaan! (Toivo siis elää, että se leviäisi pikkuhiljaa muillekin)

Mindeka
Ma-material Girl

Oho, vastaukseni oli siis tarkoitettu Suvi K:lle, mutta taisi käydä juuri niin kuin jutussa puhutaan: yritin etuilla (muiden näköjään samoja havaintoja) ja kommenttini palautettiin jonon hännille :D :D

 

(Ja jos tämäkin kommentti katoaa jonnekin jonon viimeiseksi, se oli tarkoitettu jatkoksi omaani. Heh)

yksiplusnolla
yksiplusnolla

Oma lempimuistoni jonossa kiilaamiseen liittyen oli kerran juuri tällaisessa "kaksi kassaa, yksi jono" -tilanteessa. Jälkeeni tullut rouva muodosti oman yksityisen jonon toisen kanssan kohdalle, vilkaisi muita jonottajia anteeksipyytävästi ja totesi "joku sen tekee kuitenkin".

Toimitus
Toimitus

:D :D :D just näin. T: Anna

Kao Kao

Voi apua, mä olen yleensä se henkilö, joka hengaa siellä suljetulla kassalla ja etsii katseellaan myyjää, et jos sä et sieltä hyllyjen välistä näe tota jonoa, niin näkisitkö mut tässä sua katselemassa vaativasti. Yleensä ne tulee sit kiltisti aukaisemaan kassan. 

Mut en tee tota kuin silloin kun se toinen kassa jo tuskailee et missä se kaveri on, hirvee jono ja kiukkuisia asiakkaita. Koska ei kaveria saa jättää pulaan..

AudreyN (Ei varmistettu)

Itse olin aikoinaan myyjänä sellaisessa keskikokoisessa supermarketissa. Aina kun tulin avaamaan kassaa menin sanomaan seuraavana jonossa olevan asiakkaan viereen että avaan kassan ja vasta sitten hyppäsin tiskin taa. Tämän seurauksena ei tullut minkäänlaista hässäkkää ja sekaannusta, vaan ihmiset siirtyivät siististi jonotusjärjestyksessä viereiselle kassalle.

J/SH (Ei varmistettu) http://www.skipped-heartbeats.blogspot.fi

Pienisöpö animaatio jonottamisesta: https://www.youtube.com/watch?v=IPxBKxU8GIQ !!! :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiilaajat ärsyttävät niin paljon, että yritän tässä olla purkamatta koko traumaa. Nykyään onneksi olen ärhäkämpi ja puolustan paitsi itseäni myös muita kiilaajilta (yliystävällinen "Anteeksi, mutta rouva tässä oli ennen teitä" saa pahimmankin kiilaajan vetäytymään takavasemmalle).

Omilta myyjäajoilta muistan kyllä kaikki mahdolliset keinot, joilla jonotusta yritettiin välttää. Härskeimmät kävelivät jonon ohi "mulla olis vaan yksi kysymys" (vastauksen selvittely vie yleensä rutkasti enemmän aikaa kuin pelkkä rahastaminen) ja sitten olivat ne, jotka loivat oman jonon jonnekin kassapöydän sivuun, tai ne jotka kuvittelivat että kassapöydän reunaan tarttuminen oli merkki jonon edellä olemisesta, vaikka olisi saapununut itse jonoon sekunti sitten.

Ja entäs ne kaikki kikkailut, jolla yritettiin kiertää vuoronumerosysteemiä...argh.

Ollaan ihmisiksi, jonotetaan nätisti.

Marikki24 (Ei varmistettu)

Asun Espanjassa ja täällä ainoa asia jossa ollaan kärsivällisiä yllättäen on jonotus.Täällä toimii pari eri jonotussysteemiä; edelllistenkin kommentoijien mainitsema yksi jono monelle kassalla, joka toimii todella hyvin. Tai sitten esimerkiksi kauppahallissa kysytään odottavilta ihmisiltä kuka on viimeinen ja näin ei tarvitsee muodostaa fyysistä jonoa. Tosin tässä täytyy olla tarkkana taitavien kiilaaja-mummojen varalta :D. Nopeat syö hitaat.

Olen kokenut että me suomalaiset ollaan tunnollisia jonottajia, eikä kiilaamista katsota hyvällä.

Kommentoi