Kimmoisa iho, kiiltävä tukka, hyvänhajuista seksiä – testasimme 7 tapaa käyttää kookosöljyä

Toimitus

Kookosöljy, tuo luonnon oma tehoaine, lupaa terveyttä ja hyvää oloa koko kropalle. Toimittajamme testasi kookosöljyn 7 erilaista käyttötapaa.

 

1. Vartalon kosteuttajana

Miksi? Kookosöljy on luonnon oma myrkytön ja säilöntäaineeton kosteuttaja. Tämä kuivan ihon pelastaja sisältää E-vitamiinia, joka suojaa ihoa ja lupaa estää ennenaikaista vanhenemista. Kaiken muun hyvän lisäksi se tuoksuu paremmalta kuin toinen ihon luonnollinen kosteuttaja eli oliiviöljy.

Mitä teen? Teelusikallinen kookosöljyä riittää kosteuttamaan liki koko kropan, sillä öljy levittyy helposti. Se toimii parhaiten suihkun tai saunan jälkeen.

Miltä tuntuu? Illalla ennen Gilmoren tytöt -maratonia riisuudun ja aloitan rasvauksen. Viiden minuutin jälkeen olen öljynnyt vartaloni kauttaaltaan. Kuluu varttitunti, mutta oloni ei ole yhtään vähemmän öljyinen. Istun pienellä tyynyllä nahkasohvalla, varon nojaamasta mihinkään ja hätistelen koiraani, joka yrittää jatkuvasti tulla nuolemaan jalkojani. Ahdistaa. Kaikkiin koskemiini esineisiin jää öljyisiä jälkiä, ja ihooni tarttuu koirankarvoja. Lopulta luovutan ja puen yövaatteet yhä tahmealle iholle. Aamulla iho on pehmeä, mutta öljyä on niin lakanoissa, pyjamassa kuin kumppanin hiuksissakin.

Tulevaisuudessa voisin käyttää kookosöljyä täsmähoitona, esimerkiksi säärien kosteuttamiseen tai kuivien käsien rasvaamiseen. Kesällä öljyäminen olisi varmasti kivuttomampaa, sillä öljy vain korostaisi kaunista päivetystä.

Tuomio? 3/5. Vähemmän kookosöljyä iholla = enemmän mielenrauhaa.
 

 

2. Silmämeikinpuhdistusaineena


Miksi? Kookosöljy lupaa puhdistaa herkän silmänympärysihon tehokkaasti. Öljypuhdistus on samalla hellävaraisempi vaihtoehto kaupan perusputsareille.

Mitä teen? Kostuta vanulappu kevyesti sulassa kookosöljyssä tai pyyhkäise siihen pieni nokare kiinteää öljyä. Käytä samoin kuin nestemäistä silmämeikinpoistoainetta, eli pyyhi vanulapulla lempeästi ripsiä ja silmänympärysihoa.

Miltä tuntuu? Ennen nukkumaanmenoa menen vessaan putsaamaan kookosöljyllä ripsarini, joka ei ole vedenkestävä. Osa ripsarista lähtee öljyyn kostutetulla vanulapulla helposti, ja lappuun jää myös luomiväriä ja meikkipohjaa. Kaikki ripsari ei kuitenkaan irtoa, ja sen mustaa töhnää leviää koko luomelle. Silmäni on öljyssä, ja kyynelkanavani alkavat panikoida. En kuitenkaan luovuta, vaan putsaan toisenkin silmän. Ripsiä irtoaa noin kolminkertainen määrä normaaliin puhdistukseen verrattuna.

Parin pyöräytyksen jälkeen ripsari on pääosin lähtenyt, lukuun ottamatta pientä mustaa rantua alaluomellani. Kurotan kaapista kasvovesiputelin ja uuden vanulapun ja viimeistelen puhdistusoperaationi.

Tuomio? 2/5. Öljy on hellävarainen puhdistaja, mutta liiallinen ripsien irtoaminen pelottaa.
 

 

3. Ruoanvalmistuksessa


Miksi? Suun kautta nautitun kookosöljyn terveysvaikutukset ovat erittäin kiistanalaisia. Toiset tutkijat ovat sitä mieltä, että kookosöljy vahvistaa immuunipuolustusta, puhdistaa elimistöä ja tukee painonpudotusta. Jokaiselle näistä ja lukuisista muista terveysväitteitä löytyy kuitenkin liuta vasta-argumentteja. Kiistatonta on kuitenkin se, että kylmäpuristettu kookosöljy kestää kuumentamista paremmin kuin esimerkiksi kylmäpuristettu oliiviöljy, josta muodostuu kuumentaessa haitallisia yhdisteitä.

Mitä teen? Kookosöljyä voi käyttää kaikenlaisessa ruoanlaitossa öljyjen ja rasvojen korvikkeena. Paista, mausta tai käytä levitteenä. Kookosöljy soveltuu kiinteän muotonsa vuoksi myös erittäin hyvin raakaleivontaan.

Miltä tuntuu? En ole ikinä palvonut kookoksen makua, vaikka Bounty-patukka onkin ihan hyvää. Kookosöljyä päätän kokeilla keittiöni klassikossa eli munakokkelissa. Purkki auki, teelusikallinen öljyä pannulle, kuumennus ja munat tulille. Paistaminen on miellyttävää: kananmuna ei tartu teflonin pintaan eikä tuoksu ole päällekäyvän kookosmainen. Lisään suolaa ja pippuria, annoksen lautaselle ja testaan ensimmäisen haarukallisen: hyvää! Kananmunan kanssa kookosöljy luo pehmeän makukokemuksen, ja lautanen tyhjenee huomaamatta.

Testaan kookosöljyä vielä myslissä ja paahtoleivän päällä. Myslissä maku alkaa viikon viimeisinä päivinä tökkiä, mutta paahtoleivällä avokadon kanssa se sen sijaan toimii!

Tuomio? 4/5. Yhdistä kookosöljy sopivan mauttomaan ruokaan niin makunautinto on taattu.
 

 

4. Hiuksiin jätettävänä hoitoaineena


Miksi? Muiden öljyjen tavoin kookosöljy tuo hiuksiin kiiltoa ja hoitaa kuivunutta hiusta.

Mitä teen? Lilyn tukkaguru Meeri on kirjoittanut kookosöljykikoista kuivien hiusten hoidossa. Hän vinkkaa levittämään ”erittäin pienen määrän (pikkurillin kynnen verran) kookosöljyä kuiville latvoille pesun jälkeen, hiuksiin jätettävän hoitoaineen tapaan”.

Miltä se tuntuu? Päätän testata kookosöljyä tukkaan jätettävänä hoitona, sillä hiukseni ovat ohuet, luonnonkiharat ja siksi joka ainut aamu holtittomasti pörhöllään. Dippaan sormeni aamusuihkun lämmön sulattamaan öljyyn ja hieron käsiäni yhteen, jotta öljy levittyisi tasaisesti. Puristelen öljyä kiharoihini ja huomaan heti, että tukka näyttää paremmalta! Kiiltoa tulee selkeästi, eikä tukka helpotuksekseni klimppiinny.

Työpaikalle päästyäni alkaa kuitenkin ahdistaa ja kyselen työkavereilta, näyttääkö tukkani likaiselta. Yksi kommentoi, ettei ehkä likaiselta, mutta ei hän siihen koskea haluaisi. Eli siis näyttää. Tajuan kuitenkin, että asiaan saattoi vaikuttaa se, että kokeilupäivänä tukassani oli edellisen päivän muotoilutuotteita.

Tuomio? 3/5. Kookosöljy on diiva, eikä halua tulla yhdistetyksi monen muotoilutuotteen kanssa.
 

 

5. Deodoranttina


Miksi?  Kookostuotteita maahantuovan Kookosravinto.fi-sivustolla selitetään kookosöljyn tehoa deodoranttina näin: Kemiallisesti vakaana aineena se estää ihossa olevia härskiintyviä monityydyttämättömiä rasvoja härskiintymästä. Toinen selitys on se, että öljy kukistaa iholla olevat vieraat bakteerit. Sivustolla kehotetaan skippaamaan saippua kainaloiden pesussa ja puhdistamaan ne pelkällä vedellä ennen öljyn levittämistä. Jos ei hippi-hälytin nyt vilku ja lujaa, niin ei milloinkaan.

Mitä teen? Levitä kookosöljyä pieni määrä kuiviin ja puhtaisiin kainaloihin. Tehon varmistamiseksi öljyä tulisi lisätä muutamaan otteeseen päivän aikana. Heti levittämisen jälkeen tulee olla varovainen pukeutuessa, jottei öljy tahri vaatteita.

Miltä tuntuu? Tässä vaiheessa testiviikkoani mielessä käy, miksi suostuinkaan tähän. Laitan päälleni hihattoman topin, otan kookosöljyä purkista etusormen kynnellä ja sivelen kainaloihini. Olen jo valmiiksi kiitollinen siitä, ettei työpisteeni lähellä istu muita. Aamupäivä sujuu kuin mikä tahansa muukin, syyskuun aurinko hikoiluttaa jo työmatkalla, mutta mitään erityisiä hajuhaittoja ei ole havaittavissa. Päivän aikana deadlinet panevat adrenaliinin kiertämään kehossa, ja kello kolmelta totean aavistukseni olleen oikeassa: kainaloni haisevat todella pahalta. Panikoin, mikä lisää hikoilua ja hajua. Työpaikan vessasta löytyy onneksi suihkutettava dödö yhteiskäyttöön. Vietän illaksi sopimani illallisen kosketusetäisyydellä kahden ihmisen välissä ja olen erittäin kiitollinen toimivista antiperspiranteista.

On mahdollista, että kookosöljy tarvitsisi toimiakseen useamman päivän testauksen, mutta oma hikeni on yleensä aika voimakkaan tuoksuista, joten pidempiaikaiset vaikutukset jäävät testaamatta.

Tuomio? 1/5. Sisäistä hippiään kunnioittaville kookosöljy on mainio vaihtoehto.
 

 

6. Liukuvoiteena

Miksi? Jos vesiliukoinen liukuvoide ei sinulle sovi tai kärsit emättimen kuivumisesta, kookosöljy voi olla hyvä vaihtoehto. Muista, että sitä ei voi käyttää lateksisten kondomien kanssa, koska se heikentää lateksin rakennetta!

Mitä teen? Kookosöljy sopii käytettäväksi silikonisten, lasisten, metallisten ja keraamisten seksilelujen kanssa. Koska kookosöljyä voi käyttää myös hierontaöljynä, seksin voi aloittaa vartalohieronnasta ja siirtyä hiljalleen intiimialueisiin.

Miltä tuntuu? ”Muru, voisitko mennä koiran kanssa vähän pidemmälle lenkille. Ai miksi? No kun mun pitäisi nyt runkata.” Asetan jo tutuksi käyneen öljypurnukan ja pikkulusikan sekä dildon viereeni yöpöydälle. Asetelma on jokseenkin koominen. Liukastan dildon nokareella öljyä, ja homma sujuu lempeästi.

Vaikka testasin öljyä soolona, se sopisi hyvin myös partnerin kanssa käytettäväksi. Kookosöljy on mielestäni miellyttävä oraalileikkeihin, sillä sen maku ja tuoksu ovat hyvin mietoja. Ylipäätään petipuuhissa kannattaa muistaa, että öljy voi tahria, joten mieti, haluatko panna esimerkiksi pyyhkeen suojaamaan lakanoita.

Tuomio? 4/5. Herkullinen liukastin on lelujen ja suuseksin harrastajien paras kaveri.
 

 

7. Suun puhdistajana


Miksi? Tässä vaiheessa testiviikkoa jo ulkoa osaamani Kookosravinto.fi-sivuston mukaan kookosöljyn purskuttelu suussa edesauttaa suun terveyttä, valkaisee hampaita ja raikastaa hengitystä. ”Öljy käyttäytyy purskuttelussa puhdistavana aineena. Se ’vetää’ itseensä bakteereja ja muita suussa olevia haitallisia pöpöjä mukaan”, sivustolla kirjoitetaan.

Mitä teen? Ota ruokalusikallinen öljyä ja anna sen sulaa öljyksi suussa. Purskuttele 15–20 minuuttia samaan tapaan kuin suuvettä. Sylkäise lopuksi öljy roskikseen, sillä se voi tukkia viemärin.

Miltä tuntuu? ”Säästin” purskuttelun testiviikkoni viimeiseksi tehtäväksi, sillä pelkkä ajatus siitä yököttää. Suljen silmäni ja panen öljylusikan suuhuni. Saan pyhällä hengellä pidettyä öljyklöntin suuni sisäpuolella. Kun öljy on sulanut, aloitan purskuttelun ja klikkaan Netflixin päälle. Jonkin ajan kuluttua katson kelloa: viisi minuuttia takana. Miten helvetissä voi olla mahdollista, että olen purskutellut vasta viisi minuuttia?! Jatkan purskuttelua ja yritän keskittyä ohjelmaan. Menee hetki ja tajuan suuni olevan todella, todella täynnä. Purskuttelu on lisännyt syljeneritystäni, joten lähden keittiöön hakemaan talouspaperia, johon sylkäistä ylimääräisen sylki–öljy-fuusion.

Pian istun sängyllä 20 öljysylkisen talouspaperin keskellä. 14 minuuttia on kulunut, mutta en pysty enää. Poskiin sattuu, kieli on turta. Syljen loputkin seokset pois suustani. Nieleminen ällöttää. Menen pesemään hampaani. Pesun jälkeen suussa tuntuu kyllä erityisen puhtaalta ja ikeneni ovat terveen näköiset. Mutta tekisinkö tätä uudestaan? No, ase ohimolla pakotettuna ehkä. EHKÄ.

Tuomio? 0/5. Kenenkään ikenet eivät ole tämän arvoisia.

 

Teksti: Anne Kantola
Kuvat: Istock photo

 

Kommentit

ohsomanyreasons

Kokeilin kerran tuota purskuttelua hampaiden valkaisuun ja en kyllä huomannut mitään eroa hampaissa  :)

Mutta yksi vinkki lisää mistä luin jokin aika sitten, jos suussa on kipeitä aftoja, niin kookosöljyn pitäisi auttaa myös niihin!

Toimitus
Toimitus

Sama täällä, ei hampaiden sävyssä kyllä näkynyt muutoksia. Kiitos vinkistä, hyvä tietää!

Suussa kyllä tosiaan tuntui puhtaalta, mutta voisipa nuo hyödyt saavuttaa jo puolen minuutin täsmähoidolla :'D

Mahdoton Nainen

*repskops*

Mä olen kokeillut myös tuota purskuttelua ja oli siitä pitkällä juoksulla hyötyä tai ei niin ei helvetti sitä jaksa tehdä :D

Nykyään käytän kookosöljyä ainoastaan jalkojen kosteutukseen epiloinnin jälkeen. Se on hajusteeton ja kevyesti antibakteerinen joten se sopii hyvin ärtyneelle iholle karvanpoiston jälkeen. Olen käyttänyt kookosöljyä myös yövoiteena kasvoilla, nyt tosin siirtynyt muihin kasvoöljyihin. Öljyt sopii hyvin mun kuivalle iholle ja ehtii yön aikana imeytyä niin naama ei ole päivällä öljyinen. Toki tyynyliinat vähän kärsii, mutta kun pesee lakanat tarpeeksi kuumassa niin rasva irtoaa.  

Toimitus
Toimitus

Joo kyllä ihan tavallinen suuvesi saa jatkossakin hoitaa homman.

Hyviä vinkkejä! Saatan itsekin kaivaa öljypurkin (kunhan tämä pahin inho menee ohi) kaapinperältä kun kylmä ja kuiva kausi tästä kunnolla alkaa. Jalkapohjiin voisin tätä soveltaa, jos muistais laittaa ne villasukat heti vaan jalkaan :) -Anne

Emilia M

Testasin kanssa joskus kookosöljyä deodoranttina. Toimi vähän aikaa, mutta kun se petti, niin haju oli aivan hirveä, paljon pahempi kuin jos olisi ollut vain reippaasti kokonaan ilman dödöä.

Ekokosmetologi sanoi mulle, että hänen mielestään kookosöljyä hehkutetaan turhaan. Ei sovi kasvoille, koska tukkii ihohuokosia. Manteliöljy on monille parempi.

Toimitus
Toimitus

Voisi kuvitella, että esimerkiksi herkkäihoisille kookosöljy voisi toimia deodoranttinakin :)

Manteliöljystä en ole kuullutkaan, kiitos vinkistä! Anne

jennajohannasi
Pirtti

Haha, aika samat fiilikset monen kohdan suhteen. Meillä kookosöljy on käytössä vähän samaan tyyliin kuin joillakin Bebanthen: pieniä määriä kerralla tietyille ongelma-alueille, pieniin ihorikkoihin ja ihottumiin sekä koirilla että ihmisillä. On parantanut sekä pahan taiveihottuman (ihmisellä) että koiran hotspotin alut. Flunssassa on oivaa kipeille sieraimille ja rohtuneelle nenänaluselle. Ja allergiasta kutiaviin korvakäytäviin ja sieraimiin myös. Korvavenytyksiäkin hoidan kookosöljyllä. Ja koirien anturoita ja ja.. :D Mausta en tykkää, joten ruoanlaittoon ei tule käytettyä.

Toimitus
Toimitus

Jeeeep! Itekkin tuli aikoinaan käytettyä teepuöljyn kanssa tuoreen tatuoinnin hoitamiseen.

Voikun oman koirankin anturoita voisi öljytä, meillä menis kyllä nanosekunnissa öljyt kielen kautta suuhun : D Anne

pepe (Ei varmistettu)

Mulla on ollu kookosöljy pitkään käytössä juuri ihonhoitoon ja tuohon purskutteluun. Ihonhoidossa ideana on levittää öljyä melko pieni määrä, jotta iho ei jäisi kovin öljyiseksi... mulla on ohessa käytössä kyllä vielä tavallisetkin rasvat kun öljyn jälkeen ei voi kovin pian pukea pitkiä vaatteita päälle. Sääret minulla kuivuu erityisesti talvella tosi paljon ja niiden kosteutukseen kookosöljy passaa parhaiten.

Kookosöljyn purskuttelussa olen havainnut mulle paremmin sopivaksi kertamääräksi teelusikallisen öljyä. Laitan öljyn suuhun yleensä aamulla heti kun herään ja alan tehdä aamutoimia kuten meikkaamaan, keittämään puuroa ja paremminkin huljuttelen kuin purskuttelen öljyä suussa. 15-20 minuutin reippaasta purskuttelusta menee varmasti leuat ja posket kipeäksi :D Hyötyjä oon havainnu pidemmällä käytöllä monia: hampaiden väri aavistuksen vaalenee kun tummentumat häviävät ja juuri toissapäivänä kun kävin hammaslääkärissä lääkäri sanoi että ikenet ja limakalvot on hyvässä kunnossa + hammaskiveä ei ole kertynyt juuri ollenkaan.

Ruoanlaitossa en kookosöljyä suosisi, sillä se on kovaa rasvaa ja tukkii suonia kuten oikea voi. Tietysti joskus voisin laittaa ruokaan maun vuoksi kuten voitakin. Terveysseikat menee kuitenkin arkipäivässä herkullisuuden edelle :)

Toimitus
Toimitus

Huljuttelu kuulostaa paljon fiksummalta toiminnalta, kiitos vinkistä. :) Anne

hihi (Ei varmistettu)

LOL miten hauska juttu <3 etenkin liukkari-, dödö- ja purskuttelukohdat nauratti. Eihän tässä oo mitään järkeä. Hyvä Anne!

Toimitus
Toimitus

heh ;) 

luomu (Ei varmistettu)

Tylsä tarkoitushakuinen kirjoitus. Öljyä käytetään siinä lapsellisen taitamattomasti löträämällä. Tosiasiassa esim meikinputsarina on loistava. Ripset ovat jo viikon päästä selvästi pitemmät ja tuuheammat.

Toimitus
Toimitus

Jutussa korostuvat omat kokemukseni juuri kysenomaisista käyttötarkoituksista, itsellänikin on ollut kookosöljy käytössä jo useamman vuoden. Omalle iholle öljy on meikkiputsarina kuitenkin liian tuhti, mutta monet siitä pitävät ja hyvä että sinun kohdallasi toimii :) Toivottavasti jutun luettuaan joku innostuu testaamaan kookosöljyä uusilla tavoin! -Anne

Itse käytän kookosöljyä paljonkin kosmetiikassa ja ruoanlaitossa, ja mulla toimii tosi hyvin. Mutta kuten aina: mikä sopii jollekkin ei välttämättä sovi toiselle. Loistavasti kirjoitettu juttu, piristi päivää!

Toimitus
Toimitus

Ihan kaikkia käyttötapoja ei tosiaan yhteen postaukseen saanut mahtumaan, ja itselläkin kookosöljy on käytössä esimerkiksi täsmähoitona ja kuorintana. Myös sheivaukseen olen kuullut suositeltavan! Mutta hyvä että juttu toi iloa päivääsi, se tässä hieman oli tarkoituksenakin ;) Anne

mystery
Vision One

Mulla toi öljyn purskuttelu auttaa niin, että se jostain syystä poistaa liman kurkusta, siis saa sen irtoamaan tosi hyvin. Jos on siis vaikka kipeänä ja yskittää, niin purskuttelu saa kurkun puhtaaksi. En tiedä mistä se johtuu, mutta varmasti ihan toimiva juttu eikä ihan pelkästään hippien huuhaata :)

Liisile (Ei varmistettu)

Vink vink! Meikkejä putsatessa naama kannattaa ensin kastella vedellä niin, että ripsarit leviää. Sitten vasta hieroa öljy käsin kasvoihin, ja tämän jälkeen pyyhkiä meikit pois kostealla vanulapulla, konjac-sienellä tai millä nyt tykkää. Niin, homma toimii siis ihan kaiken meikin putsaamiseen, ja kookosöljyä käyttäessä kannattaa myös ensin sulatella se mahdollinen paakku käsien välissä öljymäiseksi. ;)

Tällä menty jo ainakin 5 vuotta, iho kiittää ja ripsetkin on ihan tallella. Tosin kookosöljyn vaihdoin jossain kohti jojobaan. Näin kylmänäppisenä kyllästyin öljyn sulattelun hitauteen talvikuukausina.

Vierailija (Ei varmistettu)

Muihin kohtiin en osaa sanoa, mutta eihän vesiliukoista ripsaria oikein öljyllä saakaan helposti puhdistettua. Toimii vedenkestävän (eli rasvaliukoisen!) ripsarin kanssa! Tai no kookosöljyä en ole testannut, mutta muita öljyjä (oliivi, aqualan oil, vauva) kyllä ja niillä teho hyvä! Mieluummin öljyä kuin kestäville meikeille suunnattua jytyä putsaria.

Purskuttelu, tai kommenteissa ohjeistettu huljuttelu, menee kyllä testaukseen!

Kommentoi