Kimmoisa iho, kiiltävä tukka, hyvänhajuista seksiä – testasimme 7 tapaa käyttää kookosöljyä

Lily_Kookosoljy.jpg

Kookosöljy, tuo luonnon oma tehoaine, lupaa terveyttä ja hyvää oloa koko kropalle. Toimittajamme testasi kookosöljyn 7 erilaista käyttötapaa.

 

1. Vartalon kosteuttajana

Miksi? Kookosöljy on luonnon oma myrkytön ja säilöntäaineeton kosteuttaja. Tämä kuivan ihon pelastaja sisältää E-vitamiinia, joka suojaa ihoa ja lupaa estää ennenaikaista vanhenemista. Kaiken muun hyvän lisäksi se tuoksuu paremmalta kuin toinen ihon luonnollinen kosteuttaja eli oliiviöljy.

Mitä teen? Teelusikallinen kookosöljyä riittää kosteuttamaan liki koko kropan, sillä öljy levittyy helposti. Se toimii parhaiten suihkun tai saunan jälkeen.

Miltä tuntuu? Illalla ennen Gilmoren tytöt -maratonia riisuudun ja aloitan rasvauksen. Viiden minuutin jälkeen olen öljynnyt vartaloni kauttaaltaan. Kuluu varttitunti, mutta oloni ei ole yhtään vähemmän öljyinen. Istun pienellä tyynyllä nahkasohvalla, varon nojaamasta mihinkään ja hätistelen koiraani, joka yrittää jatkuvasti tulla nuolemaan jalkojani. Ahdistaa. Kaikkiin koskemiini esineisiin jää öljyisiä jälkiä, ja ihooni tarttuu koirankarvoja. Lopulta luovutan ja puen yövaatteet yhä tahmealle iholle. Aamulla iho on pehmeä, mutta öljyä on niin lakanoissa, pyjamassa kuin kumppanin hiuksissakin.

Tulevaisuudessa voisin käyttää kookosöljyä täsmähoitona, esimerkiksi säärien kosteuttamiseen tai kuivien käsien rasvaamiseen. Kesällä öljyäminen olisi varmasti kivuttomampaa, sillä öljy vain korostaisi kaunista päivetystä.

Tuomio? 3/5. Vähemmän kookosöljyä iholla = enemmän mielenrauhaa.
 

 

2. Silmämeikinpuhdistusaineena

Lily_Kookosoljy3.jpg

Miksi? Kookosöljy lupaa puhdistaa herkän silmänympärysihon tehokkaasti. Öljypuhdistus on samalla hellävaraisempi vaihtoehto kaupan perusputsareille.

Mitä teen? Kostuta vanulappu kevyesti sulassa kookosöljyssä tai pyyhkäise siihen pieni nokare kiinteää öljyä. Käytä samoin kuin nestemäistä silmämeikinpoistoainetta, eli pyyhi vanulapulla lempeästi ripsiä ja silmänympärysihoa.

Miltä tuntuu? Ennen nukkumaanmenoa menen vessaan putsaamaan kookosöljyllä ripsarini, joka ei ole vedenkestävä. Osa ripsarista lähtee öljyyn kostutetulla vanulapulla helposti, ja lappuun jää myös luomiväriä ja meikkipohjaa. Kaikki ripsari ei kuitenkaan irtoa, ja sen mustaa töhnää leviää koko luomelle. Silmäni on öljyssä, ja kyynelkanavani alkavat panikoida. En kuitenkaan luovuta, vaan putsaan toisenkin silmän. Ripsiä irtoaa noin kolminkertainen määrä normaaliin puhdistukseen verrattuna.

Parin pyöräytyksen jälkeen ripsari on pääosin lähtenyt, lukuun ottamatta pientä mustaa rantua alaluomellani. Kurotan kaapista kasvovesiputelin ja uuden vanulapun ja viimeistelen puhdistusoperaationi.

Tuomio? 2/5. Öljy on hellävarainen puhdistaja, mutta liiallinen ripsien irtoaminen pelottaa.
 

 

3. Ruoanvalmistuksessa

Lily_Kookosoljy5.jpg

Miksi? Suun kautta nautitun kookosöljyn terveysvaikutukset ovat erittäin kiistanalaisia. Toiset tutkijat ovat sitä mieltä, että kookosöljy vahvistaa immuunipuolustusta, puhdistaa elimistöä ja tukee painonpudotusta. Jokaiselle näistä ja lukuisista muista terveysväitteitä löytyy kuitenkin liuta vasta-argumentteja. Kiistatonta on kuitenkin se, että kylmäpuristettu kookosöljy kestää kuumentamista paremmin kuin esimerkiksi kylmäpuristettu oliiviöljy, josta muodostuu kuumentaessa haitallisia yhdisteitä.

Mitä teen? Kookosöljyä voi käyttää kaikenlaisessa ruoanlaitossa öljyjen ja rasvojen korvikkeena. Paista, mausta tai käytä levitteenä. Kookosöljy soveltuu kiinteän muotonsa vuoksi myös erittäin hyvin raakaleivontaan.

Miltä tuntuu? En ole ikinä palvonut kookoksen makua, vaikka Bounty-patukka onkin ihan hyvää. Kookosöljyä päätän kokeilla keittiöni klassikossa eli munakokkelissa. Purkki auki, teelusikallinen öljyä pannulle, kuumennus ja munat tulille. Paistaminen on miellyttävää: kananmuna ei tartu teflonin pintaan eikä tuoksu ole päällekäyvän kookosmainen. Lisään suolaa ja pippuria, annoksen lautaselle ja testaan ensimmäisen haarukallisen: hyvää! Kananmunan kanssa kookosöljy luo pehmeän makukokemuksen, ja lautanen tyhjenee huomaamatta.

Testaan kookosöljyä vielä myslissä ja paahtoleivän päällä. Myslissä maku alkaa viikon viimeisinä päivinä tökkiä, mutta paahtoleivällä avokadon kanssa se sen sijaan toimii!

Tuomio? 4/5. Yhdistä kookosöljy sopivan mauttomaan ruokaan niin makunautinto on taattu.
 

 

4. Hiuksiin jätettävänä hoitoaineena

Lily_Kookosoljy4.jpg

Miksi? Muiden öljyjen tavoin kookosöljy tuo hiuksiin kiiltoa ja hoitaa kuivunutta hiusta.

Mitä teen? Lilyn tukkaguru Meeri on kirjoittanut kookosöljykikoista kuivien hiusten hoidossa. Hän vinkkaa levittämään ”erittäin pienen määrän (pikkurillin kynnen verran) kookosöljyä kuiville latvoille pesun jälkeen, hiuksiin jätettävän hoitoaineen tapaan”.

Miltä se tuntuu? Päätän testata kookosöljyä tukkaan jätettävänä hoitona, sillä hiukseni ovat ohuet, luonnonkiharat ja siksi joka ainut aamu holtittomasti pörhöllään. Dippaan sormeni aamusuihkun lämmön sulattamaan öljyyn ja hieron käsiäni yhteen, jotta öljy levittyisi tasaisesti. Puristelen öljyä kiharoihini ja huomaan heti, että tukka näyttää paremmalta! Kiiltoa tulee selkeästi, eikä tukka helpotuksekseni klimppiinny.

Työpaikalle päästyäni alkaa kuitenkin ahdistaa ja kyselen työkavereilta, näyttääkö tukkani likaiselta. Yksi kommentoi, ettei ehkä likaiselta, mutta ei hän siihen koskea haluaisi. Eli siis näyttää. Tajuan kuitenkin, että asiaan saattoi vaikuttaa se, että kokeilupäivänä tukassani oli edellisen päivän muotoilutuotteita.

Tuomio? 3/5. Kookosöljy on diiva, eikä halua tulla yhdistetyksi monen muotoilutuotteen kanssa.
 

 

5. Deodoranttina

Lily_Kookosoljy6.jpg

Miksi?  Kookostuotteita maahantuovan Kookosravinto.fi-sivustolla selitetään kookosöljyn tehoa deodoranttina näin: Kemiallisesti vakaana aineena se estää ihossa olevia härskiintyviä monityydyttämättömiä rasvoja härskiintymästä. Toinen selitys on se, että öljy kukistaa iholla olevat vieraat bakteerit. Sivustolla kehotetaan skippaamaan saippua kainaloiden pesussa ja puhdistamaan ne pelkällä vedellä ennen öljyn levittämistä. Jos ei hippi-hälytin nyt vilku ja lujaa, niin ei milloinkaan.

Mitä teen? Levitä kookosöljyä pieni määrä kuiviin ja puhtaisiin kainaloihin. Tehon varmistamiseksi öljyä tulisi lisätä muutamaan otteeseen päivän aikana. Heti levittämisen jälkeen tulee olla varovainen pukeutuessa, jottei öljy tahri vaatteita.

Miltä tuntuu? Tässä vaiheessa testiviikkoani mielessä käy, miksi suostuinkaan tähän. Laitan päälleni hihattoman topin, otan kookosöljyä purkista etusormen kynnellä ja sivelen kainaloihini. Olen jo valmiiksi kiitollinen siitä, ettei työpisteeni lähellä istu muita. Aamupäivä sujuu kuin mikä tahansa muukin, syyskuun aurinko hikoiluttaa jo työmatkalla, mutta mitään erityisiä hajuhaittoja ei ole havaittavissa. Päivän aikana deadlinet panevat adrenaliinin kiertämään kehossa, ja kello kolmelta totean aavistukseni olleen oikeassa: kainaloni haisevat todella pahalta. Panikoin, mikä lisää hikoilua ja hajua. Työpaikan vessasta löytyy onneksi suihkutettava dödö yhteiskäyttöön. Vietän illaksi sopimani illallisen kosketusetäisyydellä kahden ihmisen välissä ja olen erittäin kiitollinen toimivista antiperspiranteista.

On mahdollista, että kookosöljy tarvitsisi toimiakseen useamman päivän testauksen, mutta oma hikeni on yleensä aika voimakkaan tuoksuista, joten pidempiaikaiset vaikutukset jäävät testaamatta.

Tuomio? 1/5. Sisäistä hippiään kunnioittaville kookosöljy on mainio vaihtoehto.
 

 

6. Liukuvoiteena

Miksi? Jos vesiliukoinen liukuvoide ei sinulle sovi tai kärsit emättimen kuivumisesta, kookosöljy voi olla hyvä vaihtoehto. Muista, että sitä ei voi käyttää lateksisten kondomien kanssa, koska se heikentää lateksin rakennetta!

Mitä teen? Kookosöljy sopii käytettäväksi silikonisten, lasisten, metallisten ja keraamisten seksilelujen kanssa. Koska kookosöljyä voi käyttää myös hierontaöljynä, seksin voi aloittaa vartalohieronnasta ja siirtyä hiljalleen intiimialueisiin.

Miltä tuntuu? ”Muru, voisitko mennä koiran kanssa vähän pidemmälle lenkille. Ai miksi? No kun mun pitäisi nyt runkata.” Asetan jo tutuksi käyneen öljypurnukan ja pikkulusikan sekä dildon viereeni yöpöydälle. Asetelma on jokseenkin koominen. Liukastan dildon nokareella öljyä, ja homma sujuu lempeästi.

Vaikka testasin öljyä soolona, se sopisi hyvin myös partnerin kanssa käytettäväksi. Kookosöljy on mielestäni miellyttävä oraalileikkeihin, sillä sen maku ja tuoksu ovat hyvin mietoja. Ylipäätään petipuuhissa kannattaa muistaa, että öljy voi tahria, joten mieti, haluatko panna esimerkiksi pyyhkeen suojaamaan lakanoita.

Tuomio? 4/5. Herkullinen liukastin on lelujen ja suuseksin harrastajien paras kaveri.
 

 

7. Suun puhdistajana

Lily_Kookosoljy2.jpg

Miksi? Tässä vaiheessa testiviikkoa jo ulkoa osaamani Kookosravinto.fi-sivuston mukaan kookosöljyn purskuttelu suussa edesauttaa suun terveyttä, valkaisee hampaita ja raikastaa hengitystä. ”Öljy käyttäytyy purskuttelussa puhdistavana aineena. Se ’vetää’ itseensä bakteereja ja muita suussa olevia haitallisia pöpöjä mukaan”, sivustolla kirjoitetaan.

Mitä teen? Ota ruokalusikallinen öljyä ja anna sen sulaa öljyksi suussa. Purskuttele 15–20 minuuttia samaan tapaan kuin suuvettä. Sylkäise lopuksi öljy roskikseen, sillä se voi tukkia viemärin.

Miltä tuntuu? ”Säästin” purskuttelun testiviikkoni viimeiseksi tehtäväksi, sillä pelkkä ajatus siitä yököttää. Suljen silmäni ja panen öljylusikan suuhuni. Saan pyhällä hengellä pidettyä öljyklöntin suuni sisäpuolella. Kun öljy on sulanut, aloitan purskuttelun ja klikkaan Netflixin päälle. Jonkin ajan kuluttua katson kelloa: viisi minuuttia takana. Miten helvetissä voi olla mahdollista, että olen purskutellut vasta viisi minuuttia?! Jatkan purskuttelua ja yritän keskittyä ohjelmaan. Menee hetki ja tajuan suuni olevan todella, todella täynnä. Purskuttelu on lisännyt syljeneritystäni, joten lähden keittiöön hakemaan talouspaperia, johon sylkäistä ylimääräisen sylki–öljy-fuusion.

Pian istun sängyllä 20 öljysylkisen talouspaperin keskellä. 14 minuuttia on kulunut, mutta en pysty enää. Poskiin sattuu, kieli on turta. Syljen loputkin seokset pois suustani. Nieleminen ällöttää. Menen pesemään hampaani. Pesun jälkeen suussa tuntuu kyllä erityisen puhtaalta ja ikeneni ovat terveen näköiset. Mutta tekisinkö tätä uudestaan? No, ase ohimolla pakotettuna ehkä. EHKÄ.

Tuomio? 0/5. Kenenkään ikenet eivät ole tämän arvoisia.

 

Teksti: Anne Kantola
Kuvat: Istock photo

 

Kommentit (19)
  1. Muihin kohtiin en osaa sanoa, mutta eihän vesiliukoista ripsaria oikein öljyllä saakaan helposti puhdistettua. Toimii vedenkestävän (eli rasvaliukoisen!) ripsarin kanssa! Tai no kookosöljyä en ole testannut, mutta muita öljyjä (oliivi, aqualan oil, vauva) kyllä ja niillä teho hyvä! Mieluummin öljyä kuin kestäville meikeille suunnattua jytyä putsaria.

    Purskuttelu, tai kommenteissa ohjeistettu huljuttelu, menee kyllä testaukseen!

  2. Vink vink! Meikkejä putsatessa naama kannattaa ensin kastella vedellä niin, että ripsarit leviää. Sitten vasta hieroa öljy käsin kasvoihin, ja tämän jälkeen pyyhkiä meikit pois kostealla vanulapulla, konjac-sienellä tai millä nyt tykkää. Niin, homma toimii siis ihan kaiken meikin putsaamiseen, ja kookosöljyä käyttäessä kannattaa myös ensin sulatella se mahdollinen paakku käsien välissä öljymäiseksi. 😉

    Tällä menty jo ainakin 5 vuotta, iho kiittää ja ripsetkin on ihan tallella. Tosin kookosöljyn vaihdoin jossain kohti jojobaan. Näin kylmänäppisenä kyllästyin öljyn sulattelun hitauteen talvikuukausina.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *