Kiroiletko paljon? Hyviä uutisia – se on merkki avarakatseisuudesta

Toimitus

Avoin, ulospäinsuuntautunut, sovinnollinen, tunnollinen ja neuroottinen.

Näitä viittä ominaisuutta on totuttu nimittämään psykologiassa viideksi suureksi persoonallisuuden piirteeksi, englanniksi The Big Five. Tutkimuksissa on vuosikymmenten varrella selvitetty esimerkiksi, tuleeko ihmisistä sovinnollisempia ja vähemmän neuroottisia iän myötä.

Nyt tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa viittä suurta persoonallisuuden piirrettä hyödynnettiin kun tutkittiin, millaisia arkipäiväisiä asioita eriluonteiset ihmiset muita todennäköisemmin tekevät. Ensin tutkijat Benjamin Chapman Rochesterin yliopistosta ja Lewis Goldberg Oregonin tutkimusinstituutista pyysivät liki 800 ihmistä määrittelemään, miten tarkasti sata erilaista luonteenpiirteisiin liittyvää adjektiivia kuvaavat heitä: ovatko he esimerkiksi häveliäitä, hiljaisia, energisiä, ystävällisiä, anteliaita, siistejä, rentoja, oikukkaita tai taiteellisia. Neljä vuotta myöhemmin tutkijat kysyivät samoilta ihmisiltä, kuinka usein he olivat edeltävän vuoden aikana tehneet 400 erilaista arkista asiaa, ja vertasivat tuloksia siihen, millaisia tutkittavat olivat aiemmin sanoneet olevansa luonteeltaan.

Tällaisia yhteyksiä tutkijat löysivät:
 

Avoimet ihmiset lukevat muita useammin runoja, polttavat pilveä, kiroilevat muiden kuullen, syövät mausteista ruokaa aamupalalla ja hengailevat kotonaan alasti. He myös fanittavat muita harvemmin mitään urheilujoukkuetta.

* Tunnolliset ihmiset lukevat vähemmän kirjoja ja kiroilevat harvemmin kuin muut ja myös pureskelevat lyijykyniä muita vähemmän.

Ulospäinsuuntautuneet ihmiset lilluvat porealtaissa, keskustelevat erilaisista tavoista tienata rahaa, puhuvat puhelimessa ajaessaan autoa ja sisustavat muita useammin.

Neuroottiset ihmiset lukevat seuranhakuilmoituksia ja viettävät tunnin päivässä haaveillen muita useammin sekä syövät todennäköisemmin masennuslääkkeitä.

Sovinnolliset ihmiset silittävät, leikkivät lasten kanssa, tiskaavat ja laulavat suihkussa ja autossa muita useammin.
 

BBC:n uutinen tutkimuksesta muistuttaa, että tällaisten tutkimusten avulla voidaan saada aikaan hyvää: kun esimerkiksi selviää, minkäluonteiset ihmiset ovat muita enemmän kallellaan epäterveellisiin elämäntapoihin, heille voidaan kohdentaa erilaisia terveyskampanjoita entistä tehokkaammin. Toisaalta tutkimuksella on myös kevyempi puolensa: ahkera kiroilija voi esimerkiksi vedota siihen, että ärräpäiden päästely on vain merkki omasta avarakatseisuudesta.
 

Lue myös:

Teetkö työsi väärin? jatka vain

Miksi käperrymme hyvän mielen kuplaan?

 

Teksti: Laura Kangasluoma
Kuva: A-lehtien kuva-arkisto

 

Kommentit

YES
Rohkaisua sinulle

Olipa mielenkiintoinen kirjoitus! Mmm.. taitaa löytyä useampaa piirrettä...

 

 

Kommentoi