Kolme knoppitietoa oluesta

 

1sivu_haavanparaneminen_preview.jpg

Ainahan se on helteellä mielessä, nimittäin huurteinen eli bisse eli olut! Ja Helsingin Rautatientorilla on parhaillaan käynnissä Suuret oluet, pienet panimot -olutjuhla, jossa sitä voi maistella. Tapahtuman kunniaksi jaamme kolme olutknoppia heinäkuun Trendistä, ole hyvä!

1. Hittiolut on nyt sorttia India Pale Ale eli IPA.

IPA syntyi 1700-luvulla Keski-Englannissa, kun Intiassa taisteleville brittisotilaille piti saada kotimaista olutta. Jotta olut kestäisi kolmen kuukauden laivamatkan Intiaan, se piti humaloida vahvasti.

2. Nouseva trendi on hapan olut.

Sen tekemisessä käytetään villihiivoja, kuten Brettanomyces-hiivaa tai maitohappobakteereja. Alkon valikoimista esimerkiksi Saison Dupont Biologique on hapan olut.

3. Syy, miksi sinäkin olet tottunut juomaan vaaleita lagereita, johtuu kieltolaista.

Oluet jaetaan kahteen päätyyliin: pohjahiiva eli lager ja pintahiiva eli ale. Ennen kieltolakia Suomessa juotiin molempia. Kieltolain päätyttyä vuonna 1932 oluenvalmistus siirtyi Alkon valvontaan, ja Alko maksoi panimoille saman litrahinnan kaikesta oluesta. Niinpä panimot rupesivat tekemään olutta mahdollisimman halvalla, mikä tarkoitti yleensä vaaleapaahtoisia lagereita. Panimotoiminnan säätely päättyi 1995.

Juttua varten on haastateltu panimoravintola Bryggerin ravintolapäällikkö Olli Majasta. Suuret oluet – pienet panimot -tapahtuma Helsingin Rautatientorilla 24.-26.7.2014

Teksti: Julia Thurén, jonka inhokkiolut on belgialainen suklaaolut

Kuva: A-lehtien kuvatoimitus

Kommentit (2)
  1. Vahvasti humaloidut oluet ovat varsinkin rapakon takana niin suosittuja, että humalan hinta nousee ja saatavuus laskee melkoista tahtia. http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2014/05/13/humala-kallistuu-syy-on-olut-hipsterien/20146717/137

    Valitettavasti Suomen puolella esimerkiksi Alko ei vielä aivan ole tähän useamman vuoden jatkuneeseen trendiin ehtinyt mukaan, vaan toi kesäoluttarjontaansa käytännössä pelkkää vehnäolutta.

  2. Ipa oli viime kesänä trendikästä…Voihan sitä toki edelleen juoda, eihän se sitä estä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *