Kotiäiti nousi toimitusjohtajaksi – ja tarina syyllistää kaikkia naisia

decide-you-just-cant-say-goodbye-yet-anyway.gif

On vaikea päättää, mistä aloittaa  niin moni asia Helsingin Sanomien tuoreessa jutussa Alkon toimitusjohtajasta Hille Korhosesta pani puuskuttamaan. Korhosta oli haastateltu, sillä hänet on valittu Nokian Renkaiden uudeksi toimitusjohtajaksi. Valinta tekee Korhosesta ainoan naistoimitusjohtajan isossa suomalaisessa pörssiyhtiössä. Itse nimitys ilahduttaa, mutta ei tapa, jolla siitä kerrottiin.

Jutun otsikkoon ja heti alkuun isoon rooliin oli nimittäin nostettu se, että siinä missä yleensä pitkään kotona olemisen on ajateltu torppaavan äitien urakehitystä, Korhonen on ollut kotona yhteensä SEITSEMÄN vuotta, ja katsokaas vain, tämä sankarillinen ihmeolento on silti edennyt.

Korhosen kotivuosien korostaminen tuntui syyllistävän kaikkia työssäkäyviä äitejä: jos olet pitkään kotona ja töihin palattuasi eteneminen tyssää, itseäsi saat syyttää, sillä Korhosen esimerkki osoittaa, että ei vuosien työtauko urakehitystä estä  ja jos teet toisin ja palaat töihin edistämään uraasi lapsen ollessa pieni, olet kamala vanhempi, sillä kyllä se ura siellä odottaisi, vaikka jäisitkin vuosiksi kotiin.

Ongelmallista jutussa on myös se, että siinä ei nosteta millään tavalla esiin sitä, että Korhonen oli kotona ensimmäiset viisi vuottaan silloin, kun hänen nykyään 30- ja 29-vuotiaat lapsensa olivat pieniä  eli lyhyellä laskutoimituksella 1980- ja 90-lukujen vaihteessa. Millään tavalla jutussa ei puututa siihen, että työelämän olosuhteet ja vaatimukset ovat parissa vuosikymmenessä muuttuneet. 

Kirsikan puuskutuskakkuuni sain jutun loppupuolella, kun Korhonen sanoo:

”Jokainen, jolla on kaksi pientä vilkasta lasta tietää, miten heidän kanssaan kotona oleminen kehittää organisointitaitoja.”

Olen aina miettinyt, että jos oma kollegani sanoisi vanhempainvapaalta palattuaan noin, loukkaantuisin. Lauseessa kun tuntuu vertautuvan pikku-Turon saaminen kurahaalareihin siihen, että Juha-Petterin saa suostuteltua tekemään Power Pointin palaveriin.
 

Lily_Byline_Laura.jpg

Lue myös:
19 oivallusta parempaan työelämään  – mukana vinkki puolison valinnasta 
Millaista on lähteä talveksi tekemään töitä Thaimaahan?

 

 

Kommentit (31)
  1. Miksi Suomessa kaikki osapuolet (toimittaja ja jutun aihe) syyllistyvät saman tien jos artikkelissa mainitaan nainen, äitiys ja lastenhoito?

  2. Itse vielä lapsettomana mutta mahdollisesti tulevana äitinä mietin, että miten se että on ollut kotona lasten kanssa pitäisi merkitä CV:hen? Jos siis on sellaisessa tilanteessa ettei vanha työ ole odottamassa, niin eikö aukko CV:ssä tulkita sitten työttömyydeksi?

    1. Mangonsiemen
      30.3.2017, 09:08

      Kyllähän CV:ssä voi oman harkinnan mukaan mainita esimerkiksi työttömyyden aikana tehdyt vapaaehtoistyöt. Muutenkin erityisesti silloin, kun ura ei sovi standardiputkeen, täytyy käyttää luovuutta siinä, miten markkinoi oman osaamisensa ja työ-/elämänhistoriansa potentiaalisille työnantajille esim. välivuosi Kaakkois-Aasiassa paransi kielitaitoa ja opetti vuorovaikutustaitoja, seitsemän vuotta kotona kolmen lapsen kanssa opetti itsehillintää, suunnitelmallisuutta, kilpaurheilu-ura opetti kurinalaisuutta ja ryhmähenkeä jne. Aivan yhtä laillahan se, mitä jostakin työstä tai esimerkiksi potkuista on oppinut on henkilökohtaista. Asioista varmaan kannattaa mainita CV:ssä, jos itse kokee, että ne ovat oman osaamisen kannalta merkittäviä ja jättää mainitsematta, jos ei oppinut mitään hakemiensa töiden kannalta olennaista tai CV pursuaa muutenkin hienoja asioita. Itse en laita äitiyttä CV:hen, mutta ymmärrän hyvin, että opiskelukaverini, joka sai kolme lasta opintojen aikana, eikä siksi ole ollut alan töissä ennen valmistumista saattaa laittaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *