Kuinka tullaan onnelliseksi?

sitaatti_103_0.jpgElämä voi olla sekaisin ja silti tasapainossa, sanoo onnellisuustutkija. Onnellisuuden kaava on ratkottu, näin sinäkin löydät tasapainon.
 

Emma Seppälä, Stanfordin yliopiston myötätunnon ja altruismin tutkimuskeskuksen tiedejohtaja kertoo:

”Hippien hommaa. Näin ajatteli suurin osa Irakista ja Afganistanista palanneista amerikkalaissotilaista, joiden meditaatio- ja joogaharjoituksia muutama vuosi sitten seurasin.

Harjoitukset olivat osa tutkimusta, jossa minä ja muut tutkijat etsimme keinoja lieventää sotilaiden posttraumaattista stressihäiriötä.

Ymmärrän, mistä sotilaiden epäluulo kumpusi. Miten joogasalissa istuminen auttaisi rintamalla kauheuksia kokeneita sotilaita kohti onnellista arkea? He kuitenkin suostuivat harjoituksiin, sillä sekä ajatus terapiasta että mielialalääkkeiden syömisestä ahdisti heitä.

Aloitin selittämällä, mitä meditaatio on: hengittämistä, ei sen ihmeellisempää. Oikealla hengitystekniikalla voi rauhoittaa itseään tehokkaasti. Ja siitä puolestaan on kyse minun tutkimusalassani eli onnellisuudessa: onnellisuus on sisäistä rauhaa. Se vain tuppaa unohtumaan meiltä.

Onnellisuuden tavoitteluun on länsimaissa alettu suhtautua kuin treeniprojektiin, jossa edetään panemalla yksi osa elämässä kerrallaan kuntoon. Jokaisen arjessa on kuitenkin jatkuvasti jotain, mikä on hyvin ja jotain, mikä on täysin rempallaan. Tutkimukset osoittavat, että ihminen voi olla onnellinen millaisissa olosuhteissa tahansa, jos hän kykenee keskittymään siihen, mikä on hyvin. Jos jumittaa ajatuksessa, että töissä on tympeää, on vaikea olla onnellinen perheen parissa, vaikka kotona olisi kivaa.

Etsimme onnellisuutta vääristä paikoista, sillä sekoitamme onnellisuuden nautintoon. Syvällinen onnellisuus – se, joka tutkimusten mukaan tekee meistä terveempiä, pitkäikäisempiä ja paksunahkaisempia myös silloin, kun epäonni osuu kohdalle – ei synny nautinnon purskahduksista, kuten uusimman teknisen laitteen hankinnasta.

Onnen kaava on yksinkertainen: tutkimukset osoittavat, että olemme onnellisia, kun voimme omalla toiminnallamme auttaa muita olemaan onnellisia – ja osaamme hengittää. Sen oppivat myös joogaavat sotilaat. Jo viikon harjoittelun jälkeen heidän ahdistuksensa alkoi helpottaa, ja vuoden jälkeen vaikutus oli pysyvä. Yksi heistä sanoi minulle myöhemmin: ’Kiitos, kun annoit minulle elämäni takaisin.’”
 

ASIANTUNTIJA: Emma Seppälä, 38, on Stanfordin yliopiston myötätunnon ja altruismin tutkimuskeskuksen tiedejohtaja. Seppälän suomalainen isoisä toimi Suomen suurlähettiläänä Yhdysvalloissa 1958–1965. Seppälän kirja The Happiness Track on myynnissä verkkokauppa Amazonissa.
 

td3_sannalehto_sotilaat_web_0.jpg

Dan Abramsonin Brogamats-firma valmistaa jooga-asentoihin valettuja Yoga Joe -sotilasfiguureita. Niiden tarkoitus on innostaa kaikkia kokeilemaan joogaa.

Teksti: Laura Kangasluoma  Kuva: Sanna Lehto

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *