Kumman sukulaisten luokse pyhinä?

Toimitus

JOULUKALENTERI

Pariskuntien jokavuotinen ikuisuuskysymys on se, missä seurassa joulua vietetään, kun kyselijöitä riittää molempien sukulaisista. Oman mausteensa soppaan tuo se, jos parilla on pieniä lapsia: moni mummi ja ukki heiluttaa joulun alla isovanhempi-korttia huolella ja ilmaisee mielipahansa siitä, jos ei pääsekään näkemään pikkunassikoiden jouluiloa.

Erilaisia ratkaisumalleja joulunviettoon riittää, joten punnitkaamme niiden plussat ja miinukset.
 

1) Vuorovuosina molempien sukujen luona

+ Tasapuolisuuden nimissä kukaan ei voi loukkaantua: molempien sukulaiset saavat saman verran huomiota. Toimii erityisesti pariskunnille, joiden suvut asuvat kaukana toisistaan, kun joulun saa viettää rauhassa yhdessä paikassa. Lisäksi vuorovuosijärjestelmä on selkeä silloin, kun vierailukohteita on enemmän kuin pariskunnan lapsuudenkodit: jos esimerkiksi sekä omat että puolison vanhemmat ovat eronneet ja sukulaiskohteita olisi näin ollen joulun alla neljä, vuorovuosijärjestelmällä tilanne pysyy hallussa.

– Vuorovuosisysteemi ei elä tilanteen mukaan. Se täytyy myös koordinoida omien ja puolison mahdollisten sisarusten kanssa, jos he käyttävät samaa järjestelmää: pitää varmistaa, ettei jonain vuona käy niin, että jommankumman vanhemmat uhkaavat jäädä joulunviettoon kokonaan yksin.
 

2) Joka vuosi jouluaatto toisen perheen luona ja joulupäivä toisen perheen luona

+ Järjestelmä on vuorovuosisysteemin tavoin tasapuolinen ja joustaa sitä enemmän. Samalla tulee nähtyä molempien suvut.

– Tulee nähtyä lyhyessä ajassa molempien suvut. Lisäksi järjestelmä toimii parhaiten vain niille pariskunnille, joiden perheet asuvat suht lähellä toisiaan – esimerkiksi Kemistä Kotkaan kun on parin päivän takia hieman raskasta matkustaa.
 

3) Joulu omassa kodissa – suvut tulkoon pariskuntien luo

+ Saa tehdä joulusta itsensä näköisen ja luoda omat perinteensä. Lisäksi molempien sukulaiset tulevat toisilleen tutuiksi, kun kaikki kokoontuvat saman katon alle.

– Jos molemmat ovat tottuneet omissa lapsuudenkodeissaan tarkkoihin jouluperinteisiin, joiden noudattamisesta ollaan tarkkoja, niiden sovittaminen yhteen tai toisaalta jättäminen kokonaan syrjään voi olla sekä pariskunnille itselleen että vieraileville sukulaisille kova pala.

 

Oman ajatuksensa aiheesta jakaa Lilyn Anna Karin -blogin Annakarin:

”Mieluiten viettäisimme joulua molempien lapsuudenkodeissa piipahtaen, mutta koska välimatka on pitkä, olemme yleensä joulunvietossa vuorovuosin molempien luona. Tänä vuonna katselemme Lumiukon minun perheeni kanssa, ja matkustamme Matin suvun luokse uutta vuotta juhlimaan. Unelmanani on, että jonakin vuonna saisin kaikki rakkaat jouluksi samaan paikkaan: ehkä sitten joskus, kun meillä on iso puutalo ja minä osaan väkertää kaikki jouluruoat itse.”

Miten te näette sukulaisianne jouluna?

 

 

LUE JOULUKALENTERIN AIEMMAT OSAT:

Mitä joulujuomaa tarjota glögin sijaan?
Miten rikkoa jää pikkujouluissa?

 

Kommentit

Sanph
Sanph

Meillä on menty vähän vaihdellen. Ensimmäisenä jouluna karkasimme yhdessä ulkomaille. Seuraava joulu vanhemmillani, sitä seuraavat kaksi joulua kumpikin erikseen omien sukulaistensa kesken ja nyt mennään jälleen minun vanhemmilleni. Eli käytännössä en ole uhrautunut kertaakaan, mutta puolusteltakoon tätä sillä, että poikaystäväni näkee sukuaan jatkuvasti, kun asumme hänen synnyinkaupungissaan. Itse olen muuttanut toiselle puolelle Suomea, ilman tukiverkostoa, niin se on ihan okei hänelle, että jouluja vietetään sitten minun synnyinsijoilla. Ja mä oon ihan jouluhöperö, eikä poikaystäväni niin välitä joulusta, joten hänelle se on vähän se ja sama, missä joulua vietämme.

Toimitus
Toimitus

Jos toinen on jouluhöperö ja toinen ei, homma on aika selvä. Nimim. "Sama homma -84" huutelee. ;)

Amma
Why you little!!

Meillä vietetään kaikkia kolmea systeemiä sekaisin. Asiaa kun ei helpota ainakaan se, että lapsen isovanhempien koteja on neljä ja isoisovanhempia kolme. Tämän vuoden suunnitelmat on edelleen auki, mutta näyttää siltä, että ollaan kotona ja molempien äidit tulevat käymään puolisoineen sekä miehen veljet, ehkä jopa isoisovanhempiakin tulee. Ukilla käydään todennäköisesti sitten joulupäivänä ja pidempi matka papalle tehdään perinteisesti välipäivinä. Tähänkin mennessä on onnistuttu näkemään kaikkia jossain välissä joulun aikaan, eikä ainakaan ääneen ole kukaan ilmaissut närkästymistään. Toki vaikka meillä on monta paikkaa, ne ovat kaikki noin 2-150km:n säteellä kotoa.

chaura
Misplaced

Me ollaan juhlittu monen monta joulua minun vanhempieni luona, osin sen takia että sisarukseni perheettöminä kokoontuvat vielä lapsuudenkotiimme jouluksi ja mieheni on välittömästi solahtanut osaksi tätä parvea eikä pistä asiaa pahakseen, ja isommalta osin koska Miehen suku asuu niin kaukana (Atlantin toisella puolella) ja sinne on a) kallista lentää, b) turha lentää alle kahdeksi viikoksi c) vaikea järjestää töistä ja opinnoista lomaa useaksi viikoksi keskellä pahinta jouluhässäkkää. Kahtena jouluna seitsemästä ollaan kuitenkin lennetty myös anoppilaan jouluksi ja oltu siellä sitten pitkään. 

Nyt kun on jälkikasvua tulossa, täytyy koko joulukuvio miettiä ihan uusiksi, senkin puolesta että haluaisimme varmasti lentää anoppilaan muulloinkin kuin vain jouluisin. Tämän joulun olemme vielä minun vanhemmillani töideni takia (asumme toistaiseksi samalla paikkakunnalla heidän kanssaan ja olen jouluna osin töissä) ja muksukin on vielä mahassa, mutta ensi vuonna kuvio taitaa mutkistua aika lailla. Kyseessä on myös molempien vanhemmille ensimmäinen lapsenlapsi, ja veikkaan että kumpikin puoli yrittää käyttää veto-oikeutta aika äänekkäästi saadakseen meidät luokseen jouluna. Pitäisiköhän tehdä periaatepäätös ja olla aina joulut keskenämme jossain kaukana kaikista, ja hoitaa sitten sukulaisvierailut jonkun muun pyhän aikaan.. :D

Toimitus
Toimitus

Pääsiäinen, vappu ja juhannus on ihan liian vähän hyödynnettyjä voimavaroja sukulaisrumbassa. :)

Elinaelise

Meillä on nyt jo monta vuotta noudatettu systeemiä, jossa jouluaatto vietetään miehen kanssa kahdestaan, joulupäivänä mennään moikkaamaan minun vanhempiani (asuvat samassa kaupungissa) ja tapaninpäivänä lähdetään muutamaksi päiväksi tapaamaan miehen sukulaisia. Ollaan koettu se tasapuoliseksi näin, bonuksena tulee käytännössä kolme juhlapäivää, eikä kukaan ole ainakaan mitään protestoinut. En sitten tiedä, muuttuuko tilanne jos meillä joskus on lapsia, mutta toistaiseksi on hyvä näin - ja musta on kivaa että ollaan voitu kahdestaan vietetyllä jouluaatolla myös ikään kuin korostaa, että me ollaan jo miehen kanssa perhe, ja luoda niitä omia perinteitä.

JenniV

Vietimme poikaystäväni kanssa viime joulun omien perheidemme kanssa, mikä olikin silloin varsin selvä asia. Tänä vuonna asian ratkaisemisesta muodostui kuitenkin hieman vaikeampaa, sillä kumpikin näkee omaa sukuaan melko harvoin ja etenkin jouluna haluaisi juuri päästä lähemmäs heitä. Nyt teemme niin, että jouluaaton ja joulupäivän vietämme minun sukuni luona, mutta joulun vieton jatkuminen tapahtuu sitten poikaystäväni perheen kanssa (eri kaupungissa). Katsotaan miten asia ratkaistaan taas seuraavana vuonna. Itse olen enemmän vuorovuosittaisen joulun vieton kannalla, joten voi hyvinkin olla, että ensi vuonna tehdään asiat taas toisinpäin.

Mirene (Ei varmistettu)

Meillä on käytössä kohdan 1 ja 3 sekoitus: jouluattot vietetään vuorovuosin minun tai avokin äidin kanssa, joulupäivänä/tapaninpäivänä matkataan sitten jouluaattona väliin jääneen luokse. Välillä systeemi tuottaa hieman huonoa omaatuntoa, koska äitini joutuu joka toinen vuosi viettämään joulua yksin, avokin äidillä yleensä on seuraa (hänen äitinsä, joku avokin veljistä, ystävä...). Haluan kuitenkin viettää joulun avokkini ja hänen perheensä kanssa (minullekin läheisiä), joten muita vaihtoehtoja ei oikein ole ollut.

Tänä vuonna systeemi on siis seuraava: aamulla avokin mummon (ja äidin) luokse aamupuurolle naapuripaikkakunnalle, sitten kolmen karvalapsen (=kissan) kanssa "mummolaan" tunnin ajomatkan päähän vuorokaudeksi ja 26.12 viettämään tapaninpäivää avoanopille. Joulupäivän vietämme rauhassa kotosalla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Sekoitus ykköstä ja kakkosta siis :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja "mummolalla" viittaan omaan äitiini :)

Nata - White Trash Disease

Juhani menee omien vanhempiensa luokse, meitsi tekee mitä huvittaa. Viime jouluna katsoin sarjoja netflixista yksin sohvalla ja söin sipsejä, tänä vuonna olen menossa joulua viettämättömän kollegan kanssa treffipubiin. Yks päivä vuodesta on tuo jouluaatto, sukulaisia voi nähdä kaikkina muinakin päivinä ;D

Toimitus
Toimitus

TREFFIPUBI!!!!!!!!! ISO KÄSI!!!!!! :))))

Ann. (Ei varmistettu)

Käsitän koko ajan paremmin, kuinka erikoinen meidän järjestelymme ilmeisesti on: Olemme viettäneet useamman joulun kaikki yhdessä. Minun vanhempani ovat esimerkiksi matkustaneet meidän asuinpaikkakunnallemme, jossa myös mieheni vanhemmat asuvat ja olemme istuneet kaikki saman joulupöydän ääressä.

CougarWoman
CougarWoman

Kommentti paisui omaksi postaukseksi

tanjatanja
Ei Beigeä

En suostu viettämään joulua kuin omieni parissa. Ajatuskin siitä että joulupöydässä ei olisi kaikkia niitä ruokia mitä haluan saa aikaan paniikkikohtauksen. 

Kommentoi