Kumman sukulaisten luokse pyhinä?

3_pariskunta_the-holiday.jpg

3_luukku.jpg

JOULUKALENTERI

Pariskuntien jokavuotinen ikuisuuskysymys on se, missä seurassa joulua vietetään, kun kyselijöitä riittää molempien sukulaisista. Oman mausteensa soppaan tuo se, jos parilla on pieniä lapsia: moni mummi ja ukki heiluttaa joulun alla isovanhempi-korttia huolella ja ilmaisee mielipahansa siitä, jos ei pääsekään näkemään pikkunassikoiden jouluiloa.

Erilaisia ratkaisumalleja joulunviettoon riittää, joten punnitkaamme niiden plussat ja miinukset.
 

1) Vuorovuosina molempien sukujen luona

+ Tasapuolisuuden nimissä kukaan ei voi loukkaantua: molempien sukulaiset saavat saman verran huomiota. Toimii erityisesti pariskunnille, joiden suvut asuvat kaukana toisistaan, kun joulun saa viettää rauhassa yhdessä paikassa. Lisäksi vuorovuosijärjestelmä on selkeä silloin, kun vierailukohteita on enemmän kuin pariskunnan lapsuudenkodit: jos esimerkiksi sekä omat että puolison vanhemmat ovat eronneet ja sukulaiskohteita olisi näin ollen joulun alla neljä, vuorovuosijärjestelmällä tilanne pysyy hallussa.

 Vuorovuosisysteemi ei elä tilanteen mukaan. Se täytyy myös koordinoida omien ja puolison mahdollisten sisarusten kanssa, jos he käyttävät samaa järjestelmää: pitää varmistaa, ettei jonain vuona käy niin, että jommankumman vanhemmat uhkaavat jäädä joulunviettoon kokonaan yksin.
 

2) Joka vuosi jouluaatto toisen perheen luona ja joulupäivä toisen perheen luona

+ Järjestelmä on vuorovuosisysteemin tavoin tasapuolinen ja joustaa sitä enemmän. Samalla tulee nähtyä molempien suvut.

– Tulee nähtyä lyhyessä ajassa molempien suvut. Lisäksi järjestelmä toimii parhaiten vain niille pariskunnille, joiden perheet asuvat suht lähellä toisiaan – esimerkiksi Kemistä Kotkaan kun on parin päivän takia hieman raskasta matkustaa.
 

3) Joulu omassa kodissa – suvut tulkoon pariskuntien luo

+ Saa tehdä joulusta itsensä näköisen ja luoda omat perinteensä. Lisäksi molempien sukulaiset tulevat toisilleen tutuiksi, kun kaikki kokoontuvat saman katon alle.

Jos molemmat ovat tottuneet omissa lapsuudenkodeissaan tarkkoihin jouluperinteisiin, joiden noudattamisesta ollaan tarkkoja, niiden sovittaminen yhteen tai toisaalta jättäminen kokonaan syrjään voi olla sekä pariskunnille itselleen että vieraileville sukulaisille kova pala.

 

Oman ajatuksensa aiheesta jakaa Lilyn Anna Karin -blogin Annakarin:

Mieluiten viettäisimme joulua molempien lapsuudenkodeissa piipahtaen, mutta koska välimatka on pitkä, olemme yleensä joulunvietossa vuorovuosin molempien luona. Tänä vuonna katselemme Lumiukon minun perheeni kanssa, ja matkustamme Matin suvun luokse uutta vuotta juhlimaan. Unelmanani on, että jonakin vuonna saisin kaikki rakkaat jouluksi samaan paikkaan: ehkä sitten joskus, kun meillä on iso puutalo ja minä osaan väkertää kaikki jouluruoat itse.

kysymys_sininen.png

Miten te näette sukulaisianne jouluna?

 

 

LUE JOULUKALENTERIN AIEMMAT OSAT:

Mitä joulujuomaa tarjota glögin sijaan?
Miten rikkoa jää pikkujouluissa?

 

Kommentit (15)
  1. En suostu viettämään joulua kuin omieni parissa. Ajatuskin siitä että joulupöydässä ei olisi kaikkia niitä ruokia mitä haluan saa aikaan paniikkikohtauksen. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *