Kun Saara Aaltoa ja Sara Forsbergia haukutaan, puolustajat parjaavat haukkujia ihan yhtä ilkeästi – mikä tässä yhtälössä mättää?

saara.jpg

”Mistä tää rakas Suomen media repii näitä juttuja, hienosti haluten mollata ja lannistaa jatkoonpääsyäni…” ”Tein parhaani, annoin kaikkeni siinä jäätävän väsymyksen sekavassa tilassa, ja Suomessa tuntuu, että suuri negatiivisuuden aalto vain sulkee mut sisäänsä ja mikään ei riitä…”

Nämä lauseet kirjoitti viime viikolla Facebook-seinälleen laulaja Saara Aalto, joka on mukana Ison-Britannian X Factor -kilpailussa. Kun Suomessa on uutisoitu Aallon etenemisestä kisassa, moni juttu on keskittynyt siihen, mikä Aallolla on mennyt pieleen: milloin on kuvailtu hänen lauluvalintaansa karmeaksi mokaksi, milloin sanottu, että hän pääsi jatkoon rimaa hipoen.

Aallon statusta komppasi omalla Facebook-seinällään laulaja ja Talent Suomi -ohjelman tuomari Sara Forsberg.

”Tuntuu, että turhan monessa minusta ja muista artisteista kirjoitetussa jutussa toivotaan epäonnistumista ja liioitellaan sanomiamme asioita ja jos aidosti ollaan onnellisia tai ylpeitä jostain saavutuksesta niin heti väitetään että ’joo, kyllä sillä on kusi kihahtanut päähän’.”

Forsbergin ja Aallon kommentit olivat tervetullut vastaus uutisoinnille, jossa maailmalla uraa luovien suomalaisten tekemisistä kirjoitetaan lähinnä pohtien, koska menee puihin – koska puihin se menee, eihän Suomessa usein muuta voida kuvitellakaan.

Valitettavasti kommentit kuitenkin vain ruokkivat samanlaista uutisointia.
 

Negatiivisuuden ketju etenee näin: Verkkojutut kirjoitetaan mokia korostavalla kärjellä. Lukijat klikkaavat juttuja ja käyvät kommentoimassa niitä ilkeään sävyyn (”Laittaa vaan Suomen maineen pilalle.” ”Vaikutit liian epätoivoiselta, kitisevältä kakaralta.” ”Eiköhän tämä jo riitä Saarasta tällä erää?”). Tämän jälkeen juttujen kohteet tai heidän faninsa tulistuvat uutisista. He parjaavat sekä juttujen tekijöitä, klikkaajia että niitä, jotka juttuja ilkeästi kommentoivat, ja ovat aivan yhtä törkeitä kuin negatiiviset kommentoijatkin.

Ilmiön huomasi esimerkiksi Forsbergin statuksessa: Siinä missä valtaosa faneista tsemppasi ja kehui Forsbergiä hienosti sanomalla ”älä välitä muiden mielipiteistä, olet upea”, osa meni pidemmälle. Forsbergiin kolumnissaan viitannut toimittaja Laura Friman sai kommenttiketjussa kuulla olevansa ”satunnainen ihmisperse, joka on suoltanut paskakolumnin” ja ”vittu mikä loso”.

Eli näin siis vastattiin Facebook-statukseen siitä, että Suomessa on negatiivinen ilmapiiri. Jokin tässä ei täsmää, vai olenko se vain minä, jota tämä häiritsee?
 

Ratkaisun avaimet ovat meistä jokaisen käsissä. On harmillista, että Suomesta maailmalle lähteviä artisteja ei kannusteta tarpeeksi ja heidän tekemisistään kirjoitetaan niin mediassa kuin some-kommenteissakin usein miettien, koska kaikki kosahtaa.

Paras tapa lopettaa negatiivisesta lähtevä kirjoittelu on kolmiportainen:

1) Älä seuraa medioita, jotka kirjoittavat ulkomailla etenevistä suomalaisista tarkoituksellisen negatiivisesti.

2) Jos törmäät turhanpäiväiseen haukuntaan jutussa tai somessa, älä vastaa siihen paskamyrskyllä.

3) Kannusta kaikissa kanavissa niitä, joille toivot menestystä, ja jätä kommentoimatta niitä, joista et niin välitä. Sillä mitä ihmeen väliä jollekulle, joka ei tykkää Saara Aallon musiikista, on sillä, pärjääkö hän laulukilpailussa Isossa-Britanniassa?

 

Lily_Byline_Laura.jpg

 

Lue myös nämä:
 Miksi Jennifer Anistonin pitäisi ajatella mitään Angelina Jolien ja Brad Pittin erosta?
Miksi käperrymme hyvän mielen kuplaan?

 

Kuva: A-lehtien kuvapalvelu / Kirsi Tuura

 

Kommentit (2)
  1. Eli onko nyt sitten näin että niiden jotka vähän ikävämielisesti kommentoi johonkin, pitää lopettaa kaikkien medioiden seuraaminen, koska jokapuolellahan noita kahta hehkutetaan ja hypetetään? 

  2. Hahah, näinhän se menee ”kritiikkiä kritiikistä” 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *