Kunnianosoitus faneille vai väkisin väännettyä rahastusta – kannattaako Todella upeeta -leffa mennä katsomaan?

abfab.jpg

1) Ei, jos et ole sarjan fani

Todella upeeta -tv-sarja oli 90-luvulla ilmiö, koska se toi naiset tv-ruutuihin uudessa valossa: Patsy (Joanna Lumley, vas.) ja Edina (Jennifer Saunders) ryyppäsivät, juhlivat ja kohtelivat läheisiään – erityisesti Edinan tytärtä Saffyä (Julia Sawalha– poikkeuksellisen huonosti. Kaksikko käyttäytyi tavoilla, jotka oli populaarikulttuurissa siihen saakka varattu pääasiassa rakastettaville miesrentuille, ja sillä he saivat ensin Brittein saaret ja sitten koko maailman puolelleen.

”Valtavan fanijoukon odotusten hallinnoiminen oli leffaa tehdessä haastavaa ja huolettavaa”, elokuvan ohjaaja Mandie Fletcher myönsi, kun haastattelin häntä Lontoossa. ”Mutta jos katsoja nauraa ääneen kuusi kertaa, silloin leffa on hauska, sellaisen säännön olen kuullut.”

Väitän, että tarvittava määrä nauruja irtoaa vain sarjan faneilta. Leffan elokuvalliset ansiot jäävät nimittäin kauas sarjan kulttuurisesta merkityksestä. Ohjaaja Fletcheriä se ei haittaa.

Tämä ei ole ystäväbisnestä, tämä on showbisnestä, eikä kaikkia voi miellyttää. Sen olen oppinut työtä tehdessä jo varhain. Erityisesti monet naiset yrittävät saada kaikki pitämään itsestään, vaikka eivät itse pidä kaikista. Minä vapauduin, kun annoin ihmisille oikeuden olla pitämättä minusta ja tekemisistäni.

 

2) Kyllä, jos rakastit sarjaa

Faneille uutiset AbFab-leffasta ovat hyviä: elokuva on kuin tv-sarjan jakso, mutta pidennetty ja 90-lukua vauhdikkaampaa kuvakerrontaa. Huumori pohjaa aivan samaan kuin sarjan aikoinaan. Patsy ja Edina eivät ole kypsyneet ja seestyneet vaan ovat juuri samanlaisia kuin silloin ennenkin. Ja se on mahtavaa.

Useimmiten teen töitä nuorten näyttelijöiden kanssa, ja minun pitää ohjata heitä löytämään hahmonsa. AbFabissa sitä ei tarvittu. Koko porukka on tuntenut hahmonsa ja toisensa alusta asti, 25 vuotta. Minun tehtäväni oli pitää heidät aisoissa”, ohjaaja Fletcher sanoo.

”Minulle tärkeintä oli, että kaikki lähtivät kuvauksista sillä fiiliksellä, että heillä oli ollut kivaa. Se sai myös leffan näyttämään siltä, että kaikilla on kivaa. En kestä pitkiä naamoja.

Uskallan melkein luvata, että niitä ei fanien joukossa tule näkymään.

 

Teksti: Laura Kangasluoma
Kuva: © 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

 

Kommentit (6)
  1. Tarkkuutta käännöksiin, kiitos! ”En kestä pitkiä naamoja.” Suomessa ei puhuta pitkistä naamoista ”why the long face?”, vaan että joku murjottaa, on nyrpeä, myrtsi, ankea… Vaihtoehtoja riittää!

  2. Anumaaria78
    23.8.2016, 20:10

    Hieman överiksi tämä meni, mutta eikös sen kuulunutkin! Takuunaurut sarjaa katsoneille ainakin. Menkää katsomaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *