Kuukauden tyylimuusa: ”Onnellisuus ei ole tavoittelemisen arvoista”

web_rosa10_0.jpg

Positiivisen psykologian harjoittaja Rosa Nenonen, 32, kertoo tyylistään ja oivalluksestaan. Tämän jutun lukeminen saattaa muuttaa näkemyksesi siitä, mikä elämässä on tärkeintä.

”Mikään ei ole vain sitä, miltä se näyttää. Opin tämän mallivuosinani, jolloin kohtasin lukemattoman määrän erilaisia ihmisiä. Vaikka olosuhteet vaikuttaisivat täydellisiltä, niiden keskellä elävät ihmiset saattavat olla täysin hukassa. Ylelliset puitteet ja glamour eivät ole itseisarvo, eikä niistä pysty nauttimaan ennen kuin voi sisimmässään hyvin.

Aloitin mallintyöt 14-vuotiaana ja olen asunut Pariisissa, Milanossa, Barcelonassa, New Yorkissa ja San Franciscossa. Vuodet mallina antoivat minulle pohdinta-aikaa, jonka seurauksena päädyin nykyiseen työhöni. En olisi osannut valita tätä alaa suoraan lukiosta.

Tutustuin positiiviseen psykologiaan asuessani San Franciscossa. Kyseessä on psykologian osa-alue, joka keskittyy ihmisen hyvinvointiin ja voimavaroihin sekä niiden tukemiseen ja vahvistamiseen. Opiskelin New Yorkissa, vaikka matkaaminen länsi- ja itärannikon välillä vaatikin paljon järjestelyä.

web_rosa8.jpg

”Meidän on mahdotonta ohjata elämäämme, jos emme ensin opettele ohjaamaan mieltämme.” Roy F. Baumeisterin ja John Tierneyn teos Willpower kuuluu Rosan luottolukemistoon.

Muutimme mieheni kanssa Suomeen viime kesänä. Täällä olen pitänyt luentoja ja työpajoja, joissa käsitellään mielen vaikutusta ihmisen toimintaan. Tahdon auttaa ihmisiä hyödyntämään omaa potentiaaliaan. Elämme maailmassa, jossa meillä on vain vähän rajoitteita ja rajattomasti mahdollisuuksia. Tämä herättää monissa riittämättömyyden tunteita ja sisäisen ristiriidan: Mitä valitsen kaikista vaihtoehdoista? Mihin kykyni riittävät? Mitä jos minusta ei ole mihinkään?

Haluaisin muuttaa suomalaisten käsityksen itsensä kehittämisestä.

Täällä keskitytään lähinnä fyysisen kunnon ylläpitämiseen, vaikka nykytiedon valossa myös mielen huoltamisen tulisi olla osa arkeamme. Silti henkisestä hyvinvoinnista puhutaan useimmiten tutkimustasolla tai täytenä hörhöilynä. Näiden kahden ääripään välimuoto, jokin tavallinen ja kenelle tahansa sopiva keino ja sen konkreettiset sovellukset hoitaa mieltään puuttuvat. Tässä on työni ydin.

Jos saisin antaa neuvon 20-vuotiaalle itselleni, kehottaisin keskittymään päämäärän sijasta prosessiin. Harrastin nuorena kilpavoimistelua, joten olen saanut osani tavoitekeskeisestä täydellisyyden ihannoinnista. Mutta kun yksi tavoite täyttyy, uusi on jo syntynyt. Mikään ei riitä eikä tee meitä tyytyväiseksi, ellemme ala nauttia myös prosessista.

Urallani olen oppinut, että on tultava sinuiksi sen kanssa, ettei kaikki mene aina suunnitelmien tai omien vaatimusten mukaan. Jos hyväksyy vain täydellisen lopputuloksen, joutuu aina pettymään. Kun keskittyy siihen, että kaikissa asioissa voi kehittyä, elämä alkaa tuntua paljon palkitsevammalta.

En pidä onnellisuutta tavoittelemisen arvoisena. Negatiiviset tunteet eivät ole huono juttu, eikä niistä pidäkään päästä eroon. Joskus tarvitsemme vähän angstia, jotta saamme asioita aikaan. Välillä jopa syvä kriisi on tarpeen, jotta voi uusiutua. Ongelmia syntyy, kun jää jumiin negatiivisiin tunteisiin. Jos olo tuntuu tahmealta, huomio kannattaa kiinnittää ajatteluun: onko se kielteistä ja itseä syyttelevää? On erotettava toisistaan fakta ja oma arviointi tilanteesta.

web_rosa11.jpg

Rosa suosittelee katsomaan tutkija Brene Brownin TED-puheen  Listening to Shame  YouTubesta. ”Haavoittuvuus ei ole heikkoutta vaan innovaation, luo-vuuden ja muutoksen  synnyinpaikka”, Rosa sanoo. Mekko Carven.

Ihmissuhteet ovat opettaneet minulle, että mitä enemmän antaa, sitä enemmän saa. Elämäni keskiössä on rakkaus sekä merkitykselliseltä tuntuvan työn tekeminen.

Paras paikka maailmassa juuri nyt on Suomi. Rakastan täällä elämisen vaivattomuutta. Ympärilläni on perhe ja ystävät, ja kaikkialle on lyhyt matka. San Franciscossa työmatka saattoi viedä puolitoista tuntia. Toisaalta San Franciscolla on ainutlaatuinen ja inspiroiva puolensa. Siellä kaikki tekevät jotain uraauurtavaa ja toteuttavat rohkeasti unelmiaan.”

web_rosa5.jpg

Teksti: Sara Karlsson Kuvat: Suvi Kesäläinen julkaistu Trendi 01/2016

 

 

Kommentit (5)
  1. Super mimmi! Hienoja ajatuksia ja Rosa on upea!

  2. Tämä oli tammikuun Trendin kenties paras juttu, otin artikkelin ihan erikseen talteen epäinspiroivien päivien varalle. Kiitos teille ja Rosalle! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *