Kyllä, se on hyvä – 3 syytä, miksi Wonder Woman -elokuva kannattaa katsoa

Toimitus

1. Siinä on upeita taistelukohtauksia, joiden kantava voima on nainen

Wonder Womanin katsominen on valtavan pysäyttävää siksi, että sitä seuratessa tajuaa, miten harvoin näkee naisia toimintaelokuvien taistelukohtauksien päähahmoina. Silloin kun naiset ovat päässeet esimerkiksi Batmanin ja Teräsmiehen varjoista mukaan taisteluun, kuten viime vuosien sarjakuviin perustuvissa elokuvissa Guardians of the Galaxy ja The Avengers, naiset ovat olleet jäseniä isommassa jengissä. He ovat olleet mukana taisteluissa, joiden kantavat voimat ovat lopulta olleet miehiä.

Wonder Womanissa on toisin. Varsinkin elokuvan alku, jossa kuvataan Ihmenaista eli Dianaa (Gal Gadot) kotisaarellaan amatsonisotureiden kanssa, saa hieromaan silmiä, niin harvinaista herkkua se on: pelkkiä naisia treenaamassa jousiammuntaa, lähikamppailua ja hyökkäyksiä ratsain, upeasti kuvatuissa taistelukohtauksissa. Elokuvan myöhemmissäkin vaiheissa, kun Diana taistelee miesten rinnalla, hän on yksin se, joka hoitaa homman kotiin. Seuraava toive olisi jatko-osa, jossa Ihmenainen ei joutuisi juoksemaan pakkassäässä paljain käsin ja jaloin samalla, kun miehet taistelevat hänen rinnallaan paksuissa talvipalttoissa.

 

2. Se viihdyttää, vaikka ei tuntisi alkuperäistä sarjakuvaa

En itse ole sarjakuvien tuntija, mutta olen silti nähnyt viime vuosina monta Marvelin ja DC Comicsin sarjakuviin perustuvaa elokuvaa. Niitä katsoessani minulle on tullut monta kertaa tunne, että juoneen on upotettu sisäpiirivitsi tavalla, joka on alleviivannut omaa ulkopuolisuuttani – sitä, että tätä ei tajua, jos ei tunne alkuperäistä tarinaa.

Älkää ymmärtäkö väärin, minusta on ihanaa, että faneille annetaan leffoissa omat kädenojennuksensa, mutta parhaimmillaan ne tehdään niin, etteivät ne häiritse meidän muiden katselukokemusta. Wonder Womanissa ei tuntunut kertaakaan siltä, että jotain olisi mennyt ohi.
 

3. Se saa pohtimaan nykymaailman menoa

Elokuva sijoittuu ensimmäiseen maailmansotaan: Diana saapuu syrjäiseltä saareltaan Lontoon kautta sodan repimään Eurooppaan ja toivoo löytävänsä sodan jumalan Areksen – ja hänet tappamalla lopettamaan kaikki sodat.

Sijoittamalla tapahtumat aikaan, jolloin esimerkiksi Isossa-Britanniassa naiset eivät saaneet äänestää, ohjaaja Patty Jenkins (nainen on muuten yhä harvinaisuus toimintaelokuvien ohjaajana) saa Ihmenaisen ihmettelyjen kautta nostettua esiin sukupuolten epätasa-arvon kysymyksiä: Ihmenainen miettii, miksi hänen pitäisi pukeutua tukalaan mekkoon, onko korsetti omanlaisensa haarniska ja miksi naiset eivät ole mukana sotimassa. On virkistävää, että elokuvassa Dianan sukupuoli on ihmettelyn aihe kaikille muille paitsi hänelle itselleen, sillä hän on kasvanut uskoen, että hän on aivan yhtä kykenevä kuin kuka tahansa muukin.

Lisäksi elokuvan tapa pohtia ihmisen hyvyyttä ja pahuutta ja sitä, miten meistä jokaiseen mahtuu molempia, saa väkisinkin miettimään nykyhetkeä ja sitä, onko ihmiskunnalla toivoa.
 

Wonder Womanin ensi-ilta on perjantaina 2.6.
 


Lue myös:

Onko tämä vuoden 2017 tärkein elokuva?

Limaiset ahdistelijamiehet voittavat elokuvapalkintoja – saako heidän elokuvistaan silti tykätä?

 

Kuvat: Clay Enos / TM & © DC Comics

 

 

Kommentit

MarikaJohannaP
Hey girl

Mietin traileria katsoessa että onhan se niin siistiä että on tällaisia kunnon naishahmojakin. Vahvoja, upeita ja selviävät mistä vaan. Todella odotan että tämän pääsee katsomaan :)!

Toimitus
Toimitus

Kerro sitten mitä tykkäsit leffasta, kun olet nähnyt :)

MarikaJohannaP
Hey girl

Tykkäsin aivan järjettömän paljon! Oli jo aikakin saada action sankari joka on nainen, Lara Crofteista taitaa olla kymmenen vuotta. Kunnon toimintaa, huumoria ja sanomaa. En oikein osaa edes sanoin vielä kuvailla, mutta viisi tähteä.

Kommentoi