Kyllä, sinkki karkottaa alkavan flunssan – näin tankkaat sitä oikein

sinkki.jpg

Yhtä hyödyllistä kuin mummon mustaherukkamehu. Siltä tuntuu, kun on suurin toivein yrittänyt häätää flunssaansa sinkkitankkauksella. Sinkkiä on hehkutettu viime vuosina takuuvarmana flunssankarkottajana, mutta moni joutuu niistämään sinkkitablettien käytöstä huolimatta. Jos sinulla on sama kokemus, olet ehkä syönyt sinkkisi väärin.

Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä on analysoinut sinkistä maailmalla tehtyjä tutkimuksia. Hänellä on hyviä uutisia: tutkimusten mukaan suuret sinkkiannokset lyhentävät flunssaa keskimäärin kolmella päivällä. Kurkkukivun, nuhan ja yskän häätäminen on kuitenkin tarkkaa puuhaa.

Ensinnäkin, sinkki pitää imeskellä eikä niellä. Lisäksi tabletteja pitää napsia pitkin päivää, sillä sinkki on osoittautunut tehokkaaksi, jos sitä on syöty vähintään 80 milligrammaa päivässä. Monet imeskelytabletit sisältävät vain 2,5–15 milligrammaa sinkkiä, joten niitä tarvitaan peräti 6–32 päivässä. Eikä mikä tahansa tabletti kelpaa.

”Tutkimuksissa parhaat tulokset on saatu sinkkiasetaattitableteilla, mutta niitä ei myydä Suomessa. Meillä myytävistä vaihtoehdoista parhaita ovat tabletit, joissa on sinkkiglukonaattia. Niitä saa apteekista ilman reseptiä”, Hemilä sanoo ja jatkaa:

”Vältä sinkkisitraattia. Sitraatti sitoutuu sinkkiin, jolloin aine ei pääse vaikuttamaan nielussa kunnolla.”

Lisäksi sinkkitankkaus pitää aloittaa heti, kun ensimmäiset oireet iskevät. Jos tauti ehtii muhia muutaman päivän, sinkistä ei todennäköisesti ole enää apua.

”Flunssan hoitoa voi verrata huuliherpeksen hoitamiseen. Jos lääkkeen aloittaa heti, kun huulta alkaa kutittaa, se ehtii tehota. Jo puhjenneeseen rakkulaan lääke ei auta.”

Hoitoa kannattaa jatkaa muutamista päivistä viikkoon.

Psst:
Sinkin lisäksi flunssaa kannattaa häätää C-vitamiinilla. Sitä tarvitaan tutkimusten mukaan kuusi grammaa eli peräti kuusi poretabletillista päivässä. Ota sinkki ja C-vitamiini eri aikaan.

Teksti: Heini Maksimainen
Kuva:Getty Images

 

Juttu on julkaistu Trendissä 8/2016. Tilaa Trendi tästä.

Untitled-1.jpg

Lue myös:
Näin teet täydellisen CV:n
10 asiaa, joiden tekemisen voit lopettaa heti

 

Kommentit (2)
 1. Tapahtui kahvilassa:

  Nainen kaivaa laukustaan purkin  ja toteaa ystävättärelleen
  nää sinkkitabletit siis auttaa jos meinaa flunssa iskeä ja mä olen nyt syönyt näitä ennen reissuun lähtöä kun vähän on sellanen olo, että vois tulla kipeeksi. Mutta kun nää hei maistuu ihan h-vetin pahalle! Siis kun nää pitää imeskellä että ne tehoaisi.”
  Toinen nappaa purkin ja purskahtaa nauruun
  ”Vois kuule maistua paljon paremmalle, jos ostasit sellasta imeskeltävää laatua, nää on ihan tavan tabuja”

  PS: arvatkaapas kumpi henkilöistä on tarinan tässä jakava?

   

   

   

 2. Minkähän takia sinkki ja C eri aikaan :O Mulle kun suositeltiin apteekissa nimenomaan sellaista imeskelytablettia, joka sisältää molempia.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *