Lähtisitkö sinä töihin yläosattomissa? Tytti lähti osana Lupa näkyä -päivää!

tytti1.jpg

Yllä olevassa kuvassa on Ylen Vaakakapinan toimittaja Tytti Shemeikka tämän päivän työvaatteissaan. Mustissa housuissa, aurinkolaseissa ja paljaaseen yläkroppaan maalatussa t-paidassa.

Shemeikka, 28, on osa Ylen Vaakakapina-porukkaa, jonka kehopositiivisuuteen kannustava teesi on: Lopeta laihdutus, aloita elämä. Toukokuun 23. päivän vaakakapinalaiset nimesivät kaikkien aikojen ensimmäiseksi Lupa näkyä -päiväksi, joka kannustaa kaikkia omalla tavallaan rikkomaan rajoja, joiden sisällä on tähän saakka suostunut elämään. Tarkoitus on kannustaa kaikkia pukeutumaan juuri niihin vaatteisiin, joihin haluaa, mutta ei ole ennen kehdannut, tai tehdä jotain, mitä ei ole aiemmin uskaltanut, esimerkiksi laulamaan muiden edessä tai sanomaan rohkeasti mielipiteensä, jota ei ole aiemmin ääneen sanonut.

Rajojen rikkomisen hengessä Shemeikka päätti lähteä töihin ilman paitaa, body painting -artistin maalaamassa yläkropassa.

Tämä oli puhtaasti oma ideani, Shemeikka sanoo ja nauraa. Olen aina ollut helposti yllytettävä tyyppi. Olen tullut töihin vuoroin täydessä meikissä ja naama saunanraikkaana, välillä verkkareissa ja välillä iltapuvussa. Tiesin siis, että oma osallistumiseni Lupa näkyä -päivään ei liittyisi vaatteisiin. Oma rajani liittyisi sen sijaan ulkokuoreeni. Nyt voin rehellisesti sanoa, että tällä vedolla olen ylittänyt oman rajani.

Kun Shemeikka keksi body paintingin, hän kysyi omassa Facebook-profiilissaan, osaisiko joku tuttu tehdä body paintingia ja sai vastauksen maskeeraajaopiskelijaystävältään, joka kertoi tehneensä neljä maalausta – Shemeikka voisi olla viides. Siispä tänään aamulla Shemeikka heräsi kuudelta, oli seitsemältä maalauksen tehneen Minja Hynysen luona ja kahden ja puolen tunnin maalausurakka alkoi.

”Maalatessa minuun iski epävarma olo: että ihmeessä vapaaehtoisesti lähdin tällaiseen. Mietin ensin, että menisin taksilla töihin, ettei kukaan muu kuin kuski näkisi minua kaupungilla, mutta sitten tajusin, etten voisi istua taksin penkille likaamatta sitä. Otin siis junan. Matkan aikana minua hieman vilkuiltiin ja sen jälkeen katsottiin pidempään, mutta sain olla yllättävän rauhassa.”

Perillä Ylellä vastaan käveli kollega, joka ei tiennyt Shemeikan tempauksesta. Hän ehti kehaista Shemeikan paitaa, kunnes tajusi, ettei Shemeikalla olekaan yllään turkoosia t-paitaa, josta nännit näkyvät läpi.

”Olen saanut kommentteja rohkeudestani, eikä ainakaan vielä kukaan ole kehdannut sanoa mitään ikävää. Illalla olen menossa juhliin, katsotaan miten siellä käy.”

Shemeikka kertoo, että hän kipuili vuosia oman kehonkuvansa ja painonsa kanssa. Nelisen vuotta sitten hän löysi burleskin: ensin esitysten katsojana ja myöhemmin harrastajana, ja se muutti kaiken.

”Näin, että on olemassa kaikenlaisia vartaloita. Ajattelin, että jos nämä mimmit uskaltaa olla tasseleissa ja pikkareissa lavalla, kyllä minä kehtaan arkena panna päälle juuri sellaiset vaatteet kuin haluan, murehtimatta sitä, pursuavatko jenkkakahvat. Aloin nähdä oman kroppani eri tavalla, enkä enää suostunut piilottamaan sitä väljien vaatteiden alle, joista en oikeasti pitänyt. Asenteekseni tuli: ottakaa tai jättäkää.”
 

Osallistu Lupa näkyä -päivään rikkomalla oma rajasi ja kerro siitä muille lisäämällä itsestäsi kuva sosiaaliseen mediaan #lupanäkyä.

Lue myös:
 Jenny Lehtinen: ”minua on arvosteltu niin paljon, etten enää välitä, mitä muut minusta ajattelevat”
Miksi Lena Dunhamin kroppa on täydellinen

Teksti: Laura Kangasluoma
Kuva: Mira Pelo

 

 

Kommentit (2)
  1. Upeeta! Itellä ei olisi pokkaa ja tulisi varmasti töissä (vanhainkoti) sanomistakin, mutta arvostan superisti kaikkia näitä rajoja rikkovia naisia ketkä on alkaneet murtaa naisten ulkonäköodotuksia. Yei, enemmän kaikenlaisia vartaloita mediaan!

    1. Kiitos kommentistasi! Ihan totta, töihin pukeutuessa pitää tietysti ottaa työnkuva huomioon, ei olisi ihan turvallistakaan mennä vaikkapa hitsaushommiin ilman paitaa. Hyvä että Tytin työssä tämä onnistui 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *