Liian julmat Satuhäät?

Toimitus


"On jotenkin vaan niin surullista, että ne onnekkaat, jotka päättävät sitoutua toisiinsa rakkaudesta ja kunnioituksesta toisiaan kohtaan, saavat sitten kaikilta meiltä tuollaisen ryöpytyksen osakseen.

- - Ihan sama, vaikka ne hääperuukin raidat oliskin Tarjoustalosta ja viinat Virosta."

 

Minttu katsoi eilen Satuhäät ja pahoitti mielensä. Ei ohjelmasta, vaan siitä käydystä keskustelusta.

Hommahan meni näin: Satuhäät oli pienen, romanttikannälkäisen yleisön suosikki aina sarjan seitsemänteen kauteen asti, kunnes Poni ja Aasi -nimisten persoonallisten avioitujien hääjakso räjäytti padot. Yhdessä yössä Satuhäitä katsoivat kaikki, todennäköisesti sinäkin.

Viimeksi esitetty kausi jäi monien hc-fanien mielestä vähän vaisuksi, mutta viime viikolla käynnistyneellä yhdeksännellä kaudella kulmakarvat ovat taas kohoilleet katsomossa.

Tämä on tarkoittanut poikkeuksellisen ahkeraa livetweettaamista ja häiden ruodintaa Facebookissa. Jo toisen jakson jälkeen monilla on mennyt maku Satuhääparien arvosteluun sosiaalisessa mediassa. Toiset taas tykkäävät, kun kerrankin telkkarin katsominen on oikeasti sosiaalista ja näkemyksensä pääsee lausumaan heti.
 

Mitä mieltä sinä olet: jokainen, joka lähtee tv-ohjelmaan, tietää, että kuraa tulee niskaan vai joku roti siinä arvostelemisessa?

Lue No minä täs moi! -blogin Mintun juttu täällä.

Kuva: A-lehtien kuvatoimitus

 

Kommentit

Morsio
Mennään vaan!

Peräänkuulutan ohjelmantekijöiden hyvän maun rajoja, ei se itse asia vaan miten se esitetään!

Ja mun mielestä se jakso ei edes ollut mitenkään ihmeellinen. Katoin vielä uusiksi tänään Areenalta, eikä vieläkään nostattanut kulmakarvoja sen kummemmin.

t. morsian 2013 jonka viinat oli Virosta ja tukka laitettu vanhempien naapurissa

Kristaliina
Puutalobaby

Mäkin katsoin joskus jälkikäteen sen Poni ja Aasi -jakson netistä. Mun mielestä ne oli vaan jotenkin ihan huippusymppistyyppejä ja mua vaan hymyilytti koko ohjelman tavan silleen positiivisen empaattisesti. Muita jaksoja en ole kyllä katsonutkaan, joten en ehkä tiedä, mihin verrata :)

sasu
pitkät iloiset päivät

Kuten jo tuonne Mintun postaukseen kommentoinkin, niin minun mielestäni on suoraan sanottuna oksettavaa, miten julmin sanankääntein ihmiset tuota eilisenkin ohjelman hääparia ruotivat. En ole edes halunnut perehtyä näihin some-keskusteluihin sen tarkemmin; yksi sattumalta bongaamani Facebook-tilapäivitys kymmenine halveksuvine kommentteineen oli jo ihan tarpeeksi. Tottakai kaikilla saa olla omat mielipiteensä, ja valehtelisin jos väittäisin etten olisi itsekin kummeksunut joitain asioita eilisessä jaksossa, mutta miksi oi miksi sitä mielipidettä ei voi pitää omana tietonaan. Miksi pitää julkisesti haukkua toisten ulkonäköä, vaatevalintoja ja yleistä olemusta sarkastisin ja muka-niin-hauskoin sanankääntein? Miksi pitää kyseenalaistaa tuntemattomien ihmisten onni yhden (tahallaan provosoivan) tv-ohjelman perusteella? Onko ihan oikeasti pakko olla niin ilkeä?

Marsublog

Musta Poni ja aasi ja tämän kauden ensimmäinen pari olivat leikissä mukana - he tiesivät, että Satuhäistä länkytetään Vauva.fissä yms. ja että he ovat erikoisia ja huomiotaherättäviä ihmisiä.

Eilinen jakso tuntui taas jotenkin julmalta. Jaksossa oli köyhyyttä, ehkä jonkinasteinen mielenterveysongelma (vai luenko liikaa) ja jotenkin iloton meininki (siis apua, se laulu mummolle, joka ei vaivautunut paikalle). Tuli paha mieli, vaikka toivon ja uskon parin olevan onnellinen.

Marsublog

Yleensä tuossa Satuhäät-heitissä on nähtävissä jonkinlaista alaluokan tai white trashin vihaa. Mutta katsojana minulle on tärkeää että jakson pari tuntuu olevan jotenkin mukana leikissä, eilinen pari ei tuntunut olevan.

 

Mutta kauhistelen itsekin toki hyvin erikoisia pareja, ykkösenä mieleeni on jäänyt Erilaisten äitien kotisynnytysperhe. Huusin kotisohvalla lähinnä "huostaanotto!".

Marsublog

Okei kommentoin nyt sata kertaa koska olen Satuhäät-connoisseur mutta:

 

"Satuhäät oli pienen, romanttikannälkäisen yleisön suosikki aina sarjan seitsemänteen kauteen asti, kunnes Poni ja Aasi -nimisten persoonallisten avioitujien hääjakso räjäytti padot."

 

Nänhän tämä ei todellakaan ole, jo ekalla tuottarilla oli mm. kohua herättänyt todella pahasti riitelevä naispari ja pari, jonka miesosapuoli antoi huomenlahjaksi vasektomian purun.

Toimitus
Toimitus

Saa tehokommendoida! Totta, ei Satuhäät kovin undergroundia ennen seiskakauttakaan ollut. Mutta väitämme silti, että Ponista ja Aasista alkoi vielä uudenlainen suosio. Kokemus perustuu toimituksen havaintoihin ja esim. Facebook-feedien tarkkailuun.

empuska

Mä en ole koskaan ymmärtänyt tätä aspektia, että miksi pitää nauraa toisten ulkonäölle? Kyllä sitä vähän kaikelle muulle on tullut naurettua, mutta ulkonäölle nauraminen...siitä ei junttius pääse pahemmaksi.

CougarWoman
CougarWoman

Siis. Mun mielestä silloin, kun tuot itsesi julkisuuteen (oli se sitten telkkarin tai minkä tahansa muun kanavan kautta), täytyy varautua siihen, että "kritiikkiä" tulee. Toiset ihmiset rakentavat sitä paremmin kuin toiset, ja useat nyt vaan oman elämän puutteessa tykkäävät ihan suoraan haukkua toisia. Semminkin jos julkisuuden kanavalla on taipumusta sensaatiohakuisuuteen (BBC vs. MTV esimerkkinä, veikkaan että jälkimmäinen editoi provosoivammin).

Onko tämä oikein? No tietysti ei. Mutta siihen täytyy varautua, eikä siitä kannata hermostua tai sitä ottaa itseensä. Lienee kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

T: Suureen Pudottajaan joskus hakenut (ja myöhemmin kiittänyt luojaansa, ettei päässyt ekaa haastattelua pidemmälle) 

Naikkariin, oui!

Hei,

mun täytyy korjata pari asiaa, mitkä ehkä toin huonosti esille omassa kirjoituksessani, johon tässä toimituskin viittaa. :)

En nyt suoranaisesti pahoittanut mieltäni, mutta ehkä snadisti harmittaa. Väkisinkin tuli noinkin aidon parin kohdalla sellainen olo, että entäs jos ne olis mun läheisiä - olisko kiva lukea ja kuunnella sitä järkyttävää läyhäämistä esim. niistä asioista, joille kumpikaan ei voi mitään? (Shoppailu kirpputorilla, koska taloudellinen tilanne ei salli Stockan reissuja; huonot hampaat; stadilaishipsteristä poikkeava pukeutumistyyli [tosin, yhtään sen tyylikkäämmältä ei välttämättä läheskään kaikki risuparrat tuolla Helsinginkään kaduilla näytä, imo.] jne jne jne...)

Ja sitten toinen - tuo kritiikin sietäminen jos hakeutuu realityohjelmaan. Itsekin olin mukana eräässä virhevedoksi kohdallani osottautuneessa formaatissa, jonka kuvauksista lähdin niin itkunsekaisena, etten tiedä itsekään miten siitä lopulta palauduin. :D Silloin mullekin oli kaikkein raskainta kestää se ajatus siitä, mitä kaikki sanoo. [No, ei ketään kiinnostanut eikä se edes ollut sitten niin paha, se jakso.] Tottakai jos lähdet mukaan johonkin tällaiseen, et voi olettaa, että saat pelkkää suitsutusta osaksesi. Mutta ehkä pikkusen järkytyin ihmisten silmittömästä arvostelusta etenkin noilla osa-alueilla, joille hääpari ei vaan voi mitään. On niin helppoa huudella sieltä jostain Pursimiehenkadulta käsin, että hyi hitto mitkä hiukset/hampaat/ryhti/puhetapa/silmälasit, kun itellä ei ole lapsia, eikä mitään muuta sisältöä elämässä ku itteensä tuhlaaminen sen käsitteen kaikessa kirjossa.

Mutta tosiaan, kyllä he varmasti ovat saaneet myös preppausta aiheesta, ettei keskustelu yllätä. Jos siis ylipäätään osaavat ja haluavat sitä käsiinsä kaivella. 

(Ja nyt mä kärjistin tarkoituksella, sorry. :) )

ninnni (Ei varmistettu)

"On niin helppoa huudella sieltä jostain Pursimiehenkadulta käsin..." :'DD

Naikkariin, oui!

Mä oon ite asunu Bulevardilla, joten voin sanoa näin ;)

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Käsitinkö mä nyt asian oikein - onko hääparia siis kritisoitu siitäkin, että he tekevät ostoksensa kirpputoreilla (ja ilmeisesti vähän niin kuin pakon sanelemista syistä)? Tuli vaan mieleen, että on se nyt kumma, että sellainen ihminen, joka ostaa vapaaehtoisesti (ei siis esim. köyhyyssyistä) vaatteita tai tavaroita kirppiksiltä, on kestävää kehitystä edistävä cool tyyppi, jolla on oikeus hehkuttaa kirppislöytöjään vaikka blogissaan ja muut taputtavat vieressä, mutta sellainen ihminen, jonka budjetti ei oikein veny muihin kuin kirppisostoksiin onkin joku säälittävä tyyppi, jolle saa nauraa? Huhhuh.

Suvi K.
Sisunainen

Vielä vajaa kymmenen vuotta sitten, kun itse aloin käyttää IRC-galleriaa ja muita vastaavia sen ajan yläastelaisten suosimia nettisivuja, oli ihan tavallista kommentoida toisten tavallisten ihmisten kuvia "hyi mikä läskiperse"-henkisesti. Näytti että netissä oli melkein käynnissä joku kilpailu, kuka keksii omaperäisimmät ja törkeimmät loukkaukset.

Nyt sentään facebook ja suurin osa tavallisten ihmisten nettipalveluista (mukaanlukien blogit) näyttävät olevan aikalailla vapaat tästä loanheitosta, mutta ilmeisesti tositv:ssä esiintyvät ovat edelleen vapaata riistaa. Jos on opittu, että neiti91-nimimerkin takana on oikea ihminen, miksei ymmärretä että niin on myös telkkariruudulla näkyvässä kuvassa? Tai ehkä kehitys on vaan sen verran hidas, että sitten kymmenen vuoden päästä ihmetellään miten jotkut ovat saattaneet heittää tuollaista kommenttia telkkariohjelmista?

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Mä en ole katsonut Satuhäät-formaattia kuin muutaman jakson silloin tällöin, mutta haluan silti osallistua keskusteluun ja huutaa, että no todellakin joku roti siinä arvostelemisessa! 

On eri asia pyöritellä silmiään kotisohvalla tai vaikka oman kumppanin kanssa miettiä, että me oltais kyllä tehty asiat ihan toisin / paremmin jne. kuin laukata Facebookiin, Twitteriin ja muualle someen kilpailemaan siitä, kuka onnistuu viiltämään syvimmän haavan.

Mutta eikös se mene niin, että se joka muita haukkuu, sillä napa paukkuu? (Ja korvien välissä paukkuu tyhjyys.)

anni panni
Elämää Hesassa

Etenkin se hirvittää, mihin sävyyn ihmiset kommentoivat Facebookissa - siis omalla nimellään ja naamallaan.

reettis (Ei varmistettu)

Itse myönnän kyllä välillä eilen nauraneeni lähes vedet silmissä, välillä kieriskelleeni myötähäpeässä, mutta sehän kai noiden sarjojen pointti toisaalta onkin... Kamoon, riisit morsiamen mekon kauluksesta sisään ja tukkaan (kaaso mitä ihmettä), sulhasen hattu (ja vielä alttarilla päässä) ja laulu mummolle joka ei viitsinyt saapua edes paikalle... Se ei kuitenkaan poista sitä että samalla olin ja olen ihan vilpittömästi liikutukseen asti onnellinen eilisen parin puolesta, jotenkin vaan niin ihanaa että he ovat löytäneet toisensa ja rakastavat toisiaan yli kaiken :)

Toimitus
Toimitus

Myötähäpeä ja tirkistely - realitysarjojen tärkeimmät polttoaineet. Ehkä erityisen hyvin onnistuneen realityn merkki on se, että tirkistelyn ja myötähäpeän lisäksi katsoja symppaa osallistujia ja liikuttuu, kun he onnistuvat.

Kommentoi