Lily kukkarossa: Näin säästät satasen kuussa

Toimitus

Säästäminen ei ole köyhäilykuurin synonyymi. Lily neuvoo, miten saat ainakin satasen lisää kuukausibudjettiisi elämän pienistä iloista tinkimättä.

 

Säästä kerralla kymppejä

1. Säästä ruokakuluissa, älä ruuan laadussa. Piipahda torilla juuri ennen sulkemisaikaa ja saat vihannekset pilkkahintaan. Liity paikalliseen ruokapiiriin. Rahasi menevät suoraan tuottajille, joten säästät välikäsikuluissa.

2. Shoppailu on sallittua, mutta sitä voi harrastaa kohtuudella. Kun tuote huutaa nimeäsi, jätä se varaukseen. Jos ääni kantautuu korviisi vielä seuraavana päivänä, hanki mielihalujesi kohde ja pidä siitä sitten hyvää huolta. Tuplaa nappien ompeleet ja suojaa nahkakengät ja -laukut suihkeella.

3. Kun löydät mielekkään merkkitavaran kaupasta, tarkista sen hinta ensin nettikaupoista. Muista etenkin ulkomaalaiset liikkeet! Tuote saattaa tulla halvemmaksi tullimaksuista huolimatta.

4. Etkö raaski sanoa ei puhelinmyyjille? Asiakkuusmarkkinointiliiton jäsenyritykset ovat kehittäneet Robinson-palvelun, jossa kuluttaja voi palveluun soittamalla rajoittaa itseensä kohdistuvaa puhelinmarkkinointia. Rajoitus on voimassa kolme vuotta kerrallaan.

5. Rajoita myös omaa puhelimen käyttöäsi. Hanki liittymääsi saldoraja, niin tiedät puhelinlaskun suuruuden joka kuukausi. Jos älypuhelimessasi on nettipaketti, hanki WhatsApp-sovellus. Alle euron kustantavalla sovelluksella voit lähettää tekstiviestejä ilmaiseksi.

6. Älä juorua ystäväsi kanssa puhelimessa vaan sovi treffit. Perusta kaveriesi kanssa lukupiiri, jossa lainataan kirjojen sijaan lehtiä. Näin sinun ei tarvitse hankkia kaikkia mielenkiintoisia julkaisuja itse.

Säästä euroja

7. Nappaa kangaskassi mukaan kauppareissuille. Jos ostat joka toinen päivä kassillisen tavaraa, säästät noin kolme euroa kuukauden muovikassikuluissa. Pieni summa, josta kertyy vuodessa jo 36 euroa.

8. Äh, taas yksi unohtunut lasku. Maksumuistutuksen lähettämisestä voidaan periä jopa viisi euroa. Säästät perintäkulut, kun laitat kaiken mahdollisen suoraveloitukseen. Pankki veloittaa laskut tililtäsi eräpäivänä.

9. Vältä isot ravintolaskut tilaamalla ruokajuomaksi vain vettä. Pyri sopimaan ruokatreffit lounasajalle ja brunssihetket viikonpäiville viikonloppujen sijaan. Säästät helposti vähintään viisi euroa.

Muista

10. Asiapentit neuvovat kirjaamaan kaikki menot ylös. Kuka sitä jaksaa? Ota kolmen päivän kuitit talteen ja sinulla on jo aika hyvä käsitys siitä, mihin ylimääräiset rahasi katoavat.

11. Uusi tulostin, lomamatka, oma asunto... Motivaatio säilyy paremmin, kun säästämisellä on tarkoitus. Inspiraatiota voit hakea parin viikon takaisesta päivän kysymyksestä.

12. Laita säästetty rahasumma suoraan sivuun! Hanki hiluille läpinäkyvä säästöpossu ja suuremmille summille säästötili, jolle ohjautuu automaattisesti osa palkastasi tai tuistasi heti, kun ne kilahtavat tilillesi. Näet, miten säästösi kasvavat joka päivä.

 

Missä asioissa sinä säästät?

 

Lähteet: Marttaliitto, Asiakkuusmarkkinointiliitto, DNA, SoneraKuluttajavirasto, Osuuspankki
Teksti: Anna Nevalainen
Kuvat: A-lehtien kuvatoimitus

Kommentit

Mimmu (Ei varmistettu)

Olen eväspirkko. Teen kotona eväät junamatkoille aina kun mahdollista: säästyy helposti melkein kymppi kerralla.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Mimmu jee, minäkin väännän eväitä. Lisäksi saan mielettömät kiksit siitä, kun onnistun toisinaan tekemään tosi hyvää ruokaa tosi edullisesti. Nimin. soijamakaronilaatikko ei paljon maksa ja pula-aika in my mind.

Anna
Ai niin!

Olen yrittänyt säästämistä jo aika monta kertaa. Nyt päätin tehdä tästä projektin, jossa haastan itseni. Missä kaikessa voi säästää? Kuinka vähällä rahalla saa viikon ruuat?

 

estella

Asun kaukana automarketeista, mutta käyn niissä kerran viikossa ostamassa viikon ostokset, koska niin säästää paljon rahaa. Ehdottomasti Prismassa, Citymarket on kalliimpi ;) Lisäksi ostan AINA sen halvimman vaihtoehdon, jos tiedän, että se ei ole pahaa. Lähikaupassani käyn tosi harvoin: jos viikon aikana jokin tuote loppuu, yritän pärjätä ilman.

 

Teen ruokaa halvalla ja monesti jätän resepteistä ihaniakin raaka-aineita (mm. tuoreet yrtit) pois vain siksi, ettei ole varaa :( Tämä harmittaa, mutta opiskelijana ei voi tuhlailla. Mutta olen oppinut vaikka mitä ihania ja halpoja reseptejä!

 

Ostan yleensä vain tarpeeseen, en vain siksi, että minun tekee jotakin mieli. Näitä mielitekoja pyydän sitten synttäri- ja joululahjoiksi ;)

 

Ja eväät on ihan ehdottomat!

 

Luen lehdet kirjastossa ja lainaan sieltä myös kirjani. Jos ostan kirjoja, niin saamillani lahjakorteilla.

 

Toisaalta olen tottunut niin tähän pihtailevaan elämäntapaani, että minulla on varmasti kulutustottumuksia, joita en edes ajattele "säästövinkkeinä" enkä hoksaa vinkata niistä. Esimerkiksi kohta 8: ei kai tuollainen laskujen unohtelu ole kovin yleistä vai olenko minä vain tosi tarkka laskujenmaksaja?!

 

No niin, nyt mä kuulostan kamalalta pihistelevältä nipolta mummelilta :D

Anna
Ai niin!

Kohta 8 empiiristen tutkimusten perusteella yllättävän tavallista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Laskujen maksusta: Päihitin (lähes kokonaan) tuon unohtelun sillä, että hankin seinäkalenterin (huimat 4,90€) jossa on tasku joka kuukauden kohdalla. Laitan laskut joka kk taskuun ja merkkaan laskujen eräpäivät kalenteriin ja lisäksi merkkaan mikä lasku on kyseessä. Näin näkee ajoissa milloin tarvitsee rahaa ja kuinka paljon (esim. vuokra vs. puhelinlasku).
Puhelimen (kalenterin) muistutus vaikka päivää ennen toimii myös!

Mulla yksi tapa säästää tai ainakin tarkkailla rahan kulutusta on käteisellä maksaminen. Nostan automaatista kerralla vaikka 20€ tai 40€ ja yritän selvitä sillä rahasummalla mahdollisimman pitkään. Jotenkin sen mieltää paremmin rahankäytöksi kun maksaa konkreettisesti seteleillä tai kolikoilla, saati että kortilta vaan höylätään jotain mikä ei edes näy suoraan. Ja jos on kuitenkin sortunut tuhlaamaan, niin siihen havahtuu paljon nopeammin kun huomaa, ettei sitä viisikymppistä enää olekaan lompakossa, vain sekalainen kasa kolikoita...

Appelsiininkukkia

Minäkin teen eväät pitkille matkoille tai harrastuksiin joissa menee koko päivä. Synkkä säästösalaisuuteni on ostaa käsienpesusaippua 3 litran kanisterissa (hinta 2,15-2,80 euroa), josta täytän sitten pientä vessan pumppupulloa tarpeen mukaan :)

netta jasminet

Yksinkertasesti opettelin vetämään tarkan rajan sen välille, mitä tarvitsen ja mitä haluan. Todelliset tarpeet (kuten ruoka) aina ensin, jos säästöjä jää sopivasti niin sitten voin tuhlata johonkin, mitä todella, todella, todella haluan (karkkia!!).

Plus en enää osta kahvia mukaan. En edes ärrältä :--D

jon_na

Nordealla on e-possupalvelu, joka siirtää jokaisesta pankkikorttiostoksesta tietyn summan (esim. 1 €) säästötilille. Näin ei säästy isoja summia, mutta kummasti silti lämmittää, kun sieltä muutaman kerran vuodessa jonkun satasen löytää :)

Always / Never

Mäkin teen eväitä junamatkoille ja kannan mukana vesipulloa, ettei tarvi ostaa pullovettä. Muuten en sen sijaan oikein osaa ruuasta säästää, koska tykkään siitä niin paljon! Ei esim. tulisi kuuloonkaan, että yrittäisin pärjätä ilman juustoa... no, tosin säästän sillä, että ostan sitä aina jonkun kilon paketin kerralla. :D

Lisäksi viime aikoina oon alkanut säästää joistain hiustuotteista, kun huomasin, että ihan hyvin se fleda voi markettishampoillakin. Ja lisäksi ainakin uskottelen itselleni, että se että raidoitan hiukseni kampaajalla säästää mun rahaa, koska kampaajan värjäämien hiusten päälle ei raaski tehdä omia värikokeiluja, joita sitten joutuisi uudelleen parentelemaan.

En myöskään osta mitään "ihan kivaa" vain, koska saisi halvalla. Ja jätän sen "kaksi yhden hinnalla" -tarjouksen toisen tuotteen pois, jos oikeasti tarvitsen vain yhden.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Hyviä pointteja tässä keskustelussa. Mua lämmittää myös se, että usein säästövaihtoehto on myös se ekologinen vaihtoehto: jatkuvasti uuden vesipullon ostaminen on aika kauheaa, samoin esimerkiksi impulssiostelut, jos vaatetta ei tosiaan käytä kuin pari kertaa.

Always / Never

Taisin muuten edellisessä kommentissani "kaksi yhden hinnalla" -tarjouksen sijaan tarkoittaa sellaista "paljousalennusta", jossa kaksi samaa tuotetta maksaa yhteensä vain hiukan enemmän kuin yksi kappale. :D
 

Nora
Noran world

 Jos säästää kuukaudessa kymppejä, kannattaa ne laittaa sivuun asiantuntijoiden hoivaan kasvamaan isompaa tuottoa. Pankeilla ja henkivakuutusyhtiöillä on upeita ratkaisuja, joissa sinun ei tarvitse kuin tehdä sopimus ja sen jälkeen valita riskitaso. Suosittelen, pitkällä aikavälillä tällä tulee säästettyä todella isoja summia.

Odette (Ei varmistettu)

Me olemme jo pitemmän aikaa kavereiden kanssa hoitaneet viikonlopun brunssit nyyttäriperiaatteella jonkun kotona. Kotona ei tarvitse jonottaa, tarjolla on juuri sitä mitä haluaa syödä ja ympäristö on rauhallinen. Tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin kahviloiden brunssit.

Turhat jorinat

Minä tulen tarvittaessa hirmu vähällä toimeen, opiskelin aikoinani niin kauan, että olen 'vähän harjoitellut'. Liikun kaurapuuromoottorilla lähes aina -huomasin juuri, että olen viimeksi ajanut autoa kesäkuussa (perheessä on siis suunnaton rahanreikä nimeltä auto). Asumme niin lähellä keskustaa, että pystyn kävellen hoitamaan lähes kaiken tarvittavan.

Kun olen yksin kotona, en usein viitsi laittaa oikeaa ruokaa, vaan vedän nimenomaan kaurapuuroa. Helppo, nopea ja halpa ruoka, joka ei edes lihota! Kumma kyllä, tykkään nykyään puurosta vaikka lapsena kieltäydyin siitä pöperöstä tyystin. Meillä ei myöskään mene ruokaa oikeastaan lainkaan hukkaan enää, kun tietoisesti opettelin laittamaan ruokaa sopivasti, ei siis koko komppanialle niin kuin aiemmin. Mahdolliset tähteet pakastetaan. En syö lihaa lainkaan, kalaa harvoin ja maitotuotteitakin hyvin kohtuullisesti. Ne kaikki ovat aika kalliita, joten vaikka herkkusuu olenkin, menee ruokaan silti melko vähän rahaa. Kotimaisten kasvisten käyttö on sekä ekologista että edullista -ainakin tähän aikaan vuodesta. Keittokirja kannattaa hankkia inspiraatioksi, jos ei tiedä mitä hyvää voisi kokkailla vaikka fenkolista tai muista vähemmän tavallisista rehuista. Mausteet on toinen, mihin kannattaa sijoittaa –perunakin maistuu ihmeen hyvälle, kun osaa höystää yrteillä.

Vessapaperia, tiskiainetta, shampoota, riisiä jne. mitä kuluu paljon ja mitä ei milloinkaan lakkaa käyttämästä, ostetaan meille aina isoissa säästöpakkauksissa. Tulee halvemmaksikin, mutta ennen kaikkea ottaa sikana päähän, jos joku tuollainen välttämättömyys on yhtäkkiä finito kun sitä tarvitsee. Huoltikselta yöllä ostettaessa ne vasta kalliiksi tulevatkin.

Ostan vaatteita, astioita jne. kirppareilta ja kierrätyskeskuksesta. Jos ostan uutta, pyrin ostamaan niin hyvän (ja usein siis myös kalliin) tuotteen kuin mitenkään pystyn. Kestävät kauemmin.

Mun mies on hirmu hyvä korjaamaan pikkuisen rikkinäisiä sähkölaitteita, joten olen dyykannut pari kivaa lamppua ja silitysraudan taloyhtiön roskakatokselta hiljattain. Ystävien kanssa kerran vuodessa voi pitää kierrätyspäivän, jolloin kokoonnutaan jonkun luo sopimattomien vaatteiden ja meikkien, korujen sun muun tilpehöörin kera ja vaihdetaan. Jokainen saa jotain uutta aivan ilmaiseksi.

Värjään tukkani ja ripset-kulmat itse. Käyn kosmetologilla kerran vuodessa tai kahdessa -kotiSPA toimii näköjään ihan hyvin, kun vain hankkii sopivat tuotteet ja opettelee hoitamaan ihoaan.

Ompelukone ja suutarilla käynti maksavat myös itsensä nopeasti takaisin. Tuunaaminen on kivaakin, jos siihen riittää aikaa ja näppäryyttä!

Ja omakotiasujille vielä loppuun vinks-vinks: villasukat jalkaan ja villapaidat päälle koko perheelle talveksi tarkoittaa isoa eroa lämmityslaskussa, kun voi huoletta pudottaa lämpötilaa pari astetta kenenkään palelematta.

 

desilia (Ei varmistettu)

Käyn isoilla ostoksilla n kerran kuussa, samalle reissulle otan mukaan naapurin autottoman ystäväni ja molempien jätepaperit, palautuspullot. Hoidamme samalla apteekkiasiat ja mahdolliset labrakäynnit ja kirpparikierroksen. Tarjoukset kaksi yhden hinnalla jaamme. Elämme muutenkin jonkinlaisessa symbioosissa, minulla kasvaa pihalla omenoita ja monenlaisia marjoja, hänellä kurpitsaa, kurkkua ja tomaattia, näitä viemme toisillemme. Kun keitän hernekeittoa tai riisipuuroa, tai leivon sämpylöitä tai pannukakkua, vien naapurille osan. Kun naapuri poikkeaa iltakahville, hänellä on tuomisena kasvissosekeittoa tms. Kierrätämme lehdet, kukantaimet, tuunaamme vaatteita ja muutenkin pidämme huolta toisistamme, yksineläviä naisihmisiä kun
olemme.

Candy Cotton
Serendipity

Mietin just, että jokainen työpäivä, joka alkaa klo 6 aamulla alkaa myöskin Battery-tölkillä. Ja se maksaa mitä, joku 2,4€. Olettaen, että viikossa sitten olisi näitä työvuoroja 5 kpl, tekisi se jo 12€ (!!), kuukaudessa 48€ jne... Huimia summia, kun voisin myöskin keittää termariin kahvia. Hui. 

Nyt alko Battery-lakko.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itselläni ruokaostokset on se mistä pyrin säästämään. Kaikessa en osaa olla järkevä, esim. karkkia tulee ostettua pari kertaa viikossa joku iso pussi. Sen sijaan meillä ei juuri juoda mehuja, limua tai vissyä, korkeintaan kerran kuussa ostetaan kokista ja muutaman kerran vuodessa appelsiinimehua viikonlopun aamiaispöytään. Maitoa kahden hengen taloudessamme käytetään vain kahviin. Kahvista ei voi tinkiä, sillä kokeiltuamme pari vuotta sitten tummapaahtoista Löfbergs Lilaa ovat Juhla Mokat sun muut maistuneet ihan kuralle! Talouspaperia emme osta ollenkaan, koska sitä tulee helposti käytettyä kaiken sellaisen pyyhkimiseen mikä hoituisi rätilläkin. Töistä tuon joskus kotiin käsipaperia, jolla voi taloupaperin tapaan esim. pyyhkiä lihan tai kalan.
Käytän Lancomen melko tyyristä kasvovettä, jota hamstraan aina pari pulloa Sokoksen tai Stockan kampanjapäiviltä tai alennusmyynneistä. Tässä tulee iso säästö, sillä kampanjakoko on noin kaksi kertaa isompi kuin normaalisti myynnissä oleva puteli ja hinta suhteessa reippaasti halvempi. Hiukset sekä ripset ja kulmat värjään itse ja niihinkin ostan värit vain tarjouksesta.

Ede (Ei varmistettu)

Mahtavia vinkkejä ! Etenkin mieltäni lämmitti tuo WhatsApp -vinkki (jos homma siis todella toimii kuten tavalliset tekstiviestit ??), koska viestittelyyn menee loppujen lopuksi jo ainakin muutaman tuopin verran rahaa kuussa. Sit kun vielä ei tarvisi aina tuhlata kaikkia ylimääräisiä rahojaan juhlimiseen niin hyvin menisi. ;)

Mac68 (Ei varmistettu)

Mikäli haluaa säästää seuraamalla ruokatarjouksia, niin nyt ne löytyy kerralla yhdestä sovelluksesta: www.shopbaloo.fi
(Eikä tarvi rekisteröityä)

Anna Mäntynen (Ei varmistettu) https://lainoittaja.fi

Mahtava kirjoitus! Yksi asia millä voi säästä on lainojen kilpailuttaminen. Lähes jokainen meistä tarvitsee elämänsä aikana lainaa ja miksipä sitä ei siis kilpailuttaisi? Säästöt voivat olla jopa tuhansia euroja, koska markkinoilla on niin paljon eri lainantarjoajia, että röyhkeimmät perii todella korkeita korkoja.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.