Lily leffassa: vitsikäs Hysteria

hysteria.jpg

Harva dildon omistaja tulee ajatelleeksi, että vehje on alun perin keksitty 1880-luvun Lontoossa lääketieteellisiin tarkoituksiin porvarisrouvien avuksi, hysteriaksi luokitellun kireyden poistamiseen.

Hysteria on harmiton ja hyvällä tavalla omituinen romanttinen komedia vakavasta aiheesta – orgasmin ja seksin puutteesta. Porvarisrouvat jonottavat urakalla helpotusta tuovan tohtorin luokse. Suosio kasvaa niin suureksi, että vanha tohtori joutuu pakkaamaan nuoren, edistyksellisen lääkärin Mortimer Granvillen (Hugh Dancy) seuraajakseen. Tarkoituksena on praktiikan ohella tarjota miehelle vaimoksi viehättävä ja konservatiivinen nuorempi tytär. Harmi, että rasituksesta johtuva käsikramppi tekee nuoren tohtorin pian työkyvyttömäksi. Meille jälkipolville onneksi, sillä käsivamma johti hieromasauvan keksimiseen.

Elokuvan sivupolku tuo virkistystä puisevaan perusjuoneen: Maggie Gyllenhaalin näyttelemä tohtorin vanhempi tytär Charlotte Dalrymple on omistanut elämänsä käyhien auttamiselle. Gyllenhaalin roolihahmo valottaa – jälleen tyylilajille oudosti – aikakauden yhteiskuntaluokkien eroja sekä sitä, miten hämmentävää naisen sivistyneisuus oli. Nuori tohtori hämmentyy kovin, kun hän kuulee, että Charlotte uskoo bakteerien olemassaoloon kuten hän itsekin.

Vaikutu tästä… Charlotte uskaltaa kyseenalaistaa isän ja nuoren seuraajan Granvillen bisneksen: Mistä rouvien hysteria oikein johtuukaan? Miehistä, jotka eivät kykene tyydyttämään naisten tarpeita (joita siis virallisessa porvarismaailmassa ei ollut olemassakaan). Ja olisiko mahdollista, että jalkansa loukannut köyhä nainen on todellisen avun tarpeessa, toisin kuin hysteriasta kärsivä varakas rouva?

Katso tämä, jos… haluat nähdä harmittoman romanttisen komedian, jossa vibraattorin keksiminen on vain hykerryttävä sivujuonne. Elokuvaa voi huoletta mennä katsomaan vaikka 12-vuotiaan serkun kanssa. Pätkä on kerrassaan hupaisa.

Älä odota… erotiikkaa tai paljasta pintaa.

Tunnet nostalgiaa…epookkipukujen kahistessa. Elokuvan puvustus ja lavastus on taitava

Mitä opimme? Sen lisäksi että saamme kiittää paljosta feminismin ja tasa-arvon taistelijoita, kiitämme myös hysteriaa hoitanutta lääkäriä.

Arvosana 3/5

Ensi-illassa: 16.12.

http://www.youtube.com/watch?v=gkEw3mWs86g

Teksti: Johanna Liukkonen

Kuva: Scanbox Entertainment Finland Oy

Lue myös leffa-arviomme New Year’s Evestä.

Myös laurafree on katsonut Hysterian, lue mitä mieltä hän oli!

 

Kommentit (1)
  1. Kirjoitusvirheet voisi korjata. kiitos.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *