Lily listaa: 4 x musabloggarin soittolista itsenäisyydelle

Pyysimme neljää verkossa vaikuttavaa musiikkikirjoittajaa luomaan soittolistan itsenäisyydelle. Samalla tulivat listatuiksi vuoden parhaat biisit ja levyt.

 

musaalsosprach.jpg

Jussi Mäntysaari: Itsenäisyys ja vapaus

Kuuntele Jussin Itsenäisyys ja vapaus -soittolistaa.

  • ”Lähestyin itsenäisyysaihetta vapauden käsitteen kautta. Soittolistalla kuljetaan vapauden kaipuusta ja itsenäisyyden uhosta vastuun kantamiseen.”

Soittolistan helmi:
Listani avainkappale on Chisun Vapaa ja yksin, koska siinä Chisu havainnollistaa vapauden tärkeintä puolta eli vastuuta. Kun ihminen tai valtio itsenäistyy, on oltava valmiina kantamaan vastuu siitä, että voi tehdä mitä haluaa. Vapaa ihminen on pohjimmiltaan yksinäinen. Vapauden kaksipuolisesta ytimestä kirjoitti myös Aaro Hellaakoski: ”Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki”, eli vapauden polku on raskaampi, koska se tallataan yksin.

Oma blogi: Also Sprach Jussi
”Aloitin blogin syksyllä 2010. Vaikka olen jo pitkään puhunut ja kirjoittanut ammatikseni musiikista, oli tarve kirjoittaa myös ihan mitä mieleen juolahtaa. Suurin osa teksteistä käsittelee musiikkia, mutta mukana on myös kirjoja, tekniikkaa ja omaa persoonaani.”

Lempiblogi juuri nyt:
”Hyviä musiikkiblogeja on Suomessa ilahduttava määrä, vaikken itse jaksakaan perehtyä vain lyhyisiin uusien biisien esittelyihin. En halua arvottaa musiikkiblogeja, joten valitsen suosikikseni Tebianin eli Tepon mainion Je M’appelle Tebian -blogin, jossa Teppo esittelee itse suunnittelemiaan ja toteuttamiaan huonekaluja. Äärihienoja töitä, jotka Tebianin kirjoitustyyli kruunaa. ”

Parasta musiikkia vuonna 2011:
”Paras suomalainen levy tänä vuonna on Rubikin Solar, ulkomainen Fucked Upin David Comes To Life. Paras suomalainen biisi on Chisun Kohtalon oma ja paras ulkomainen biisi Guillemotsin Walk the River.”

 

musaslow.jpg

Juhani Lundman: Nordiska sa sa samarbetet

Kuuntele Juhanin tekemäöä soittolistaa Nordiska sa sa samarbetet.

  • ”Tein soittolistani nimellä ”Nordiska sa sa samarbetet” eli pohjoismainen yhteistyö. Ajattelin punaiseksi langaksi, että tänä päivänä on tärkeää pitää yhtä ja tehdä avoimesti yhteistyötä eikä sulkeutua omiensa pariin. Soittolistaan valikoitui hienoja suomalaisakteja tältä vuodelta sekä pohjoismaisia vastineita, eli jokaista suomalaiskappaletta kohden jokin hieno tämänvuotinen muu pohjoismaalainen.”

Soittolistan helmi:
”Useampien pitäisi tietää, että ’kuulas’, ’haikea’, ’kaunis’, ’laadukas’, ’melankolinen’ ja ’ihana’ voivat kaikki kuvata samaa kappaletta: suomalaisen Burning Heartsin Into The Wildernessiä. Bändin albumi Extinctions ilmestyy helmikuussa, ja luvassa voi olla kovinta suomalaiselektropoppia aikoihin.”

Oma blogi: Slow Show
”Aloitin blogin pari vuotta sitten hetken mielijohteesta. Luulin, että suomalaismusablogeja on vähän, mutta luuloni osoittautui räikeäksi vääryydeksi. Musabloggaajat haluavat aina päteä vähän, sanoivat he mitä tahansa. Intoni blogata tulee nykyään siitä, että musalöytöjen tekeminen on huisin kivaa ja muut bloggaajat tosi mukavia.”

Lempiblogi juuri nyt: All Ears
”Miran matka- ja keikkajuttuja on aina erityisen mukava lukea. Ulkomaisista musiikkiblogeista yksi suosikeista on aina laadukkaasti journalisoiva TwentyFourBit.”

Parasta musiikkia vuonna 2011:
Biiseistä The New Tigersin Pocketful of Sand. Albumi: Fleet Foxesin Helplessness Blues.

 

 

musanrgm.jpg

Matti Markkola: 10 laulua sinistä tai valkoista

Kuuntele Matin soittolistaa 10 laulua sinistä tai valkoista.

Soittolistan helmi:
”Valinta oli vaikea Talent-Markku Laamasen yhdessä Makedonian Radion Sinfoniaorkesterin (?) kanssa esittämän Sinisen ja valkoisen ja tämän Edvarin Taivas on sininen ja valkoisen välillä. Päädyin kuitenkin Edvardin, sillä, niin – kuka hemmetin Edvard? Jos joku tietää, niin voi ottaa yhteyttä matti at nrgm.fi. Riipaiseva tulkinta joka tapauksessa.”

Oma sivusto: Nuorgam
”Nuorgam avattiin aprillipäivänä 2011. Tavoite oli pistää pystyyn Suomen paras musiikkisaitti, ja se tavoite olikin yllättävän helppo toteuttaa. Oikeasti me haluttaisiin olla musiikkimedioiden Kevätpörriäinen, mutta siihen on vielä matkaa.”

Lempiblogi juuri nyt:
Kasper Strömman tekee hienoja oivalluksia, vaikka hänellä onkin liikaa tekstiä Tumblr-blogiksi. ”

Parasta musiikkia vuonna 2011:
”Last.FM:n mukaan kuunnelluin kappaleeni 2010 on Munamiehen Pomppufiilis, joten vastataan se. Albumien puolella kävi niin, että koska 22-Pistepirkkojen edellinen albumi oli karmaiseva pettymys, uskalsin tarttua tänä vuonna julkaistuun Lime Green Deloreaniin vasta nyt. Se kuulostaa mahtavalta.”

 

musakuuntelija.jpg

Anna eli Super Ear: Naisen ääni

Kuuntele Annan soittolistaa Naisen ääni.

  • ”Itsenäisyys merkitsee minulle sitä, että Suomessa myös naisilla on mahdollisuus saada äänensä kuuluville. Tästä syystä valitsin soittolistalleni suomalaisten naisartistien musiikkia, ja nimesin sen Dave Lindholmin Naisen ääni -kappaleen mukaan. Soittolista edustaa erilaisten naisten ääniä, mutta sen voi halutessaan tulkita vaikkapa itsenäisen naisen kasvutarinaksi.”

Soittolistan helmi:
Emma Salokosken Veden alla. Eero Heinosen sävellys on yksi kauneimmista Suomessa tehdyistä kappaleista. Emman ääni herättää tekstin eloon, ja kuorosovitusversio kasvaa lopussa huikeisiin mittoihin.”

 

Palsta Lilyssä: Kuuntelija
”Aloitin bloggaamisen maaliskuussa 2011. Lilyyn eksyin sattumalta surffaillessani netissä, eikä palstan perustamista tarvinnut kauan miettiä. Musiikista kirjoitan siksi, että rakastan sitä. Blogisisältöä luodaan täysin omilla ehdoilla, joten aiheen on sytytettävä.”

Lempiblogi juuri nyt:
Raj Rudolphin perustama EQ Music Blog. EQ:n kirjoittajatiimi on perillä elektromusiikin kuumimmista tuulista, ja perinteisen bloggauksen lisäksi tarjolla on myös haastatteluja. Vuonna 2005 aloittanut blogi on loistoesimerkki siitä, miten merkittäväksi pieni faniprojekti voi ajan myötä kehittyä.”

Parasta musiikkia vuonna 2011
”Kotimaisista Stellan Jokin on muuttumassa, ulkomaisista Wolf Gangin Suego Faults. Stella pyöräytti uransa parhaan levyn, ja Wolf Gang ihastuttaa pirteällä elektropopillaan. Parhaan biisin pystin saa Darren Hayesin Bloodstained Heart. Popin prinssillä on uskomaton kyky kääntää naiivi teksti suurten tunteiden ilotulitukseksi.”

Mitkä itsenäisyysbiisit päätyvät omalle listallesi?

Psst. Lue myös, mitä poptoimittajamme Jyri kirjoittaa itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Ja jos haluat hiukan oikaista, Lilyn tuottajan Annan Pelkkää valoa -palstalta näet, mitkä biisti Jussin, Juhanin, Matin ja Annan listoilla ovat.

Kommentit (3)
  1. Luonnollisesti Liehuva liekinvarsi.

  2. paskalistoja, mukahuumoria ja tylsää yninää jolla kirjoittaja koettaa tuoda esiin
    oletettua hyvää musiikkimakuaan. Ihammpaskaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *