Lily syö: Neljä ruokavaliota
Saisiko olla luomua, vegaanista, vähähiilihydraattista vai sekaruokaa? Neljä naista kertoo, mitä he pistävät suuhunsa.
Elina Innanen, 24, vegaani, Chocochili-bloggaaja
”En syö mitään eläinperäistä, en lihaa, kalaa, munia tai maitotuotteita. Syömisasiat ovat henkilökohtaisia, enkä ole kiinnostunut toisten ruokatavoista. Elän itse sekasyöjän kanssa. Jokainen syököön omantuntonsa mukaan.
Aloin kasvissyöjäksi 13-vuotiaana, kun luin artikkelin broilerin kasvatuksesta. Myöhemmin jätin myös maitotuotteet pois, koska maito on niin kiinteässä yhteydessä lihateollisuuteen.
Ruokavalioni on monipuolisempi vegaaniuden takia. Olen löytänyt ruoka-aineita, joista en ennen ollut kuullutkaan. En myöskään olisi aloittanut ruoanlaittoharrastusta tai kirjoittanut blogia ja keittokirjaa ilman ruokavaliotani.
Ravintoloiden ja kahviloiden tarjonta on aika surkeaa. Tuttavapiirini on ruokavaliooni tottunut, ja minulle on varattu aina jotakin pientä. Otan usein myös omia eväitä mukaan kyläilylle.
Lempiruokaani on pähkinäkuorrutettu tofu.”
Elinan ruokalista
7.00
maustamatonta soijajugurttia, marjoja ja pähkinämysliä, tuoremehua, kahvia soijamaidolla
12.00
tomaattista kikhernekeittoa, pala leipää hummuksella, viinirypäleitä
14.30
soijalattea, raparperipiirakkaa
18.00
linssi-perunavuokaa, salaattia
21.00
tuoretta ananasta
Terhi Upola, 33, kaikkiruokainen, Uusi Musta -sivuston tuottaja
”Olen aika epäfanaattinen ruoan suhteen. Kaikkea voi syödä kohtuudella. En oikeastaan kieltäydy mistään, mutta syön kasvispainotteisesti. Suosin eettisesti tuotettua lihaa ja kalaa. En syö juuri koskaan eineksiä, kevyttuotteita tai mitään, mistä en tiedä, mitä se on. Ruoan puhtaus ja terveellisyys on minulle tärkeää.
Haluan syödä kolme kunnon ateriaa päivässä. Jos yksi ateria jää välistä, tulen huonolle tuulelle ja päätä alkaa särkeä. Ikäpolvessani on monia, jotka syövät hädin tuskin yhden lämpimän ruoan päivässä. Sen sijaan he puputtavat jatkuvasti välipaloja.
Elämme yltäkylläisyydessä. Suurin osa ihmisistä ei kamppaile nälän vaan terveyden ja painon kanssa. Meillä on varaa valita melkein mitä tahansa, ellei raha ole esteenä. Siksi syömisestä on tullut elämänhallinnan ja yksilöllisyyden tavoittelun väline.
Lempiruokaani on kala: itse grillattu tai sushi.”
Terhin ruokalista
7.00
pähkinämysliä, banaania, rasvatonta luomumaitoa
10.00
puoli kuppia kahvia, kevytmaitoa
11.30
kylmäsavulohisalaattia, rasvatonta maitoa, ruisleipää
13.30
puoli kuppia kahvia, kevytmaitoa, suklaakeksi
15.30
omenaa
17.30
munakoiso-tomaatti-juustovuokaa, avomaankurkkua
21.30
maustamatonta luomujugurttia, reilun kaupan luomubanaania, luomuomenaa, hunajaa
Anna Mattsson, 33, vähähiilihydraattinen
”Olen itse kehitellyt ruokavalioni sen perusteella, mikä tuntuu hyvältä. Vältän hiilihydraatteja, palkokasveja, paprikaa ja sipuleita. Laihdutuskuuri tämä ei ole. Olen syönyt näin nelisen vuotta.
Mahani oli ollut kipeä koko elämäni ajan. En aiemmin uskonut, että ravinto vaikuttaisi erityisemmin terveyteen. Mullistavin oivallukseni oli se, että tajusin ongelman olevan ruoka! Kun kokeilin vähähiilihydraattista ruokaa, mahakipuni hävisi, kuten myös migreeni ja väsymys. Lisäksi siitepölyallergian oireet lievenivät.
En noudattaisi tätä ruokavaliota, ellei olisi pakko. Sen verran vaikeaa se välillä on. Pidän ruokavaliostani matalaa profiilia enkä halua paasata. Olen aina halunnut syödä kaikkea, ja ruokailun muutoksesta koitui pieni identiteettikriisi. Toisinaan syön karkkia vapauden tunteen vuoksi.
Lempiruokaani on salaatti, jossa on mozzarellaa, oliiveja, pestoa ja ehkä kanaakin.”
Annan ruokalista:
7.30
luonnonjugurttia, päärynää, luomutahinia, auringonkukansiemeniä, tuoremehua blandattuna vedellä (1/5 mehua)
8.30
maitokahvia (1/3 maitoa, kermaa)
11.30
salaattia, tomaattia ja curry-kanakastiketta, piimää, vettä, maitokahvia
14.30
appelsiinia, maitokahvia
17.00
voileipää ilman leipää: meetvurstia, juustoa, kurkkua, leipäjuustoa, (päällä lemon curdia, joka ei oikeastaan sovi ruokavalioon), kokkare brie-juustoa, vettä
17.30
raejuustoa, nektariinia
19.30
halloumi-granaattiomenasalaattia, vettä
21.00
Gin Tonic, joka sekään ei sovi ruokavalioon
Tee itse: Annan mantelileipä (6-9 leipästä)
pikkupussi mantelijauhoa
pieni pussillinen juustoraastetta, esim. mozzarellaa
3 kananmunaa
1,5 tl leivinjauhetta
1-2 rkl rahkaa tai turkkilaista jugurttia
ei tarvitse lisätä suolaa (paitsi jos juusto on täysin suolatonta)
päälle kurpitsansiemeniä
Sekoita aineet keskenään ja laita kökkäreiksi pellille. Paista uunissa 10 minuuttia 200 asteessa.
Toimii hyvin hampurilaissämpylänä. Jos paistaa nämä voissa paistinpannulla, voi korvata letutkin.
Maria Einiö, 33, luomuilija, Kotiäidin LuomuLaakso -bloggaaja
”Monen mielestä lisäaineeton ruokavalio on monimutkaista toteuttaa. Minä syön hirveän yksinkertaisesti. Ostan kaupasta perusruoka-aineita ja teen ruokaa itse.
En pidä lisäaineista, kuten väriaineista ja natriumglutamaatista. Mielestäni on älytöntä, että karjalanpiirakoissakin saattaa olla väriaineita. Se on pelkästään myynnin, ei maun tai terveyden edistämistä.
Perheeni siirtyi ensin lisäaineettomaan ja sitten luomuruokaan lasteni iho- ja suolisto-oireiden vuoksi. Jos he nykyään syövät tavallisesti tuotettua ruokaa, oireet palaavat.
On hassua, että puhutaan tavallisesta ruoasta ja luomusta. Luomunhan tulisi olla sitä tavallista ja muun teollista tuotantoa. Varsinkin luomuporkkanat ja -tomaatit maistuvat paremmilta kuin tavalliset. Luomuliha on ihan eri planeetalta! Luomussa on myös vähemmän torjunta-aineita.
Ruokalasku nousi, kun siirryin luomuun, mutta toisaalta kulutus on järkevöitynyt. Toki jokainen toivoisi, että ruoka maksaisi vähemmän.
Lempiruokaani on hirmuisen ihana linssipata.”
Marian ruokalista
7.30
ruispuuroa (hiutaleet litistetty jyvistä aamusella), marjoja, maitoa
11.30
silakkavuokaa, tomaattia, kurkkua, vesiheinäsalaattia oliiviöljykastikkeella, vettä
15.00
appelsiinia, pähkinöitä, rusinoita, vettä
17.30
linssipataa, fetapala, leipäsiivu, maitoa
20.00
omenaa, paahdettuja auringonkukansiemeniä, maitoa
Millaista ruokavaliota sinä noudatat? Kerro meille!
teksti Ninni Sandelius
kuvat A-lehtien kuva-arkisto ja haastateltavien kuva-albumit
Ruokailuun liittyy nykyään niin runsaasti rajanvetoja ja identiteettityötä, että toisinaan se uuvuttaa. Siksi huomaan joskus syöväni hieman kurillanikin epäterveellisesti esimerkiksi sipsejä tai einespitsoja.
En ole millekään allerginen eikä minua ole koskaan opetettu välttämään mitään ruoka-aineita. Kroppani ei ole koskaan reagoinut ikävästi mihinkään sapuskaan. Siksi ruokavalion rajoittaminen esim. terveydellisistä syistä tuntuu raskaalta vaihtoehdolta enkä näe siihen syytä ennaltaehkäisyn nimissäkään.
– Ninni
Juu, en minä ylettömästi lihaa syökään, mutta lähes päivittäin jotain lihasta valmistettua tai vähintään maitotuotteita. Tykkään kyllä myös pavuista ja pähkinöistä, joilla täytän proteiinintarvetta osittain. Sanokaa vaan itsekkääksi, ehkä sitä olenkin, mutta ainakin mulla on hyvä olo ja tykkään kun saan syödä melkein mitä vaan. Rajoitukset on ahdistavia.
Opiskelijabudjetilla pystyy kyllä tekemään jonkun verran eettisiä kulutusvalintoja, mutta kyllä mulla on oikeasti sen verran tiukkaa, että en pysty täysin sitä tekemään. Kaikesta ei voi tinkiä ihan loputtomasti.
Eettisesti tuotettua lihaa ei ole olemassakaan? Ei ehkä 100% eettisesti, mutta kai luomuliha, itse kalastettu kala tai riista on eettisempää kuin vaikkapa joku tehotuotettu broileri?