Lily testaa: kolme tapaa lukea kirja

kirjat.jpg

Miten iPad2 soveltuu kirjojen lukemiseen? Viekö äänikirja toiseen maailmaan? Missä asioissa perinteinen pokkari päihittää sähköiset kaverinsa? Löydä itsellesi sopivin tapa lukea kesän parhaat kirjat!

 

1. Äänikirja – laiskiaisen seuralainen

aani.jpg

Riikka Pulkkinen on jo toisella kirjallaan noussut suomalaisen kirjallisuuden ystävien suosikiksi. Totta (Otava 2010) jatkaa samaa rakkauteen ja kuolemaan sopeutumisen tematiikkaa kuin Pulkkisen ensimmäinen romaani Raja. Kirjan ydin on salaisuus, jonka syöpään kuoleva Elsa kertoo tyttärentyttärelleen Annalle. Tämä salaisuus pistää miettimään kirjan nimen mukaisesti, mikä on totta kellekin. Pulkkinen on sopinut Totta-romaanin muokkaamisesta elokuvaksi. Sitä ennen romaanin hahmot nousevat KOM-teatterin lavalle – Kalle Chydeniuksen ohjaama näytelmä saa ensi-iltansa 23. marraskuuta.

Millainen lukukokemus äänikirja oli?

Kirjan lukee näyttelijä Elsa Saisio. Riikka Pulkkinen on erityisen taitava kuvailemaan yksityiskohtaisesti eri ikäisten kertojien mielenliikkeitä oli kyseessä sitten mies tai nainen. Dialogintäyteisempi teos ei välttämättä toimisi yhden henkilön lukemana äänikirjana yhtä hyvin. Pitkän dialogin aikana puhujat saattavat mennä sekaisin ihan perinteistä kirjaakin lukiessa.

PLUSSAA:

 • Kirja on jaettu yhdeksälle levylle. Kaikki levyt voi siirtää ensin koneelle ja sieltä omaan mp3-soittimeen. Kirjaan ja iPadiin verrattuna äänikirja on siis näppärin kuljetettava.
 • Äänikirjasta voi nauttia useampi henkilö samaan aikaan. Toiselle ääneen lukeminen voi olla kivaa, mutta yhdessä kuunteleminen vielä kivempaa.
 • Äänikirjasta voi nauttia silmät kiinni ja kädet työn touhussa. Tarinassa etenee oli sitten autoilemassa, lenkillä tai tiskaamassa.

MIINUSTA:

 • Kirjaa lukiessa on mukava pysähtyä mutustelemaan joitain sanoja ja osuvia lauseita. Äänikirjassa ilmaisut eivät painaudu samalla tavalla mieleen. Välillä tulee sellainen fiilis, että lukemisessa edetään liian nopeasti.
 • Jos putoaa jossain vaiheessa kärryiltä, aiempiin kohtiin on hankalaa navigoida.
 • Äänikirja ei sovellu samalla tavalla arkipäivän touhujen taustamatoksi kuin vaikkapa musiikki. Jos ääniteversiolla kuvittelee pääsevänsä helpommalla on väärässä – kuuntelemisen on oltava keskittynyttä.

KENELLE?

Äänikirja on liikkuvan ihmisen ystävä. 333 sivua mahtuu taskuun ja painaa mp3-soittimen verran. Lisäksi äänikirja on oivallinen ajanviettovaihtoehto, kun on kipeä tai väsynyt.

2. Pokkari – luotettava ja monipuolinen

kirja.jpg

Jokaisella on varmasti joskus käynyt mielessä, olisiko ystävästä seurustelukumppaniksi -kuviosta seurauksena mahdollinen katastrofi tai vuosisadan rakkaustarina. Sinä päivänä (Otava 2009) kertoo Emman ja Dexterin toveruuden ja seurustelun rajamailla vikuroivasta suhteesta, jota seurataan välähdyksenomaisesti aina ensitapaamisen vuosipäivän aikaan. Rimakauhua ja rakkautta -sarjan käsikirjoittajana kunnostautunut David Nicholls taitaa dialogivetoisen kerronnan, aivan kuin kirja olisi tehty leffa mielessä. Ja toden totta, tulevan One Day -leffan elokuvan pääosat on uskottu Anne Hathawaylle ja Jim Sturgessille. Leffa tulee teattereihin Pohjois-Amerikassa elokuun lopussa. Suomen ensi-ilta ei ole vielä tiedossa mutta katso traileri tästä.

Millainen lukukokemus pokkari oli?

Sinä päivänä on rullaava, huumorilla höystetty lukuromaani, jota on mukava lukea työmatkoilla junassa tai ennen nukkumaanmenoa. Näihin tilanteisiin perinteinen kirja sopii mainiosti.

PLUSSAA:

 • Tarjonta ja saatavuus on ylivoimaisen kattava.
 • Se kestää kolhuja ja rajua käsittelyä, kunhan ei kaada sen sisään jugurttia.
 • Se on kustannustehokas tapa lukea: onhan meillä ennenkuulumaton kirjastolaitos, divarit, Amazon sekä laaja pokkaritarjonta. Se on helppo myös myydä eteenpäin.

MIINUSTA:

 • Se on painava ja vie tilaa kassissa ja kirjahyllyssä.
 • Sen lukeminen vaatii valoa.
 • Siihen tehdyt muistiinpanot ovat pysyviä.

KENELLE?

Kirja on yliveto vaikeammissa olosuhteissa. Sitä voi tarvittaessa lukea saunassa, hiekkarannalla ja kylvyssä sipsejä syödessä.

3. iPad2  – reissaavalle kokeilijalle

ipad.jpg

Ei enää pölyjen pyyhkimistä sekaisesta kirjahyllystä. Ei sen yhden kirjan etsimistä, jonka lainasit vuosia sitten kaverille. Kirjojen lukemisen tulevaisuus on täällä ja se kirjoitetaan: iPad2. Tekniikkatumpelo innostuu erityisesti siitä, miten helppoa iPad2:ta on käyttää. Englanninkielisiä kirjoja saa klikkailtua esimerkiksi Amazonin tai iBooksin kautta, mutta kotimaisten valikoima on vielä harmittavan suppea. Esimerkiksi muilla välineillä testaamiamme kirjoja (Sinä päivänä ja Totta) ei löytynyt e-kirjana. Testasimme laitetta lukemalla englanninkielisiä kirjoja, joiden lataaminen onnistui näppärästi. iPad2 on tietenkin paljon enemmän kuin lukulaite. Se on viihdekeskus, työkaveri ja sopii hyvin kodin kakkosläppäriksi. Koneessa on paljon uusia toimintoja ensimmäiseen versioon verrattuna, kuten parempi kamera, hiotumpi ulkonäkö ja tarkempi näyttö. Käyttö rajoittui enimmäkseen toimintoihin, joissa iPad päihittää paperin ja läppärin erinomaisesti: lehtien lukemiseen ja videoiden katseluun.

Millainen lukukokemus iPad2:lla oli?

Lukukokemus riippuu hieman sovelluksesta, jolla kirjaa lukee, mutta päätoiminnot ovat samat. Fonttikokoa voi suurentaa, sivunäkymää vaihtaa ja sivuihin voi tehdä merkintöjä, joiden avulla on kätevää löytää huippukohdat (erinomaista esim. tenttikirjallisuudessa!) Laitteeseen saa ladattua huiman määrän lukemista ja litteä ja kevyt laite kulkee mukana kätevästi. iPadin vahvuus on se, että koko kirjasto kulkee mukana yhdessä laitteessa.

PLUSSAA:

 • Kirjojen ostaminen on helppoa ja nopeaa kotisohvalta. Heräteostos on kirjastossa ladattuna kätevästi – jos hakee englanninkielistä kirjallisuutta.
 • Fonttikokoa saa suurennettua ja kirkkaalta näytöltä on tosi paljon selkeämpää lukea kuin vaikka tietokonenäytöltä. ”Hurraa, näen lukea ilman rillejä”, huutaa likinäköinen!
 •  iPad2 on kevyt ja ylivoimaisen monikäyttöinen.

MIINUSTA:

 • Laitteen hinta on kallis, alkaen noin 470 eurosta. Yksittäisen kirjan saa omakseen kympillä tai parilla ja myös ilmaisia kirjoja on ladattavissa.
 •  iPad2 ei toimi kaikissa olosuhteissa. Lukeminen kirkkaassa auringossa on hankalaa eikä tule mieleenkään ottaa vehjettä mukaan rannalle. Kosketuspintaan jää sormenjälkiä ja arvokasta laitetta pitää varoa, ettei sitä kolauta lattialle.
 • Akun kesto on parempi kuin ykkösessä, mutta entä jos laite simahtaa kesken luku-urakan vaikka pitkällä lentomatkalla?

KENELLE?

iPad2 on loistava lento- tai junamatkoilla. Laitteeseen voi ladata kasan kirjoja ja lehtiä. Laitetta on kevyt kannatella lukiessa. Samasta laitteesta voi kuunnella musiikkia ja pelata välillä vähän Fruit Ninjaa. Perillä laite toimii läppärin korvikkeena.

Teksti: Anna Nevalainen (äänikirja), Ninni Sandelius (pokkari), Anna Karhunen (iPad2)
Kuvat: Anna Karhunen

Mikä on ollut sinulle unohtumaton lukukokemus? Uskotko että sähköiset kirjat päihittävät perinteisen painotuotteen?

Kommentit (4)
 1. Anna Karhunen
  26.7.2011, 12:25

  Kiitos kommenteista, knnostavia pointteja! Olen itse perinteisen kirjan kannattaja ja rakastan tutkailla ihmisten kirjahyllyjä kyläillessä. Olen myös vannoutunut cd-levyjen hamstraaja… mutta nyt olen huomaamattani siirtynyt lähes kokonaan sähköiseen musiikkiin. Mitenköhän käy kirjjahyllyni kartuttamisen tulevaisuudessa?

 2. Minustakin kirja on paras kirja: kaunis, kiva ostettava ja parhautta uppoutua tunneiksi ja makustella. Unohtumaton lukukokemus on aina kun kirja on tunteita herättävä tai muuten vaan loistava. Ekana mieleen tulee esim. Khaled Hosseini- Tuhat lostavaa aurinkoa (niitä tunteita sniff) Carlos Ruiz Zafon- Tuulen varjo (koukuttaa  kovasti, takakannessa lukee ”lähes kaikkea mitä kirjalta voi odottaa: jännäri, rakkausromaani, kauhutarina”) ja Paul Coelho- Alkemisti (juuri niin loistava kun sanotaankin.) Laura

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *