Lilyn kokkauskoulu: Pilko sipuli siististi

Toimitus

Sipulin pilkkominen päättyy yleensä kyyneliin. Tv-kokki ja ravintoloitsija Tomi Björck tarttuu veitseen ja päästää lilyläiset pälkähästä Lilyn kokkauskoulun toisessa osassa.

 

 

Tomi näyttää oikeaoppisen leikkausotteen ja silppuaa sipulin kolmella viillolla. Tartu veitseen ja unohda kyyneleet!

 

 

Jos edellinen leikkaustyyli ei ollut sinun juttusi, kokeile toista Tomin näyttämää tapaa. Pian sipuli on pilkottu, eikä aikaa kulu kuin minuutti.

Tomin veitsenterävät vinkit:

  • Valitse terävä veitsi. Tylsä veitsi murskaa sipulin, jolloin silmiä kirvelevää ainetta erittyy. Valitse mieluummin sileä- kuin sahalaitainen veitsi, mutta varo sormia.
  • Hanki timanttipuikko veitsen teroittamista varten. Muutamalla kympillä saa timanttipuikon, joka on käyttökelpoinen vuosikausia.
  • Etenkin pyöreät kasvikset, kuten tomaatit ja porkkanat, kannattaa ensin halkaista, jotta niistä saa mahdollisimman tukevan otteen leikkuulaudalla.
  • Vihannesleikkurit sopivat esimerkiksi raastesalaatteihin. Mausteita pilkkoessa kannattaa käyttää terävää kuorimaveistä tai mausteraastinta, joiden avulla kasviksen maut saa talteen. Siten esimerkiksi sitruunan eteeriset öljyt päätyvät ruokaan, eivät leikkuulaudalle muun kuoren mukana.

Lue myös juttusarjan edellinen osa täältä. Siinä Tomi opastaa videolla, kuinka keltuainen ja valkuainen erotellaan.

Seuraavassa osassa opimme kakun kuorruttamisen niksit!

Teksti, kuva ja videot: Ida Valpas

Tulitikku tai sokeripala suussa? Leikkaus veden alla? Kuulostaako tutulta tai onko sinulla omia sipulinleikkauskikkoja? Jaa ne kommenttiosiossa!

Kommentit

Janoinen persilja

Uimalasit päässä :) Ne on vakiovaruste keittiölaatikossani.

Romy

Kikkani on äidiltä aikoinaan saatu Tupperwaren öö.. no joku leikkuri jossa on siis umpinainen astia jossa pohjalla leikkuuterät. Kansi päälle ja kampea pyörittämällä vekotin silppuaa sipulin hienoksi. Eipä ole vekotinta muuhun tullut käytettyä vaikka mukana tuli vatkainosakin.

Joskus kuulin, että pieni mikrovisiitti sipulille auttaisi tuohon kyynelongelmaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä silppuan sipulit yleensä aina ensimmäiseksi, joten voin tehdä sen liesituulettimen alla lasin takaa tarkkaillen, kun levyt eivät ole vielä päällä. Eikä tarvitse itkeä :)

Vinkki-vierailija (Ei varmistettu)

Laitan aina liesituulettimen päälle. Se imaisee pahimmat "kyynelkaasut" :) Toki pitää olla satavarma, että liesi on kylmä, jos asettaa leikkuulaudan hellalle. Heti kannattaa myös laittaa sipulin kuoret biojätteeseen, koska niistä irtoaa enemmän "kyynelkaasuja" kuin itse pilkottavasta sipulin osasta.

Pippurin parhaat

Itse olen aikoinaan äidiltäni oppinut tuon ensimmäisen "oikean" tavan silputa sipulin. Eikä itketä, vaikkei veitseni ole ihan noin terävä kuin videossa :D 

HaLo

Mua ei itketä, kiitos piilolinssien! <3 Ehkä tästä syystä sipulinpilkkominen meidän perheessä jääkin aina mun hommiksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tupperwaren yrttileikkuria tuohon käytän. Ihan paras! =)

Kommentoi