LilyTalks-viikko alkaa: Puutalobaby ja anonyymit nillittäjät

Toimitus

Puutalobabyn Kristaliina saa paljon ilkeitä kommentteja blogiinsa. Hän on kehittänyt itselleen sopivan tavan reagoida niihin.

 

Tänään alkaa LilyTalks-viikko! Julkaisemme toimituksen blogissa joka päivä yhden LilyTalks-illassa nauhoitetun videon. Illan aikana seitsemän Lilyn bloggaajaa puhui kameran edessä aiheesta, joka heitä on pitkään mietityttänyt. Tällä viikolla julkaistavat videot tarjoavat kaikille yhteisömme 8 000 bloggaajalle ja innokkaille blogien lukijoille vertaistukea, vinkkejä ja uutta tietoa.

Aloitamme LilyTalks-viikon ajankohtaisella aiheella: netin anonyymeillä nillittäjillä.

Puutalobaby-blogin Kristaliina saa usein nimettömiä kommentteja, joissa joku kritisoi hänen blogiaan, elämäntapaansa tai vaikkapa postauksen kuvassa taustalla näkyvää kuihtunutta kukkasta. Kristaliina on oppinut, että nillittäjiin voi reagoida kolmella tavalla.

”Kaikki mitä vastaat anonyymille nillittäjälle, on polttoainetta hänelle”, Kristaliina uskoo.
 

Saara Sarvas ei oman bloginsa puolella suhtaudu ihan yhtä zeniläisesti netin ilkeisiin kommentteihin. Lue Saaran ansiokas postaus täältä

Miksi sinun mielestäsi joku kommentoi netissä ilkeästi nimettömänä?

 

Videokuvaaja: Janne Vainiomäki.

 

Kommentit

katiaviron (Ei varmistettu) http://piilomajassa.wordpress.com

Puhut luontevasti ja elävästi kameran edessä - ja oli hyvää asiaakin!

Kristaliina
Puutalobaby

Kiitos! :) Vähän kyllä omasta mielestä aina omituista nähdä itseään videolta :)

katiaviron (Ei varmistettu)

Tämä siis Kristaliinalle...olin olevinani hänen Puutalossaan...

Mia K.
Voi taivas

Yleensä syynä on vain typerää kateutta ;))

CougarWoman
CougarWoman

Muistan, että joskus on omalla tontillanikin tullut puheeksi, että koska olemme bloggaajia ja "siten valinneet julkisuuden" (köhköhköh siis minkä..?!), on ihan oikeutettua, että meille voi sanoa ihan mitä haluaa ilman, että meillä on oikeus puolustautua tai pahoittaa mielemme. Vähän semmoinen "mitäs läksit" -mentaliteetti siis, vapaata riistaa! Kas kun sitä vartenhan nää blogit on niinko olemassa, eiksvaan? 

Ja anonymiteettihan takaa sen loputtoman rohkeuden sanoa asioita, joita ei ikimaailmassa antaisi häpy periksi sanoa päin naamaa omalla nimellään. 

Mä koitan kanssa omaksua tuon Kristaliinan zen-asenteen! Muistan tapauksen, jossa kanssa sitä muka käytin, ja vastaukseksi tuli jotain tyyliin "yrität nyt piiloutua vasta löytämäsi valaistumisen taakse" (jepjep, viitisen joogakertaa takana ja vähintäänkin jo levitoin...).

...Olin tosin kuitenkin sen verran zen jo siinä vaiheessa, että purskautin kahvit nenän kautta näppikselle :D 

 

Kristaliinalla on kyllä ihailtavan rauhallinen tapa vastata ikäviin kommentteihin. Arvostan!

Laura T.
M O L

Jes jes, asiaa!

Jeba
Tuuliajolla

AH! Kristaliinalla on niin ihana ääni! Tämmönen ääni liiton työttömyyskassan puhelinpalveluun, ni sinnekin on mukava soitella! <3

Kristaliina
Puutalobaby

Hehehee, uusi ura mulle! Kiitos :) Mä oon muuten joskus ollut Kelan puhelinpalvelussa töissä :D

Nyt ihan tarkoituksella anonyymina (Ei varmistettu)

Jos anonyymina kirjoittaminen on tuomittavaa, ei liene mahdotonta poistaa tämmöinen mahdollisuus? En myöskään usko, että kaikki anonyymina kirjoittavat ovat pahantahtoisia. Musta kuulostaa pikkusen raukkamaiselta tarjota mahdollisuus kirjoittaa nimettömänä ja sitten paheksua kirjoittaneita.

Kristaliina
Puutalobaby

Hei joo puheenvuorohan koski tosiaan anonyymia nillitystä, ei anonyymia kommentointia tai anonyymiä keskustelua :)

Toimitus
Toimitus

Jep, kaikki anonyymit kommentit eivät todellakaan ole nillitystä tai millään muotoa huonoja, päinvastoin.

Jos anonyymin kommentoinnin ottaisi pois, niin miten saisimme kaikki osallistumaan vaikkapa tällaiseen keskusteluun? :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Anonyyminä on nyt pakko nillittää tästä että mihin ihmeen keskusteluun? "Päivän kysymys" tuo näytti olevan nimeltään ja siinä muutaman kymmentä irrallista vastausta. Itselleni ei auennut miksi tuollaisia kysytään. Mitään kummempaa keskustelua se ei ollut synnyttänyt eikä ilmeisesti liittynyt mihinkään isompaan asiayhteyteen. Yhtä hyvin voisi kysyä milloin viimeksi pesit hampaasi tai milloin viimeksi kävit kirjastossa. Ketä kiinnostaa?

Plaaplaaplaaaaargh (Ei varmistettu)

Just tää on niin ankeeta riidanhaastamista... Jos sulle ei auennut, ok, ilmeisesti AIKA MONI kuitenkin halusi vastata siihen. Arvon anonyymi nillittäjä, mitä jos menisit takaisin sinne AV-palstalle tai demittämään. Sitä paitsi, kyllä ainakin mua lähtökohtaisesti kiinnostaa kuinka usein muut ihmiset käy kirjastossa ja peseekö kaikki tosiaan hampaat kaksi kertaa päivässä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyse ei siis niinkään ole kysymyksestä (seksi) vaan sitä missä ja miten se on esitetty ja seuraako siitä keskustelua. Olisin voinut lukea keskustelua siitä miten ihmiset kokevat oman seksinharrastusaktiivisuutensa tai -passiivisuutensa. Tai lukea jotain barometria suomalaisten seksinharrastustiheydestä (tai kirjastossakäynti tai hampaidenpesu), ja sen yhteydessä ehkä pohdintaa myös syistä ja seurauksista. Mutta olen sen verran lähdekriittinen, että runsaan 50 Lilyn toimituksen blogin lukijan parittelutiheydestä kuuleminen ilman mitään taustoja ei anna minulle yhtään mitään (enkä sitä olisi lukenutkaan jos sitä ei olisi linkattu toisen asian yhteyteen). Ehkä se johtuu myös siitä, että en ole ko. blogin vakiolukija enkä mitenkään samaistu vastaajiin joukkona. Jos keskustelua tai ajatuksia herättämättömän kirjoittelun kommentointi on nillittämistä niin olkoon sitten niin.

Plaaplaaplaaaaargh (Ei varmistettu)

Niin, ehkä kyse on siitä että tilastotietoa löytyy jostain muualta ja keskustelua, mielipiteidenvaihtoa ja ihmisten omin sanoin kertomiaan kokemuksia yhteisöstä. Et varmasti samastu vastaajiin.

Toimitus
Toimitus

Kuulehan, on meillä toimituksen blogissa myös paljon oikeasti keskustelua herättäviä tekstejä, joihin on kommentoitu nimettömästi ja asiallisesti, vaikkapa tämä juttu. Välillä vakavampaa, välillä kevyempää, se on tämän blogin tyyli. Suosittelemme, että ryhdyt vakituiseksi seuraajaksi, niin huomaat kyllä.

Någon Annan (Ei varmistettu)

Krista, ihan pakko sanoa, että muhun sun aurinkoinen vastailu nillittäjille on mennyt ihan täydestä :) Ruudun toiselle puolelle välittyy siis vaikutelma, että kärsivällisyys ja ystävällisyys tulevat helpolla. Mutta tuo on varmasti arvokas neuvo bloggaajille, että loppuviimeksi se, että joku saa tunteen pätemisestä, ei oikeasti kosketa sitä bloggaajaa mitenkään.

Tarkoituksenani ei ole nyt jeesustella, mutta en ihan-ihan oikeasti ymmärrä, mitä ihmiset saavat arvostellessaan bloggaajia kommenteissa ja keskustelupalstoilla (pl. asiallinen kritiikki, mutta usein asiallinen kritiikkikin kääntyy täysmittaiseksi noitavainoksi - ks. WTD:n äänestysgate). Mä kyllä ymmärrän sen, että toisen ihmisen elämä ja valinnat voivat herättää ristiriitaisia tunteita, mutta kuka jaksaa päivästä toiseen rääpiä jonkun bloggaajan tai julkkiksen tekemisiä? Mun mielestä sellainen käytös saastuttaa sielua ja tekee haittaa ensisijaisesti itselle. Olen samaa mieltä Puuman kanssa: "hakeutuminen julkisuuteen" ei todellakaan anna toisille ihmisille käyttää bloggaajaa/julkkista likasankona. Siis haloo! Toisen ihmisen valinta kirjoittaa blogia, näytellä elokuvissa tai esitellä silikonitissejä juorulehdissä EI ole yleisölle annettu lupa luopua pidäkkeistä! (Nyt tuli anonyymiä nettiraivoa...)

Tähän loppuun tunnustan, että olen minäkin kirjoittanut kahdesta bloggaajasta typeriä kommentteja Vauvan Aihe vapaalle. Ne eivät olleet mitenkään hirveän pahoja, mutta olisivat saaneet jäädä kirjoittamatta. Kadun syvästi, että olen joskus osallistunut kiusaamistilanteeseen, koska sitähän se on. Lopetin, koska tajusin, että ei hemmetti, nämä bloggaajat saattavat lukea nämä minun kommenttini täältä ja heille saattaa tulla paha mieli. Sen jälkeen olen pitänyt kiinni säännöstä, jonka mukaan kommentoidaan anonyyminä samaan tyyliin kuin tekisi IRL.

Jos muuten jotakuta kiinnostaa kuunnella podcast, jossa toimittaja kertoo nettivihaajasta, joka pyysi anteeksi (ja jota haastatellaankin puhelimitse kys. radio-ohjelmassa), tässä linkki: http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/555/the-incredibl... Ohjelma on englanninkielinen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämän portaalin toimituksella ei ole mitään käsitystä, mitä tarkoittaa sananvapaus ja missä sen rajat ovat, ammattijournalistiikassa. Olisi korkea aika opetella itse, sen sijaan että parjaa kommentaattoreita.

iidami
Bambino

"Mä vaan sanon mielipiteeni, kyllä mulla on oikeus siihen!" -Ote Ammattinillittäjän Käsikirjasta.

Vierailija (Ei varmistettu)

YKSINKERTAISESTI PALJON MELUA (ÄÄNTÄ) TÄYSIN TYHJÄSTÄ!!! Siis oikeesti sulkekaa elämänne ihan omiin piireihinne. Joskus on siis ihan pakko tsekata, että mistä helvetin ei mistään joku voi kirjoittaa! Suljen blogisi ja äänesi ikuisesti osaltani.
ÄÄNETTÄMYYTEEN (joka oli osaltasi täyttä löpinää)

Kristaliina
Puutalobaby

Heeeeeei nyt mä tiedän - Toimitus itse taitaa huvikseen kirjoittaa näitä huutoja tähän kommenttiketjuun esimerkeiksi, että mitä se nillitys voi parhaimmillaan olla :D Busted! :D

Kommentoi