Limaiset ahdistelijamiehet voittavat elokuvapalkintoja – saako heidän elokuvistaan silti tykätä?

17.jpg

Ja Oscarin saa seksuaalisesta häirinnästä syytetty mies…

Näyttelijä Casey Affleck palkittiin Oscar-gaalassa roolisuorituksestaan elokuvassa Manchester By The Sea. Elokuva on saanut loistavia arvosteluja ja ennen lähinnä Ben Affleckin veljenä tunnetun Caseyn näyttelijänura on nousukiidossa. Asiassa hiertää vain yksi seikka. Casey Affleckiä on syytetty seksuaalisesta häirinnästä.

Vuonna 2010 kaksi Affleckin kanssa työskennellyttä naista haastoi hänet oikeuteen seksuaalisen häirinnän takia. Häirintä tapahtui Casey Affleckin ohjaaman I’m Still Here -elokuvan kuvauksissa. Tuottajana työskennellyt nainen on kertonut, että Affleck oli vaatinut saada nukkua hänen kanssaan samassa hotellihuoneessa. Kun nainen oli kieltäytynyt, oli Affleck lähettänyt naiselle ahdistelevia tekstiviestejä.

Toinen, elokuvan kuvaajana työskennellyt nainen, on kertonut heränneensä eräänä yönä siihen, että alkoholilta haiseva Affleck oli maannut alusvaatteisillaan hänen hotellihuoneensa sängyssä ja silittänyt hänen selkäänsä. Nainen oli saanut tuolloin naimisissa olleen Affleckin häädettyä huoneestaan. Tapahtuneen jälkeen ohjaaja oli yllyttänyt kuvausryhmää kiusaaman naista. Nainen oli jättänyt kuvaukset kesken.

Nämä syytteet eivät johtaneet oikeudenkäyntiin, sillä ne soviteltiin pian tapahtumien jälkeen. Media ei tarttunut tapaukseen, eikä asia saanut laajaa huomiota. Molemmat osapuolet ovat sitoutuneet olemaan puhumatta asiasta. Casey Affleck jatkoi uraansa menestyksekkäästi.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun seksuaalisesta ahdistelusta syytetty mies palkitaan elokuvagaalassa. Roman Polanskia syytettiin 70-luvulla 13-vuotiaan tytön raiskaamisesta. Hän myönsi asian, pakeni Amerikasta Eurooppaan ja jatkoi elokuvauraansa. Vuonna 2002 hän voitti Oscarin. Woody Allenia on syytetty adoptiotyttärensä seksuaalisesta häirinnästä. Allen on voittanut neljä Oscar-patsasta ja jatkaa tuotteliasta uraansa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Nämä miehet ovat kuin teflonia. Heidän tekonsa ei herätä huomiota, ne unohdetaan nopeasti, eivätkä ne vaikuta heidän uraansa. He jatkavat elokuvien tekemistä ja heidän tekeleitään ylistetään.

Ylistykseen on usein hyvä syy. Ja se juuri aiheuttaakin suuren ongelman.     
 

Saako seksuaalisesta häirinnästä syytetyn tai siihen syyllistyneen henkilön taiteesta tykätä? Saako taiteen erottaa taiteilijasta? Itse rakastan Allenin Manhattan-elokuvaa ja Polanskin Rosemary’s Baby-leffaa. Onko tämä väärin? Entä miten pitäisi suhtautua niiden suomalaisartistien musiikkiin, joiden seksistiset puheet ’haippiringissä’ ovat eilen vuotaneet julkisuuteen? Ainakaan juuri nyt ei tee mieli kuunnella Kasmiria. (Lue lisää asiasta Bluestocking-blogista.)

En ole vielä nähnyt ylistettyä Manchester by the Sea -elokuvaa. Pitäisikö minun boikotoida sitä? Kaikki ansaitsevat mielestäni toisen mahdollisuuden. Myös Casey Affleck. Siksi luultavasti menen katsomaan elokuvan. Se, että Affleck palkittiin elokuvamaailman arvostetuimmalla palkinolla, on kuitenkin väärin.
 

On totta, että taideteos ei ole sama asia kuin taiteilija. Kuinka helppoa olisi, jos voisimme vain yksinkertaisesti erottaa nämä kaksi. Kritisoida taiteilijaa, mutta nauttia hänen taiteestaan. Jos haluamme, että asiat elokuva-alalla muuttuvat, tämä ei riitä. Ei ainakaan palkintogaaloissa. Gaalat ovat poliittisia tapahtumia, joissa palkitaan taiteellisen suorituksen lisäksi myös henkilö.

Palkitsemalla seksuaalisesta häirinnästä syytettyjä miehiä alleviivataan samalla, etteivät nämä miehet ole toimineet väärin. Heidän käytöksensä hyväksytään. Seksuaalinen häirintä ei ole niin iso juttu ja tähän mahdollisesti syyllistynyt mies voi hyvin voittaa Oscarin. Se ei vaaranna hänen uraansa millään tavalla. Mikään ei muutu.
 

Mutta miten kotisohvalla pitäisi käyttäytyä? Mitä minun pitäisi tehdä Woody Allen DVD-kokoelmalleni? Onko moraalisesti väärin nauttia Annie Hallista? Saanko pitää elokuvasta, jos samalla tiedostan, että sen tekijä on limainen ukko? 

 

lily_byline_mia_5.jpg

Kuva: All Over Press

LUE MYÖS:Bluestocking-blogi: ”Seksismi ei muutu hauskaksi läpäksi edes silloin, kun sitä viljellään ihan vaan äijien kesken.” 
 Avaa suusi ja sano ahdistelijalle ei! Näin uskallat. Jessica Grabowsky: ”Miksei yksikään Suomi 100 -juhlavuoden elokuvista kerro naisesta?”

 

Kommentit (28)
  1. ”Saako seksuaalisesta häirinnästä syytetyn tai siihen syyllistyneen henkilön taiteesta tykätä?”

    Aivan järkyttävää lampaiden määkimistä. Pitääkö sinun todella kysyä yhteiskunnan lupa pitää jonkin henkilön luomasta taiteesta?

  2. Supermielenkiintoista keskustelua täällä! Kiitos kaikille kommentoijille. Nämä ovat mutkikkaita asioita, joille ei oikein ole yksiselitteistä vastausta, joten todella kiva lukea pohdintojanne eri näkökulmista. -Mia

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *