Lomaile klassikkokirjojen kanssa

19_joulukalenteri_luukkut_loput12.jpg”Jos aavistelet, että pukki ei tänä vuonna tuo sinulle kovaa pakettia, kirmaa lomalle kirjaston kautta. Keräsimme joululukemislistalle kuusi erityyppistä kirjallisuuden painavaa klassikkoa: suomalaisia ja ulkomaisia, vakiintuneita ja tulevaisuuden klassikoita.”

– toimituspäällikkö Kati

Klassikko sanan varsinaisessa merkityksessä

Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus (1866)

Jos luet yhden venäläisen klassikon, se voisi olla Rikos ja rangaistus. Miksi? Murhan tekevän Raskolnikovin pohdinnat moraalista kiinnostavat yhä, ja syyllisyydentunnoissaan piehtaroivan miehen kujanjuoksu hikoiluttaa myös lukijaa.

Maria Jotuni: Huojuva talo (1935)

Sivistyneistöparin avioliittohelvetin kuvaus on piinaavaa luettavaa. Väkivaltainen ja suuruudenhullu Eero Markku on suomalaisen kirjallisuuden ykköskuvotuksia.

Tuore klassikko

Lars Saabye Christensen: Velipuoli (2001)

Älä säikähdä, vaikka olisit nähnyt syksyllä FST5:ltä tämän norjalaiskirjan pohjalta tehdyn lällyn tv-sarjan; kirja voittaa 6–0. Romaanissa renttuuntunut kirjailija Barnum Nielsen yrittää selvittää, mitä tapahtui hänen velipuolelleen, ikuiselle outsiderille Fredille. Riipivän synkkä ja kaunis tarina herättää välittömän tarpeen matkustaa Osloon.

Monika Fagerlund: Amerikkalainen tyttö (2004)

On vaikea sanoa, mikä Amerikkalaisessa tytössä on oleellisinta: juoni, kieli vai tiheä tunnelma. Jos on pakko valita, kallistun jälkimmäiseen. Nuori tyttö kuolee Seutu-nimisessä paikassa, jossa mikään ei tunnu olevan sitä miltä näyttää.

Tulevaisuuden klassikko

Jennifer Egan: Aika suuri hämäys (2010)

Egan kertoo 1970-luvun San Franciscosta ja New Yorkista tulevaisuuteen kulkevan katkeransuloisen kasvutarinan niin vaivattoman tuntuisesti, että tiiliskiven ahmaisee parilta istumalta. Pidät tästä, jos saat kiksit tarinoista, joissa ihmisten elämät risteävät monissa yllättävissä yhteyksissä.

Ulla-Lena Lundberg: Jää (2012)

Lauseiden rauhallinen rytmi, vanhahtava kieli ja syvästi inhimillinen tarina tekevät Jäästä liikuttavan ja puhdistavan lukukokemuksen. Romaanin avauskappale on vaikuttavin pitkään aikaan.

19kirjat.jpg

Teksti: Kati Toivanen Kuvat: Otava, Teos, Teos & Schildts & Söderströms

Kommentit (28)
  1. Itse pitää ostaa kirjalahja:)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *