Lopeta yksinäisyyden häpeäminen – 6 tapaa hankkia ystäviä

Tero Kartastenpää kirjoittaa toimituksen blogiin kolumnin kerran kuussa. Tällä kertaa Tero kirjoittaa yksinäisyydestä.

tero.jpg

Toimintamallini on joka kerta naurettava. Vedän olohuoneeni kaihtimet kiinni, istun sohvalla ja poden itsesääliä. Mietin, miten kukaan ei halua minua joukkoonsa tai välitä minusta OIKEASTI. Kun yksinäisyyden tunnetta jatkuu tarpeeksi kauan, turrun vähäpuheiseksi, enkä lopulta halua poistua kotoa.

Olen hyväksynyt ajoittain iskevän tyhjyyden tunteen, kun muistan jo, ettei se omalla kohdallani koskaan jatku viikkoa pidempään. Koska tunne on piilevä, en voi edes täysin ymmärtää ihmisiä, joilla se on päällä vuosikausia.

Jatkuva ulkopuolisuus on iso ongelma. Hiljaisuutta pelkäävien amerikkalaisten tekemän tutkimuksen mukaan yksinäisyyden tunteminen on kaksi kertaa pahempi terveysriski kuin ylipaino. Start up -väkikin näkee tässä potentiaalia: Suomessa avattiin hiljattain Hiljaiset.fi-sivusto, joka haluaa yksinäiset keskustelemaan, sillä harvaan asutussa maassamme on herätty siihen, kuinka sosiaalisten medioidenkin aikana moni jää sosiaalisuudesta paitsi.

Haastattelin juuri aiheesta toimittaja Ripsa Koskinen-Papusta, joka on keskustellut tulevana sunnuntaina esitettävää Yksinäisyyden yllättämät -televisiodokkariaan varten viiden yksinäisen kanssa. Yksi heistä on ”suosittu rokkari”, jonka nimeä tekijä ei viitsinyt paljastaa, ettei julkkis jyräisi yksinhuoltajaäidin, 11-vuotiaan tytön ja muurarin näkemyksiä omissa oloissa elämisestä.

Koskinen-Papunen sanoi yhden pointin, joka on tavallaan itsestäänselvyys, mutta jäi mietityttämään:

”Yksinäisyys ei ole asia, jota pitäisi hävetä.”

Ei tietenkään, ja juuri siksi yksinäisyyden ongelmaa pahentaa sen, miten siihen suhtaudutaan. Sen sijaan, että yksinäisyys nähtäisiin gandalfmaisena itsevarmuuden merkkinä siitä, ettei ihminen tarvitse muiden läsnäoloa omaa asemaansa korottamaan, isoa kaveripiiriä pidetään yläkoulusta aikuisuuteen saakka merkkinä menestyksestä.

Yksinäisyyden ongelmaan auttaa siis kaksi selkeää asiaa: sen ajoittainen hyväksyminen ja toisaalta tietoinen yrittäminen sen karkoittamiseksi. Ystävystyminen on kolmesta eniten arvostamimmastani toiminnasta helpointa harrastaa. Ne kaksi muuta järkevää tekemistä ihmiselle ovat pirun yksinäisiä  taiteen tekeminen ja avaruuden tutkiminen – joten kannattaa panostaa lähimmäisyyden vahvistamiseen.

Nämä ihan tavanomaiset teot ovat auttaneet minua ystävystymisessä.

 

1. Hakeudu kaltaistesi joukkoon
Harrastan alkoholin juomista, koska yleisissä maisteluissa tapaa hauskoja ihmisiä ja elämä tuntuu mahtavalta. Se todistaa, että meillä on yhteistä, mutta todellinen ystävyys syntyy kuitenkin aina selvin päin, kun näen, keitä kännikavereistani kestän seuraavanakin päivänä.

2. Kuuntele ja muista
Tämä on perusjuttu mutta vaikeaa. Hyvin monet ihmiset kertovat elämästään, jos heiltä siitä vain kiltisti kysyy. Jos toisen elämä ei kiinnosta, suhde saa jäädäkin kaveruudeksi. Jos haluan toisesta itselleni ystävän, painan mieleeni hänen olennaiset ongelmansa, jotta seuraavissa keskusteluissa voin nousta ymmärryksen tasoilla.

3. Käytä tietoa
Keskusteluissa saatua infoa sovellan kömpelöihin kehuihin ja vittuiluun, joka lämmittää muttei loukkaa toista. Muille ihmisille en vuoda kuin hyvää tietoa ystävästäni.

4. Hanki vihollisia
Kahden ihmisen ystävyys on muiden rajaamista ystäväduon oman erinomaisuuden ulkopuolelle. Pienessä piirissä pitääkin puhua pahaa ihmisistä, jotka ovat kohdelleet jompaa kumpaa meistä huonosti.

5. Uhraudu
Ystävyysihmisten kanssa pitää olla valmis pettymään samaan tahtiin ja lähtemään juhlista samaa matkaa vaikka kello kahdeksalta. Ystävyyttä varten pitää luopua omasta nopeasta nautinnosta.

6. Unohda seksi
Ellet ole partiolainen tai täysin vailla muita mahiksia makaamiseen, säästäisin satunnaisseksin keskinkertaisempiin tyyppeihin. Huumaa seuraa lähes varmuudella vaivaantuminen. Ystävyys kukoistaa, kun osaa tehdä jotain ihan yksinkin.

 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Älä lähetä tätä emojia minulle, toivoo tunnerajoittunut
Naiset kannattaisi pakottaa inttiin
Nöyryytä ja laihdu kahden lauseen voimalla
VIHAAN MIEHIÄ – Seitsemän idiooteinta urostyyppiä
Lapseton kertoo: miksi hankit lapsia
Sivistynyt bileröökaaja
Feministien hylkäämä mies
Kun dyykkari kinkun löysi

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

 

Kommentit (4)
  1. …tai sitten vaan aloittaa keskustelun sillä, että ”Suolakurkku pilaa ihan kaiken aina joka kerta”. En mäkään liberitaareja vihatessani niinkään vihaa sitä kannattavia ihmisiä, vaan sitä, että liberitaarisuutta kannatetaan.

  2. Itsekin kirjoitin blogiini juuri muutama päivä sitten yksinäisyydestä, tärkeä aihe…

    Sinänsä hyviä vinkkejä, mutta ainakin itselleni hyvin vaikeita toteuttaa, sillä olen äärimmäisen ujo, ja jonkun seuraan ”hakeutuminen” mikäli minua ei erikseen pyydetä mukaan, on minulle todella vaikeaa…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *