Luo nahkasi – ihan kirjaimellisesti! Näin kasvatetaan vegaanista nahkaa kotioloissa

nahkatakki.jpg

Kasvata itsellesi nahkatakki. Lause kuulostaa utopistiselta, mutta voi olla lähempänä toteutumista kuin luulemmekaan.

Näin vakuuttaa ainakin australialaissuunnittelija Alice Payne, joka on kasvattanut opiskelijoineen vegaanista nahkaa kombutsasta Queenslandin teknillisessä yliopistossa.

Kombutsa, mikä ihme se sellainen on? Volgansieneksikin kutsuttu kombutsa on bakteereista ja hiivasta koostuva yhdiste, jota on lisätty makeutettuun teehen. Käydessään kombutsa-massa alkaa tuottaa selluloosaa. Kun selluloosa on kasvanut kahdessa viikossa sentin paksuiseksi, se kerätään, pestään, öljytään ja ilmakuivataan.

Joustavaa materiaalia voi käyttää kuten nahkaa: ommella, punoa ja liimata vaatteita, kenkiä, laukkuja ja koruja.

Vaikka tutkimusryhmä kuvailee tuloksia lupaaviksi, vegaanisen nahan kanssa on yhä edessä ainakin pari pulmaa. Ensinnäkin, jos olet joskus tehnyt kotiolutta, arvaat ehkä haasteista ensimmäisen: käymisen jättämän makean, mutta äh niin pistävän aromin.

Lisäksi vegaaninen nahka on biohajoavaa, mikä on toki ympäristöystävällistä, mutta samalla epäkäytännöllistä, mikäli nahkatakki alkaa oikeasti liueta pois päältä kaatosateessa. Hajoamisnopeudesta ei ole tietoa, mutta tahmeaksi takki ainakin muuttuu melko pian. Tutkijat ovat yrittäneet ratkoa pulmaa jo vahalla, laminoinnilla ja akryyliväreillä.

Entä jos vegaaninen nahkatakki ehtii tosiaan vettyä ja alkaa hajota? Ei syytä huoleen, tilalle voi kasvattaa aina uuden. Seuraat vain näitä yksityiskohtaisia ohjeita.

 

Teksti: Kiti Lehtimäki
Kuva: All Over Press

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *