Luuletko, että et pidä dekkareista? Lue nämä niin mielesi muuttuu

dekkari_ihanamax3.jpg

True Detective, Silta ja Fargo ovat saaneet meidät innostumaan dekkareista: niiden maailma muistuttaa jännittävien kirjojen sivuilta tuttuja maisemia. Elokuviin ja televisiosarjoihin on helppo tarttua, mutta miten aloittaa dekkareiden lukeminen, kun genrejä tuntuu olevan yhtä monta kuin kirjailijaa? Pyysimme apuun esikoiskirjailija ja dekkarifani Max Seeckin, joka paljastaa omat suosikkinsa.
 

Jos tykkäät aikamatkailusta ja epookeista…

Vasta-alkajalle: Robert Harrisin Pompeji. Antiikin Roomassa selvitetään akveduktiiin liittyvää mysteeriä.

Edistyneemmälle: John le Carrén Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja. Kylmän sodan aikaiset vakoojastoorit pohjaavat kirjailijan omiin kokemuksiin.

Maxin kommentti: ”Aivan ensimmäiseksi kannattaa liittyä Goodreads-verkkopalveluun, jossa on arvosteltuna kaikki mahdolliset kirjat. Se on moderni puskaradio, jossa ihan tavalliset ihmiset kertovat mielipiteensä lukukokemuksesta.”
 

Jos mieltymyksesi ovat kallellaan teknologiaan…

Vasta-alkajalle: Dan Brownin Meteoriitti. Tieteisromaani, jossa yhdistyvät murhamysteeri, meteoriitti ja tietysti salaliitot. 

Edistyneemmälle: Michael Crichtonin Dinosauruspuisto. Kirja, jonka pohjalta on tehty kulttileffa Jurassic Park.

Maxin kommentti: ”Jos kirjasta on tehty elokuva, sen on pakko olla tarinallisesti hyvä.”

 

dekkarit.jpg

Jos kauhu on nimenomaan se sun juttu…

Vasta-alkajalle: Gillian Flynnin Teräviä esineitä. Kiltti tyttö -kirjalla menestykseen nousseen kirjailijan brutaali debyytti.

Edistyneemmälle: Markku Hautalan Kuiskaava tyttö. Kotimaista kauhua, vain rohkeimmille. 

Maxin kommentti: ”Kirjan todellinen luonne selviää vain lukemalla, niihin kun ei ole trailereita. Suosittelen lukemaan dekkareita useammista ala-lajeista ja näin löytämään ne genret, joista itse innostuu.”
 

Jos kaipaat perinteisempää rikosten ratkontaa…

Vasta-alkajalle: Jo Nesbøn Punarinta. Rappiolla oleva etsivä tutkii sarjamurhia Oslossa. Hrrr, jäätävää.

Edistyneemmälle: Jens Lapiduksen Rahalla saa. Stockholm noir, eli huumeita ja rikoksia tukholmalaisessa alamaailmassa.

Maxin kommentti: ”Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että trillerit ovat kuin dekkarimaailman action-elokuvia. Niissä on elokuvamaisuutta ja paljon toimintaan. Dekkareissa liikutaan monesti syvällisimmissä vesissä tai keskitytään juonellisiin rikospulmiin.”

 

Max Seeckin oma esikoiskirja Hammurabin Enkelit (Tammi) on entiseen Jugoslaviaan sijoittuva elokuvista inspiraatiota saanut trilleri. 

 

Teksti: Anne Kantola, joka ei lue dekkareita, koska niiden kannet ovat usein niin rumia.
Kuvat: Kannet, kustantamot. Max Seeckin kuva, Elina Simonen.

 

Kommentit (6)
  1. Minun ääneni dekkareista menee ehdottomasti Lars Keplereille ja Joona Linna-sarjalle! Ollaan luettu näitä mieheni kanssa niin, että olemme joutuneet arpomaan, kumpi saa lukea ensimmäisenä kotiin hankitun kirjan. Sitten kun on toisen lukuvuoro, niin jo kurkitaan missä kohtaa se menee ja hihkutaan ärsyttävästi, että ”arvaatko jo mitä tapahtuu” tai ”hui eiks ookin kauhee”! 😀 Sarjan neljäs osa Nukkumatti on ehkä karmein ja koukuttavin koskaan lukemani kirja. Sen voi lukea myös itsenäisenä teoksena irrallaan muusta sarjasta. 

    1. Haha! Tuohan se on vaikeinta, jos lukee tai kattoo jotain yhdessä mutta eri tahtiin. Tekisi mieli hihkua, mutta on PAKKO pitää mölyt mahassa. 

  2. Aivan parhaita dekkareita ovat ruotsalaisen Katarina Wennstamin kirjat. Feministinen näkökulma ja tavallisten ihmisten rikoksia, ei mitään tylsiä sarjamurhaajia.

    1. No tämä kiinnostaa, kiitos!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *